Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Maailman rauhaa ja Miina Äkkijyrkän lehmiä uhkaa ajolähtö – Helsinki pohtii Moskovalta saadun 6,5-metrisen järkäleen paikkaa

Neuvostoliittolaisen Maailman rauha -veistoksen on muutettava nykyiseltä paikaltaan Hakaniemenrannasta, kun alueella käynnistyvät mittavat rakennustyöt

Myös Hakaniemensillan kupeessa sijaitseva Miina Äkkijyrkän Joy-teos on siirrettävä uuteen paikkaan, kun silta korvataan uudella ja ranta otetaan tehokkaampaan käyttöön. Joy koostuu kahdesta lehmästä, joista Äkkijyrkkä tunnetaan.

Jussi Niinistö (sin.) ja 14 muuta valtuutettua ovat ehdottaneet Maailman rauha -patsaan sijoittamista Linnanmäen kupeeseen Lenininpuistoon.

– Koska Helsingin kaupunginvaltuusto on aiemmin 16.5.2018 kokouksessaan päättänyt äänin 62–8 säilyttää Leninin nimeä kantavan puiston kaupungissa, olisi historiallisesti osuvaa sijoittaa sosialistista realismia edustava patsas sille aatteellisesti sopivaan ympäristöön, aloitteessa esitetään.

Sininen valtuustoryhmä ehdotti pari vuotta sitten Lenininpuiston uudelleennimeämistä Ukko-Pekan puistoksi.

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan mukaan suurikokoinen Maailman rauha -teos ei kaupunkikuvallisesti sovellu Lenininpuistoon, joka on luonteeltaan pienimuotoinen ja intiimi puisto.

– Veistos on pronssia ja jalustan kanssa 6,5 metriä korkea, toimiala muistuttaa lausuntoehdotuksessa, jotka kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta käsittelee ensi tiistain kokouksessaan.

Kaupungin asemakaavaosasto sekä taidemuseo tutkivat erilaisia vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja. Paikka molemmille teoksille pyritään etsimään läheltä nykyistä sijaintia.

Moskovan kaupungin Helsingille lahjoittama veistos Maailman rauha paljastettiin 14. tammikuuta 1990. Teos on vuosien mittaan herättänyt monenlaisia tunteita ja se muun muassa yritettiin räjäyttää vuonna 2010.

Veistoslahja oli osa kaupunkien välistä ystävyys- ja kulttuurivaihtotoimintaa. Oleg Kirjuhinin veistoksen aiheena on eri mantereiden asukkaat, jotka kannattavat lehvin koristettua maapalloa rauhan puolesta järjestetyssä mielenosoituksessa.

Juttuun korjattuJussi Niinistön puoluekanta.