Saimaalta pelastetun norpan kohtalo yhä auki Korkeasaaressa – lopetusuhka heiluu hylkeen yllä

Heinäkuun lopussa huonokuntoisena Saimaalta löydetyn saimaannorpan tulevaisuus on edelleen täysin auki. Norpan tila on kohentunut, mutta sen palauttaminen luontoon ei ole luonnonsuojelulain mukaan mahdollista.

Kyseessä on tänä vuonna syntynyt nuori norppauros, joka elää yksinään Korkeasaaren hyljealtaassa.

– Norppa voi nyt ihan hyvin, mutta sijoituspaikkaa sille ei edelleenkään ole löytynyt, pahoittelee eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti Korkeasaaren eläintarhasta.

Trontin mukaan vaihtoehdot ovat vähissä: norppaa ei voida palauttaa takaisin alkuperäiseen populaatioonsa Saimaalle, sillä sen estää pienikin tautiriski. Tautien leviäminen luonnonvaraiseen norppayhteisöön voisi olla kohtalokas koko lajin kannalta.

– Toisaalta norpalle ei ole Korkeasaaressa sille sopivia tiloja, Trontti myöntää.

Selvitystyö norpan kohtalosta jatkuu yhä. Nyt kartoitetaan mahdollisuutta siirtää norppa muihin eläintarhoihin, esimerkiksi Ranualle tai Ähtäriin. Tosin Trontin mukaan sielläkin on pula norpalle sopivista tiloista.

Heinäkuussa löytyneen norpan kohtalo on Korkeasaaren näkökulmasta katsottuna erikoinen.

– Meille tuodaan varsin harvoin heikkokuntoisia norppia hoitoon; edelliskerrasta on jo vuosia aikaa, Trontti muistelee.

– Kaikki tähänastiset norpat ovat olleet niin heikkokuntoisia, että ne ovat hoidosta huolimatta kuolleet joko Korkeasaaressa tai sitten jo matkalla tänne.

Saimaannorppaon yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä, sillä sitä elää koko maailmassa vain vajaat nelisensataa yksilöä.

Norpan suojelu on alkanut jo vuonna 1979. Laji on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut