Puiden istuttamisesta uusi matkailuvaltti Suomelle? – Anu Nylundin ideasta hyötyisivät myös ikimetsät

Matkailualalla yli 25 vuotta toiminut Anu Nylund on erikoistunut vastuulliseen matkailuun. Hän uskoo, että Rakkauden metsän kaltainen konseptointi olisi Suomen matkailulle kannattavaa. – Ideana on, että saataisiin vähemmillä matkailijoilla enemmän rahaa, hän sanoo. Ari Peltonen

Katri Porttinen

Voisiko puiden istuttaminen olla uusi matkailuvaltti? Kyllä, uskoo hyvinkääläinen Anu Nylund Pitkän linjan matkailuammattilainen, vastuulliseen matkailuun erikoistunut Nylund on kolmen vuoden ajan kehitellyt Rakkauden metsä -konseptia, joka on tänä syksynä ottamassa konkreettisia askelmia. Kumppaniksi on lähdössä Luonnonperintösäätiö.

Asiasta kertoo Aamuposti.

Konseptia kehitetään vielä yhdessä, mutta Nylundin ideana on tarjota matkailijoille elämystuote, jossa istutetaan ”rakkauden puu”. Hetki voidaan dokumentoida, ja asiakas saa tapahtumasta muistoksi todistuksen.

Luonnon kannalta tärkein osa konseptia on, että asiakas maksaa elämyksen ohella suomalaisten ikimetsien suojelusta lahjoittamalla rahaa Luonnonperintösäätiölle.

Vuonna 1995 perustettu Luonnonperintösäätiö hankkii omistukseensa luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen. Lahjoitusrahalla on todella suuri vaikutus, säätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila sanoo.

– Jos lahjoittaa sata euroa, sillä suojellaan 200 neliötä metsää, hän sanoo Aamupostille.

Säätiö on viime aikoina saanut paikallisestikin näkyvyyttä, kun hyvinkääläinen painotalo T-Print lähti kampanjallaan keräämään ikimetsien suojeluun 10 000 euron pottia.

Hotel Sveitsi puolestaan tuo ensi vuonna kokouspaketteihinsa Sveitsi Goes Green -vaihtoehdon, jossa Luonnonperintösäätiölle tilitetään kaksi euroa jokaista osallistujaa kohden.

Luonto on luksusta, Rakkauden metsä -konseptia kehittävä Nylund sanoo. Lopella kasvanut nainen lähti nuorena maailmalle aluksi Aurinkomatkojen oppaaksi. Kotimaahan hän palasi 19 vuotta sitten ja asettui Hyvinkäälle. Täällä Nylund retkeilee usein Kytäjällä ja Usmissa.

Vastuullisen matkailun asiantuntija pohtii paljon sitä, mikä määrä matkailua on kestävää: milloin luontokohteessa on niin paljon kävijöitä, että rauha, jonka takia sinne mennään, katoaa.

– Luontomatkailussakin pitää kiinnittää huomiota ympäristön kantokykyyn. Ehdottomasti parasta matkailua on lähimatkailu.

Nylund uskoo kuitenkin, että Hyvinkääkin voisi hyötyä tilanteesta, jossa Aasiasta joka tapauksessa Eurooppaan lentävien turistien välipysäkki on usein Suomessa.

Viime viikon perjantaina hän seisoi kuvattavana Hyvinkään Tehtaansuolla. Kaupunki on rakentanut keskellä kaupunkia seisovaan metsään helppokulkuisen luontopolun ja tuotteistaa sitä Terveysmetsä-konseptilla.

Pari viikkoa sitten Terveysmetsään kävivät tutustumassa kansainväliset matkailuammattilaiset. Tapahtumaan kuului Nylundinkin ajama elämys: puuntaimien istuttaminen.

Mieleenjäävä kokemus, tiivistää mukana ollut Jaana Mäkelä vieraiden palautteen. Hyvinkääläisen Uudenmaan Seuramatkojen toimitusjohtaja näkee ideassa mahdollisuuksia juuri kansainvälisten matkailijoiden osalta.

Tullaanko juuri täällä toteuttamaan Nylundin Rakkauden metsä -konseptia, on vielä epävarmaa. Puun istutusta konseptina on kuitenkin pohdittu – idea on erittäin hyvä, kaupungin liiketoimintajohtaja Annukka Lehtonen sanoo Aamupostille.

Nylund sanoo toivovansa, että Hyvinkää olisi ensimmäinen, joka pääsisi asiassa liikkeelle. Rakkauden metsä on herättänyt kiinnostusta myös Helsingissä.

Nylund korostaa, että konseptinsa vaatisi juuri esimerkiksi kaupungin kaltaista luotettavaa tahoa, joka antaisi alueen käyttöön ja huolehtisi istutetusta metsästä.

Paikallisesti Rakkauden metsä toisi töitä matkailuyritykselle, joka tarjoaisi istutuselämyksiä osana muuta luontomatkailupalvelua ja huolehtisi maanomistajan kanssa, että istutus hoidettaisiin asiallisesti.

Anu Nylundista uutisoi ensi Aamuposti.

Nylundin Vinkkejä vastuulliseen matkailuun -luento Hyvinkään Opistossa (Helenenkatu 21, Helene-auditorio) 10.10. klo 18–19.30. Maksu 5 e.

Anu Nylund

Perusti viime vuonna Mood of Finland -yrityksensä, jonka kautta tarjoaa matkailu- ja koulutuspalveluja. Tärkein yhteistyökumppani Visit Finland, jonka toimeksiannosta muun muassa kirjoittanut Kestävän kehityksen käsikirjan matkailualan yrityksille.

Kotoisin Lopelta, asunut nyt 19 vuotta Hyvinkäällä. Aiemmin asunut ja työskennellyt Espanjassa yli 10 vuotta.

Kehittänyt Suomessa erityisesti matkailun aikuiskoulutusta.

Vuodesta 2016 kehittänyt Rakkauden metsä -konseptia (katso Facebook: Rakkauden metsä – Love Forest Finland).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 2. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 3. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 4. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 5. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 6. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 7. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 8. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 9. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 10. T24: Lue, mitä kaikkea Tallinnassa tapahtuu tänä syksynä
 11. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 12. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 13. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 14. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 15. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 7. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 8. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 9. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 10. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 11. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 12. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 13. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 14. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 15. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.