Maailman rauhaa ja Miina Äkkijyrkän lehmiä uhkaa ajolähtö – Helsinki pohtii Moskovalta saadun 6,5-metrisen järkäleen paikkaa

Hakaniemen Maailman rauha -teos on itse asiassa vain yksi kopioista, joita levitettiin lukuisiin Neuvostoliiton kaupunkeihin. Helsinki jäi tiettävästi viimeiseksi ja ainoaksi Neuvostoliiton ulkopuoliseksi Maailman rauhan pystytyspaikaksi (lähde HAM Helsingin taidemuseo). Jussi Vehkasalo/Arkisto

Kaisa Paastela

Neuvostoliittolaisen Maailman rauha -veistoksen on muutettava nykyiseltä paikaltaan Hakaniemenrannasta, kun alueella käynnistyvät mittavat rakennustyöt

Myös Hakaniemensillan kupeessa sijaitseva Miina Äkkijyrkän Joy-teos on siirrettävä uuteen paikkaan, kun silta korvataan uudella ja ranta otetaan tehokkaampaan käyttöön. Joy koostuu kahdesta lehmästä, joista Äkkijyrkkä tunnetaan.

Jussi Niinistö (sin.) ja 14 muuta valtuutettua ovat ehdottaneet Maailman rauha -patsaan sijoittamista Linnanmäen kupeeseen Lenininpuistoon.

– Koska Helsingin kaupunginvaltuusto on aiemmin 16.5.2018 kokouksessaan päättänyt äänin 62–8 säilyttää Leninin nimeä kantavan puiston kaupungissa, olisi historiallisesti osuvaa sijoittaa sosialistista realismia edustava patsas sille aatteellisesti sopivaan ympäristöön, aloitteessa esitetään.

Sininen valtuustoryhmä ehdotti pari vuotta sitten Lenininpuiston uudelleennimeämistä Ukko-Pekan puistoksi.

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan mukaan suurikokoinen Maailman rauha -teos ei kaupunkikuvallisesti sovellu Lenininpuistoon, joka on luonteeltaan pienimuotoinen ja intiimi puisto.

– Veistos on pronssia ja jalustan kanssa 6,5 metriä korkea, toimiala muistuttaa lausuntoehdotuksessa, jotka kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta käsittelee ensi tiistain kokouksessaan.

Kaupungin asemakaavaosasto sekä taidemuseo tutkivat erilaisia vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja. Paikka molemmille teoksille pyritään etsimään läheltä nykyistä sijaintia.

Moskovan kaupungin Helsingille lahjoittama veistos Maailman rauha paljastettiin 14. tammikuuta 1990. Teos on vuosien mittaan herättänyt monenlaisia tunteita ja se muun muassa yritettiin räjäyttää vuonna 2010.

Veistoslahja oli osa kaupunkien välistä ystävyys- ja kulttuurivaihtotoimintaa. Oleg Kirjuhinin veistoksen aiheena on eri mantereiden asukkaat, jotka kannattavat lehvin koristettua maapalloa rauhan puolesta järjestetyssä mielenosoituksessa.

Juttuun korjattuJussi Niinistön puoluekanta.

Aiheeseen liittyvää

 1. Hakaniemenrantaan tulossa asunnot 1250:lle, uutta julkista rantaa ja pikaratikka – kaava jäi tällä viikolla pöydälle
  13.4.2019 18:10
 2. Myrkyt ja virtaamat huolena Hakaniemessä – norjalaissijoittajan rantahotellista jopa 75 prosenttia rakennetaan täyttömaalle
  8.12.2018 19:20
 3. Neuvostoliittolaista Maailman rauha -patsasta uhkaa häätö Hakaniemessä – ruma mutta rakastettu
  9.12.2017 11:15
 4. Kuvat: Kantakaupungin suurin täydennysrakentamishanke myllää Hakaniemenrannan – "Ideakilpailun voittanut ehdotus ei sellaisenaan toteudu"
  4.5.2018 12:02
 5. Hakaniemen torin alle suunnitellaan jälleen pysäköintihallia – toteutettaisiin yksityisellä rahalla
  11.12.2017 15:05
 6. Hakaniemen hotelli pistää rantaviivan uusiksi – taustalla sama sijoittaja kuin Jätkäsaaressa
  19.5.2016 11:41

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut