Ulkomaalaiset löysivät Tallinnan-laivat, mutta suomalaisten risteilyinto romahti – "Välillä tuntuu, että saisi olla villimpääkin"

Puhelinvarkaat pyrkivät nopeasti ulos Suomesta. Helsingistä miehet pääsivätkin jäämättä kiinni, mutta käry kävi Tallinnan päässä. Jussi Vehkasalo/ESM:n arkisto

Jukka Hämäläinen

Matkustaminen Helsingin ja Tallinnan välillä on lisääntynyt 42 prosenttia kymmenessä vuodessa. Määrä on noussut reilusta kuudesta miljoonasta noin yhdeksään miljoonaan matkustajaan.

Samaan aikaan suomalaisten osuus matkustajista on romahtanut. Tilastokeskuksen mukaan Viroon matkustettiin viime vuonna viidennes vähemmän kuin edellisvuonna.

Tallinnan ja Helsingin välillä operoivan Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen kuvailee muutosta dramaattiseksi.

– Nyt matkustavat eri ihmiset kuin kymmenen vuotta sitten.

– Viron-matkailun sukupolvi on vaihtunut. Matkailun aloittaneet nykyiset 70–80-vuotiaat ovat ikääntyneet, eivätkä enää ylipäätänsä matkusta.

Laivayhtiön tutkimuksen mukaan matkailua ovat karsineet eniten perheet, joissa on pikkulapsia, ja yli viisikymppiset. Etenkin eläkeläisten väheneminen näkyy laivoilla.

– Monet eläkeläiset kävivät Virossa ennen kerran viikossa. Heistä tuli niin tuttuja, että joku esimerkiksi toi perunoita ja leivonnaisia henkilökunnalle, Keronen muistelee.

Uusien eläkeläisten matkustusintoa Viroon on vähentänyt tuotteiden ja palveluiden kallistuminen maassa. Kerosen mukaan hinnat ovat nousseet Virossa neljää, viittä prosenttia vuodessa.

Myös meno laivoilla on muuttunut. Kaljarallista on Kerosen mukaan siirrytty arkisempaan matkustamiseen.

– Matkustan väliä kerran, kaksi viikossa. Välillä tuntuu, että saisi olla villimpääkin, Keronen kärjistää.

Matkailujargonilla kuvattuna Viro muuttuu normaaliksi "matkustajadestinaatioksi": sinne ei mennä vain halpojen hintojen vaan kohteiden ja tapahtumien vuoksi.

– Matkustetaan Pärnuun tai Viron kautta Itä- ja Keski-Eurooppaan. Eritoten nuoret ja opiskelijat ovat löytäneet Viron, esimerkiksi tapahtumat ja konsertit kiinnostavat.

Myös työmatkaliikenne Tallinnan ja Helsingin välillä on lisääntynyt.

– Kaksoiskaupunki Talsinki on ihan arkea monelle suomalaiselle ja virolaiselle, Keronen toteaa.

Kun suomalaiset ovat vähentäneet Tallinnan-matkailuaan, laivoihin astuu yhä enemmän ulkomaalaisia.

Kun Eckerö Linen matkustajista vain reilut kymmenen prosenttia oli kymmenen vuotta sitten muita kuin suomalaisia, nyt heidän osuutensa on jo lähes puolet. Matkustajista virolaisia oli viime vuonna 29 prosenttia ja muita kansallisuuksia 19 prosenttia.

– Saman muutoksen näkee Helsingin katukuvassa. Kaupunki on kansainvälistynyt.

Kansainvälistyminen on havaittu myös muilla varustamoilla.

– Viking Linen matkustajaprofiilissa on nähtävissä muutoksia. Suomalaisten päiväristeilijöiden määrä on hieman laskenut, kun samaan aikaan suomalaisten, virolaisten ja kansainvälisten asiakkaiden reittimatkustus on lisääntynyt, yhtiön markkinointijohtaja Kaj Takolander totesi viime vuoden tilinpäätöstä kommentoidessaan.

Myös Tallink-Siljalla Viron ja Suomen välisillä reiteillä matkustajamäärät ovat kokonaisuutena kasvaneet.

– Helsinki–Tallinna-reitillä matkustaa edelleen eniten suomalaisia ja toiseksi eniten virolaisia. Seuraavaksi eniten on kiinalaisia, latvialaisia, venäläisiä, liettualaisia ja japanilaisia, viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo.

Tilasto

Alkoholijuomia tuotiin Virosta heinäkuussa 4,7 miljoonaa litraa eli 1,4 miljoonaa litraa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna tuonti oli 364 000 litraa eli 19 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2018.

Kun vuosi sitten Virossa vierailleista suomalaisista 68 prosenttia toi alkoholijuomia, tämän vuoden heinäkuussa alkoholia tuovien osuus nousi 76 prosenttiin.

Olutta toi 38 prosenttia matkustajista (29 % heinäkuussa 2018), siideriä 25 (17), long drink -juomia 29 (20), likööriä 19 (10) ja viiniä 46 prosenttia (37) matkustajista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 2. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 3. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 5. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 9. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 10. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 11. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 12. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 13. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 14. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 15. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 7. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 10. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.