Enemmistö lopettaisi turpeen polton – USU: "Turpeen energiakäytöllä on enää aika heikko hyväksyntä"

Turpeen nostoa Lantonsuolla Varpaisjärvellä. Marko Happo

Jukka Hämäläinen

Enemmistö suomalaisista lopettaisi turpeen energiakäytön. Vähiten tätä mieltä ovat perussuomalaisten (38 prosenttia) ja keskustan äänestäjät (29 prosenttia). Näissäkin puolueissa turpeen energiakäytölle jatkoa haluavat ovat kuitenkin selvästi vähemmistönä.

Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämässä gallupissa 62 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Suomen pitäisi luopua turpeen käytöstä energialähteenä joko pikaisesti tai vähitellen.

Kiireellisesti turpeesta luopuisi noin joka neljäs ja pitkällä aikavälillä kaksi viidestä vastaajasta. Turpeen energiakäytön lopettamista vastustaa noin joka kuudes. Turpeesta luopumista kannatetaan eniten vanhimmissa ikäluokissa.

– Turpeen energiakäytöllä on enää aika heikko yhteiskunnallinen hyväksyntä, päättelee Tampereen yliopiston ympäristöpolitiikan professori Pekka Jokinen

Hallitusohjelma ennakoi, että turpeen pääasiallinen energiakäyttö päättyy 2030-luvulla päästöoikeuksien hinnan noustessa.

Tutkimukseen haastateltiin elokuun lopussa tuhatta täysikäistä mannersuomalaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.