Sokeiden valmistamat rottinkihuonekalut tehdään alusta loppuun Suomessa – "Olen ollut pienestä pitäen kova tekemään käsilläni"

Korinpunoja Eeva Airikainen ja Annansilmät-Aitan myymäläpäällikkö Simo Parviainenovat tehneet yhteistyötä vuosia. Airikainen nautti käsillä tekemisestä ja hän on tehnyt lukuisia rottinkieläimiä ja koreja muun muassa ekopäreestä. Sini Pennanen

toimitus

Annansilmät-Aitta juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan. Aitta on tarjonnut ja tarjoaa edelleen lukuisille näkövammaisille työtä myymällä näkövammaisten käsityönä valmistamia tuotteita.

Kädentaitajien käsissä syntyy laadukkaita ja ekologisia tuotteita koteihin ja yrityksiin muun muassa kulttimaineeseen nousseesta rottingista, uudenaikaisesta ekopäreestä, puusta ja erilaisista kankaista.

Annansilmät-Aitalla työskentelee myös oma verhoilija, joka valmistaa yksilölliset pehmusteet erilaisiin kalusteisiin, asiakkaan toiveen mukaan.

– Tavoitteenamme on ollut alusta asti eli vuodesta 1919 työllistää näkövammaisia kädentaitajia. Toimimme Annankadulla vuoteen 2010 asti ja Mäkelänkadulla vuoteen 2004 saakka, jonka jälkeen toimintamme siirtyi Marjaniemeen, Iiris-keskukseen, myymäläpäällikkö Simo Parviainen kertoo.

Annansilmät-Aitta myy materiaaleja noin 350 näkövammaiselle käsityöläiselle, joista noin 60 tekee säännöllisesti tuotteita myyntiin Annansilmät-Aittaan. He ovat monipuolisia kädentaitajia, jolla on jokaisella oma erikoisosaamisensa.

Eeva Airikainen on erikoistunut korien punomiseen.

– Olen ollut pienestä pitäen kova tekemään käsilläni. Tein työurani valtionvirkamiehenä. Synnynnäinen vika silmissäni alkoi vaivata minua noin 40 ikävuoden paikkeilla. Halusin edelleen tehdä käsitöitä, mutta aluksi koin, että rottinki on sitä näkövammaisten hommaa. Tein paljon poppanoita, kunnes rottinki veikin mennessään. Asuin pitkään maalla ja vedin kursseja Tampereen Seudun Näkövammaisille Kuurosokeiden toimintakeskuksessa Hervannassa. Noina vuosina rakkauteni rottinkieläimiin heräsi, ja olenkin tehnyt paljon perhosia, kärpäsiä ja käärmeitä rottingista, Airikainen kertoo.

Airikainen on sittemmin palannut pääkaupunkiseudulle, mutta tekee edelleen yhteistyötä Annansilmät-Aitan kanssa. Uusimpana työn alla on kahvinsuodatinpusseille tarkoitettu teline, jonka hän on itse suunnitellut.

– Annansilmät-Aitta on siinäkin mielessä ainutlaatuinen, että olemme ainoa valmistaja Suomessa ja Euroopassa, joka tekee rottinkituolit ja muut huonekalut alusta loppuun Suomessa. Meiltä saa siis taatusti kotimaista laatutyötä. On hienoa, että myös yritysasiakkaat ovat löytäneet meidät kuluttajien ohella, Parviainen iloitsee.

Laadukas rottinkihuonekalu kestää käytössä 50–60 vuotta, mutta sitä voi, ja tarvittaessa kannattaa, myös korjata tai entisöidä. Aitassa tämäkin onnistuu.

– Rottinkikaluste kestää vuosikymmeniä, kunhan sitä ei jätä ulos sateeseen. Voimme kuitenkin entisöidä vanhoja ja kuluneitakin rottinkikalusteita, jolloin niiden käyttöikä pitenee, Parviainen muistuttaa.

Annansilmät-Aitan 100-vuotisjuhlavuosi huipentuu syyskuussa, kun näkövammaiset käsityöntekijät pääsevät esiin Habitaressa, kun messuilla järjestetään näkövammaisten kädentaitajien työnäytöksiä.

– Meillä on Habitaressa oma osasto, jossa messuvieraat pääsevät tekemään mehiläisvahakynttilöitä. Samalla voi seurata käsityöläisten taitoja ja tutustua tuotteisiimme, Simo Parviainen vinkkaa.

Annansilmät-Aitta

Annansilmät-Aitta valmistaa, markkinoi ja myy näkövammaisten käsityötuotteita. Tuotteita voi ostaa myymälästä tai verkkokaupasta.

Toiminnan tarkoituksena on työllistää näkövammaisia käsityöntekijöitä.

Annansilmät-Aitan omistaa Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry eli näkövammaiset itse. Aitta on toiminut Helsingissä vuodesta 1919.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
 2. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 5. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 6. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla
 7. Lauttasaaren sillan liikenne vaihtaa puolta lauantain vastaisena yönä – eteläisen puolen rakennustyöt käynnistyvät
 8. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 11. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 12. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 13. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 14. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 15. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 4. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 5. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 6. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 11. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 12. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 13. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 14. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 15. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.