Mustikkasato jäi kehnoksi, mutta kekseliästä leipuria se ei haittaa – Katso reseptit niukan sadon mustikkaleivonnaisiin

Mustikkasato on tänä vuonna niukka. Moniin leivonnaisiin saa kuitenkin ihanan mustikan maun, vaikka marjoja ei käyttäisikään kovin suurta määrää. Juha Inkinen

toimitus

Mustikan sato jäi tänä vuonna kehnoksi. Syynä ovat Luonnonvarakeskuksen mukaan osittain viime kesän helteet ja kuivuus. Koska mustikkalitra oli kovemman työn takana kuin keskimäärin, kannattaa saalis käyttää harkiten.

Yksi litra mustikoita riittää kaikkiin tämän aukeaman kolmeen reseptiin. Pienestäkin määrästä mustikoita saa siten runsaan herkkukattauksen, kun reseptit valitsee ajatuksella.

Pumpulinpehmeissä gluteenittomissa jättikekseissä mustikoita on herkullisina sattumina runsaasti, vaikka 15 keksiin kuluukin vain kolme desilitraa marjoja. Keksit sopivat niin kahvipöytään kuin piknik-evääksi.

Mustikkaiset skonssit puolestaan antavat aamiaisella hyvän alun päivälle, eikä niihin tarvitse käyttää kuin pari desiä marjoja.

Skonssien teossa on tärkeää, ettei taikinaa vaivaa liikaa, jotta sen rakenne säilyy mureana. Skonssien kanssa kannattaa tarjoilla esimerkiksi kermavaahtoa ja mustikkahilloa.

Kahvipöydän keskipisteeksi kannattaa tehdä mustikkapiirakan sijasta keikauskakku, jos haluaa ottaa kaiken irti pienestä marjasaaliistaan.

Keikauskakun kuorruttaminen marengilla tekee siitä juhlavan ja näyttävän sekä antaa muutoin matalalle kakulle korkeutta.

Pumpulinpehmeät mustikkakeksit maistuvat paitsi mustikalle myös muun muassa sitruunalle. Kuva: Juha Inkinen Juha Inkinen

Pumpulinpehmeät mustikkakeksit

15 kappaletta

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

2. Vatkaa sokeri, voi ja tuorejuusto vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna sekä sitruunanmehu ja -kuori.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.

4. Lisää vaahtoon kuivat aineet. Kääntele lopuksi varovasti joukkoon mustikat.

5. Muotoile leivinpaperilla vuoratulle pellille 15 isohkoa keksiä. Jätä keksit keskeltä pulleammiksi, puolikuun muotoisiksi.

6. Paista keksejä 20 minuuttia, kunnes ne ovat reunoilta kullanruskeita.

Aamiaisskonssit kannattaa tarjoilla esimerkiksi kerman ja mustikkahillon kanssa. Kuva: Juha Inkinen Juha Inkinen

Mustikkaiset aamiaisskonssit

9 kappaletta

1.Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

2. Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Nypi joukkoon voi. Jätä voi noin herneen kokoisiksi paloiksi taikinaan.

3. Sekoita taikinaan varovasti mustikat ja sitruunankuori.

4. Vatkaa erillisessä kulhossa kerma ja munat yhteen. Tee jauhoseoksen keskelle kolo ja kaada neste siihen. Sekoittele haarukalla taikinaa, kunnes se on yhtenäistä. Sekoita taikinaa vain sen verran kuin on pakko – älä vaivaa taikinaa, jotta se pysyy mureana.

5. Jauhota leivonta-alusta ja kaada taikina sen päälle. Taputtele taikina tasaiseksi, parin sentin paksuiseksi levyksi ja paina siitä pyöreitä skonsseja esimerkiksi lasin avulla.

6. Paista skonsseja uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi kerman ja mustikkahillon kanssa.

Mustikkakeikauskakku saa ylleen marenkia. Kuva: Juha Inkinen Juha Inkinen

Mustikkakeikauskakku

noin 10 annosta

Kakkuun:

Marenkiin

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

2. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 20 cm) leivinpaperilla. Laita vuoan pohjalle 25 g voita nokareina ja ruokosokeri. Kuumenna uunissa noin 5 minuuttia, kunnes voi ja sokeri ovat sulaneet.

3. Kaada 3 dl mustikoita irtopohjavuokaan voi-sokerisulan päälle.

4. Sekoita kulhossa keskenään kuivat aineet, suola ja kardemumma. Sulata 30 g voita. Lisää kuiviin aineisiin kermaviili, kananmuna ja voisula. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan mustikoiden päälle.

5. Paista keikauskakkua 35–40 minuuttia. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia ennen kumoamista.

6. Valmista marenki kakun jäähtyessä. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri joukkoon vähitellen jatkuvasti vatkaten. Vatkaa, kunnes sokerirakeita ei enää näy marengissa.

7. Levittele 2 dl mustikoita keikauskakun päälle ja pursota päälle marenki. Käännä uuni grillivastukselle ja paista kakkua muutama minuutti, kunnes marenki ruskistuu hieman päältä. Vahdi paistumista koko ajan, jotta marenki ei pala.

Teksti: Anna Sievälä Kuvat: Juha Inkinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
  2. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
  3. Vuonna 1948 syntyneet Pekka, Lauri ja Pauli harjoittelevat Käpylän jalkapallokentällä SM-kisoihin – tämä potku on kielletty yli 70-vuotiailta
  4. Paulan ja Sepon puutarhaohjelmasta tuli ajankohtainen – "Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia tämän ahdistuksen keskellä"
  5. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
  6. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
  7. Pohjois-Haagan katutyöt etenevät – autoilijoiden kaistat siirtyvät sitä mukaa, kun kuoppia täytetään
  8. Upea tanssiteos nähdään Pasilassa syksyllä – tarjolla raikas näkökulma liikkeeseen
  9. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
  10. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
  11. Puutarhakalusteet menevät kuin kuumille kiville – erilaisten materiaalien sekoittaminen on nyt trendikästä
  12. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
  13. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
  14. Saitko lapsen alkuvuonna? – Jo lähes 600 helsinkiläisvauvaa on saanut upean kulttuurikummin
  15. Pitäjänmäki on askeleen lähempänä omaa asukastilaansa – nyt tarvitaan asukkaiden aktiivisuutta

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
  2. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
  3. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
  4. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
  5. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
  6. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
  7. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
  8. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
  9. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"
  10. 12 kuoli koronaan Suursuon sairaalassa – USU: Kaikki hoitajat eivät käyttäneet suojavarustusta, kun potilaita hoidettiin samassa huoneessa koronaepäillyn kanssa
  11. Kaupunki aikoo luopua ravintolalegenda Kappelin rakennuksesta –  kellarissa sisäilmaongelma
  12. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
  13. Korona sai työnantajat varovaisiksi – Näin suuret konsernit jatkavat työntekijöiden etätyöskentelyä
  14. Kauppakeskus Itiksen kävijämäärä kasvoi selvästi – taittuiko jo koronan valtakausi?
  15. Lauttasaaressa koeajettavana yli 30 erilaista venettä kesäkuun alussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.