Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vielä ehtii kiikaroida jalohaikaroita – Varsin uusi tulokaslaji on runsastunut roimasti viime vuosina Suomessa

Jalohaikaroita on havaittu järvillä ja merenlahdilla enemmän kuin koskaan. Valkoisia haikaroita on tavattu aina eteläisestä Uudestamaasta Oulun korkeuksille saakka, kertoo Birdlife Suomi.

Tämän vuoden ensimmäinen suurparvi havaittiin jo keväällä Porvoossa, kun 24 haikaran parvi ilmaantui Suomen ilmatilaan toukokuun puolivälissä. Parvi jatkoi matkaansa rannikkoa pitkin kohti itää Venäjän suuntaan.

Tänä syksynä jalohaikarasta tulee tutumpi yhä useammalle suomalaiselle, sillä niitä voi havaita pitkälle syksyyn, ennen kuin se siirtyy lämpöisemmille seuduille. Jalohaikara on karaistunut laji, ja se on satunnaisesti talvehtinutkin Suomessa, kerrotaan Birdlife Suomen nettisivuilla.

Jalohaikara on melkein kurjen kokoinen suuri valkoinen lintu. Muihin lajeihin sitä on vaikea sekoittaa, sillä esimerkiksi samankokoinen harmaahaikara on pääosin harmaa ja selkeästi tummempi.

Viimeisen kuukauden aikana havaintoja on kirjattu yli tuhat, joskin monet havainnot koskevat samoja lintuja.

Tällä hetkellä Suomessa on satoja jalohaikaroita, mikä on huomattavasti enemmän kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin määrä oli muutama kymmen.

Vielä viisi vuotta sitten tavattiin vain yksittäisiä jalohaikaroita, kun tänä vuonna Kotkassa ja Haminassa kiikaroitiin 45 linnun parvi elokuun alussa.

Useassa paikassa on havaittu yli kymmenen linnun parvia, joissakin kohteissa jopa yli 20 yksilön kerääntymiä.

Jalohaikara havaittiin Suomessa ensimmäisen kerran vasta vapun aikaan Helsingissä vuonna 1966, jolloin jalohaikara on Suomessa varsin uusi tulokaslaji.

Vuonna 2010 havaintoja kirjattiin 44 ja viime vuonna jo yli 1 500. Tänä vuonna havaintoja on jo tähän mennessä ilmoitettu yli 1 900, Birdlife Suomi tiedottaa. Viime vuonna jalohaikarapari sai Porvoossa harmaahaikarayhdyskunnan suojissa neljä poikasta.