Lapsipotilaiden hoitajilta hätähuuto MOT:ssa: "Uuden lastensairaalan ongelmat uhkaavat potilasturvallisuutta"– vastasyntynyt oli kuolla kattolevyn alle

Uusi lastensairaala sijaitsee Helsingin Meilahdessa. Arkisto / Päivi Tuovinen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vuosi sitten avatussa Uudessa lastensairaalassa on yhä ongelmia sekä rakennuksen laadussa että henkilöstömitoituksessa. Sairaalassa hoidetaan Suomen vaativimpia lapsipotilaita, kuten sydän- ja syöpälapset sekä elinsiirtopotilaat.

Etelä-Suomen Median saamien tietojen mukaan sairaalan 6. kerros on edelleen mittavasti muovitettu kosteusongelmien vuoksi. Sen kuivaus oli käynnissä jo tammikuussa.

Lisäksi kosteusvahingoista on aiemmin uutisoitu kolmannessa ja kahdeksannessa kerroksessa.

HUS:n viestinnän kautta asiaa kommentoiva toimialajohtaja Jari Petäjä ilmoittaa, että mitään osastoja ei ole suljettu edes osittain.

Tietoja 184 miljoonaa euroa maksaneen rakennuksen korjaustarpeista on tihkunut taajaan, mutta sairaalan johdon mukaan ne ovat olleet pieniä ja niihin on reagoitu välittömästi.

Monien rakennuksessa työskentelevien hoitajien näkemys on toinen.

Ylen MOT-ohjelma kertoi maanantaina tapauksesta, jossa vastasyntyneen kuolema oli senteistä kiinni, kun katosta putosi kipsilevy tehohoitolaitteena käytetyn koneen päälle.

– Jos se kattolevy olisi tippunut muutaman sentin sivuun, potilas olisi kuollut välittömästi. Siinä ei olisi ollut enää mitään tehtävissä, kertoo MOT:n haastattelema hoitaja.

MOT on haastatellut yhteensä pariakymmentä hoitajaa ja lapsipotilaiden vanhempaa, jotka kertovat olevansa huolissaan potilasturvallisuuden vaarantumisesta Uudessa lastensairaalassa.

He kertovat useista epäkohdista, jotka vaarantavat lasten potilasturvallisuuden. Hoitajien mukaan kyseessä on hätähuuto.

– Tämä on niiden vanhempien puolesta, jotka joutuvat olemaan osastolla vahtimassa lasta, kun he tietävät, että hoitaja ei yksinkertaisesti ehdi tulemaan. Tämä on niiden hoitajien puolesta, jotka joutuvat yksin olemaan se ainoa osaston vakituinen henkilökunta, yksi hoitajista sanoo MOT:ssa.

– Tämä on hätähuuto niiden keikkalaisten puolesta, jotka joutuvat ihmettelemään miten tämä osasto toimii.

Osa hoitajista yritti saada tilanteeseen parannusta jo keväällä. He kirjoittivat kirjeen jo maaliskuussa lastensairaalan johdolle ja valvovalle viranomaiselle Valviralle.

MOT:ntietojen mukaan valvonta-asia on lähetetty eteenpäin Etelä-Suomen aluehallintovirastoon, jossa asian käsittely on kesken.

Kirjeessään hoitajat sanovat, että lapsipotilaita joudutaan jopa sitomaan sänkyyn kiinni, koska hoitajia ei ole tarpeeksi. Edes vierihoitoa tarvitseville lapsille ei ole aina hoitajaa, vaan vastuu elintärkeiden toimintojen ylläpidosta jää vanhemmille.

Yksi syy hoitajapulaanvoi olla sairaalan sijainnissa keskellä ruuhkaisinta Helsinkiä. Kahden eri sairaalan työntekijän mukaan koko sairaalakompleksin henkilökunta painii jatkuvan parkkiongelman kanssa.

– Vaikka maksat 400 euroa parkkioikeudesta, ei se takaa vapaata pysäköintipaikkaa, työntekijä kertoo Etelä-Suomen Medialle.

– Vuorotyössä oma auto on kuitenkin aika välttämätön monelle.

Uuden lastensairaalan suunnittelusta ja rakennustyön valvonnasta on vastannut Haahtela Oy. Yrityksen perustaja professori Yrjänä Haahtela sanoo MOT:lle yrityksensä analysoineen vaaratilanteet.

Etelä-Suomen Media ei tavoittanut Uuden lastensairaalan toimialajohtajaJari Petäjää suoraankommentoimaan esiin tuotuja epäkohtia. MOT:lle toimialajohtaja vakuutti, että potilasturva toteutuu Uudessa lastensairaalassa erinomaisesti.

Hoitajien hätähuutoa hän epäilee haastattelussa tunnepohjaiseksi.

– Miten paljon siinä tunteessa on asioita, joita ratkotaan asia-asioinaan ja kuinka paljon on sellaista, josta pitää keskustella muutoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 2. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 3. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 4. Kirjastosta voi lainata nyt myös kuntoiluvälineitä kotiovelle – näillä alueilla pyörälähetti palvelee
 5. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 7. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 8. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 9. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 10. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 13. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 14. Jäkälätie Tapanilassa pysyy kiinni kerrottua pidempään
 15. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 4. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 5. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 6. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 7. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 8. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 9. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 10. Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"
 11. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 12. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 13. Radio Suomipopin suosikkijuontaja haastatteli Antti Tuiskua ja Mikael Gabrielia vanhempiensa vaatehuoneessa – "En kysynyt äitiltä ja iskältä lupaa"
 14. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 15. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.