Voisiko puiden istuttaminen olla uusi matkailuvaltti? Kyllä, uskoo hyvinkääläinen Anu Nylund Pitkän linjan matkailuammattilainen, vastuulliseen matkailuun erikoistunut Nylund on kolmen vuoden ajan kehitellyt Rakkauden metsä -konseptia, joka on tänä syksynä ottamassa konkreettisia askelmia. Kumppaniksi on lähdössä Luonnonperintösäätiö.
Asiasta kertoo Aamuposti.
Konseptia kehitetään vielä yhdessä, mutta Nylundin ideana on tarjota matkailijoille elämystuote, jossa istutetaan ”rakkauden puu”. Hetki voidaan dokumentoida, ja asiakas saa tapahtumasta muistoksi todistuksen.
Luonnon kannalta tärkein osa konseptia on, että asiakas maksaa elämyksen ohella suomalaisten ikimetsien suojelusta lahjoittamalla rahaa Luonnonperintösäätiölle.
Vuonna 1995 perustettu Luonnonperintösäätiö hankkii omistukseensa luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen. Lahjoitusrahalla on todella suuri vaikutus, säätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila sanoo.
– Jos lahjoittaa sata euroa, sillä suojellaan 200 neliötä metsää, hän sanoo Aamupostille.
Säätiö on viime aikoina saanut paikallisestikin näkyvyyttä, kun hyvinkääläinen painotalo T-Print lähti kampanjallaan keräämään ikimetsien suojeluun 10 000 euron pottia.
Hotel Sveitsi puolestaan tuo ensi vuonna kokouspaketteihinsa Sveitsi Goes Green -vaihtoehdon, jossa Luonnonperintösäätiölle tilitetään kaksi euroa jokaista osallistujaa kohden.
Luonto on luksusta, Rakkauden metsä -konseptia kehittävä Nylund sanoo. Lopella kasvanut nainen lähti nuorena maailmalle aluksi Aurinkomatkojen oppaaksi. Kotimaahan hän palasi 19 vuotta sitten ja asettui Hyvinkäälle. Täällä Nylund retkeilee usein Kytäjällä ja Usmissa.
Vastuullisen matkailun asiantuntija pohtii paljon sitä, mikä määrä matkailua on kestävää: milloin luontokohteessa on niin paljon kävijöitä, että rauha, jonka takia sinne mennään, katoaa.
– Luontomatkailussakin pitää kiinnittää huomiota ympäristön kantokykyyn. Ehdottomasti parasta matkailua on lähimatkailu.
Nylund uskoo kuitenkin, että Hyvinkääkin voisi hyötyä tilanteesta, jossa Aasiasta joka tapauksessa Eurooppaan lentävien turistien välipysäkki on usein Suomessa.
Viime viikon perjantaina hän seisoi kuvattavana Hyvinkään Tehtaansuolla. Kaupunki on rakentanut keskellä kaupunkia seisovaan metsään helppokulkuisen luontopolun ja tuotteistaa sitä Terveysmetsä-konseptilla.
Pari viikkoa sitten Terveysmetsään kävivät tutustumassa kansainväliset matkailuammattilaiset. Tapahtumaan kuului Nylundinkin ajama elämys: puuntaimien istuttaminen.
Mieleenjäävä kokemus, tiivistää mukana ollut Jaana Mäkelä vieraiden palautteen. Hyvinkääläisen Uudenmaan Seuramatkojen toimitusjohtaja näkee ideassa mahdollisuuksia juuri kansainvälisten matkailijoiden osalta.
Tullaanko juuri täällä toteuttamaan Nylundin Rakkauden metsä -konseptia, on vielä epävarmaa. Puun istutusta konseptina on kuitenkin pohdittu – idea on erittäin hyvä, kaupungin liiketoimintajohtaja Annukka Lehtonen sanoo Aamupostille.
Nylund sanoo toivovansa, että Hyvinkää olisi ensimmäinen, joka pääsisi asiassa liikkeelle. Rakkauden metsä on herättänyt kiinnostusta myös Helsingissä.
Nylund korostaa, että konseptinsa vaatisi juuri esimerkiksi kaupungin kaltaista luotettavaa tahoa, joka antaisi alueen käyttöön ja huolehtisi istutetusta metsästä.
Paikallisesti Rakkauden metsä toisi töitä matkailuyritykselle, joka tarjoaisi istutuselämyksiä osana muuta luontomatkailupalvelua ja huolehtisi maanomistajan kanssa, että istutus hoidettaisiin asiallisesti.
Anu Nylundista uutisoi ensi Aamuposti.
Nylundin Vinkkejä vastuulliseen matkailuun -luento Hyvinkään Opistossa (Helenenkatu 21, Helene-auditorio) 10.10. klo 18–19.30. Maksu 5 e.