Suomen historian pimeä vaihe: 15–16-vuotiaat pojat laitettiin sotimaan Saksan erikoisjoukkoja vastaan – "Varsinkin Etelä-Suomessa tästä tiedetään vähän"

Rosa Liksomin tuotannon vihtiläisystävä Olli Pakalén sai signeerauksen harvinaiseen teokseen Päivölän kirjallisuuspäivillä. Everstinnaa ei tällä hetkellä ole kirjakaupoissa juuri saatavana: lähes kaikki on loppuunmyyty, ainakin toistaiseksi. Minna Saarinen

Minna Saarinen

Kirjailija Rosa Liksom vie kirjassaan Everstinna lukijat Suomen viime sotiin, vallankäyttöön yhteiskunnassa, sodassa ja perheessä.

– Se oli koko sen ajan verisin sota, se oli kauhea. Rauhansopimukseen kuului, että venäläiset ja liittoutuneet antoivat kaksi viikkoa saksalaisille aikaa viedä sotakalustonsa Jäämerelle. Saksalaiset kun olivat nuukia, he halusivat viedä jokaisen tiilenpätkän ja naulan. He olivat tuoneet niin paljon Lappiin sotakalustoa, ettei niitä olisi edes kahdessa vuodessa saatu pois. Kun he eivät saaneet, alkoi sota saksalaisia vastaan, kirjailija Rosa Liksom kertoi Päivölän kirjallisuuspäivillä Nummelassa syyskuun alussa Aamuposti-lehden mukaan.

Koska vanhemmat miehet eivät olleet palanneet rintamalta ja olivat aivan nääntyneitä, laitettiin 15–16-vuotiaat pojat taistelemaan saksalaisia erikoisjoukkoja vastaan.

– Nehän kuolivat kaikki.

Olosuhteet olivat karmeat: pojat paleltuivat pakkaseen.

– Ja tämä on sen verran traumaattinen asia että varsinkin täällä Etelä-Suomessa tiedetään yllättävän vähän asiasta.

Liksomin uusimman teoksen toinen päähenkilö, Eversti, ei halunnut taistella saksalaisia vastaan, koska oli natsi. Hän ja moni muu lähtivät pakoon Hankoon huviloille, joiden omistajat olivat varakkaita teollisuussukuja. Matkalla eversti ja everstinna menivät naimisiin.

Heitä odotti ihana huvila, jossa he elivät kaksi viikkoa. Sitten eversti kävi kaupungilla, palasi, ja pahoinpiteli vaimonsa. Siitä alkoi perhehelvetti, joka kesti 25 vuotta. Tästä ei tosin Liksomin kirjassa ole, kuin yksi sivu.

– Sillä se, mikä perhehelvetti on, ei ole tärkeää, vaan miten siitä päästä pois. Siihen aikaan, kun everstinna haki apua, ei ollut olemassa perhehelvettiä. Naisen tehtävä oli kestää. Mielisairaalan kautta hän pääsi lopulta pakenemaan.

Kirjassa on suuressa roolissa historia, Lapin luonto, ja ennen kaikkea suot. Everstinna viettää hienoimmat hetkensä läpi kirjan soilla.

– Halusin nostaa suot suureen asemaan, koska elettiin aikaa, jolloin soita arvostettiin hirveän vähän. Esimerkiksi kotikylälläni oli iso järvi, jonka ympärillä oli valtavasti soita.

– Ne kuivatettiin 80-luvulla valtavilla koneilla ja kolmemetrisillä ojilla. Se oli sen järven tuho. Nyt järvi on täynnä lilluvia, ruskeita ravinteita.

– Ja voitte kuvitella, onko metsää kasvanut. Ei ole. Tämä kaikki tehtiin täysin turhaan, ja tuhottiin kymmeniä tuhansia järviä Suomesta. Nyt voitte järvissä uidessanne miettiä, miksi ne rehevöityvät.

Kirjassa Liksom käsittelee natsismia. Hän alkoi tutkia, mikä oli aatteen lumo.

– Saksa oli 1920-luvulla eliitin kieli. Hitlerin Mein Kampf oli luettu täälläkin. Miten oli mahdollista, että Hitler nousi kymmenessä vuodessa valtakunnankansleriksi?

– Siksi, koska Göbbels oli uskomaton propagandamestari.

Vastaus ovat amerikkalaiset markkinointiopit, joita Göbbels oli soveltanut politiikkaan.

Tarvittiin kaksi vuotta, ja koko Saksan kansa oli valmis laittamaan keskitysleireille homot, mielisairaat, vammaiset, ja niin edelleen.

Tämä jutun julkaisi ensin Aamuposti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 2. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 3. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 4. Sympaattinen lättähattu kulkee Helsingin ja Porvoon välillä vielä 4 kertaa – junankuljettaja Gunnar kehuu kurvikkaan reitin erikoisuuksia
 5. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 6. T24: Korona sotki Hiilamon perheen suunnitelmat - Karibian purjehdus vaihtui veneilyyn Baltiassa ja Riian lahdella
 7. T24: Alkoholin kulutus kasvoi Virossa vuonna 2019 – Syynä halventuneet hinnat ja kasvava tulotaso
 8. Kaupunki kysyy asukkaiden ajatuksia terveyspalveluiden ulkoistamisesta – muutos tapahtuu ensi vuoden alussa
 9. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 10. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 11. Musiikkitalo saa lasiterassin, joka on auki pitkälle talveen – Lauri Haav aloittaa ilmaiset kesäkeikat torstaina
 12. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 13. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 14. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 15. Maajoukkuetason pelaajat opettavat rantalenttistä ilmaiseksi – katso tästä paikka ja aikataulu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 2. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 3. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 4. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 5. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 6. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 7. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 8. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 9. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 10. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 11. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 12. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 13. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 14. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.