Kaupunki voimaton parkkiongelmissa: kotihoitajat hyppäävät nyt pyörän selkään – "Painoni on pudonnut kuusi kiloa"

Kotihoidon työntekijä Isabel Sebastião kiirehtii varaamaan sähköpyörän käyttöönsä heti toimistolle tultuaan. - Niin mukava sillä on ajaa, hän kehuu. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Kaupunki ei kykene helpottamaan kotihoitajien pysäköintiongelmaa. Kotihoidolle ei ole perusteltua merkitä erikseen pysäköintipaikkoja, koska niiden tarve vaihtelee tilanteen mukaan.

Myöskään tuulilasiin asetettavalla kyltillä ongelmaa ei voi ratkaista, sillä laki ei tunne kotihoidon vapaata pysäköintioikeutta.

Viranomaisena toimivan pysäköinninvalvonnan on kohdeltava kaikkia yhdenvertaisesti eikä virheellistä pysäköintiä voi jättää huomiotta.

Varsinkin kantakaupungissa kotihoitajien työajasta kuluu iso osa parkkipaikkojen etsimiseen. Jos taas asiakaskäynti viivästyy, seurauksena voi olla pysäköintisakko.

Ratkaisuna parkkiongelmiin kotihoito on alkanut hankkia henkilökunnan käyttöön lisää sähköpyöriä.

Paloheinässä sähköpyörän on ottanut käyttöönsä hoitaja Isabel Sebastião Ruokatauolta tullessaan hän työntää ladatun akun tottuneesti takaisin pyörän tavaratelineen lokeroon.

– Ajan tosi mielelläni sähköpyörällä. Riennän varaamaan tämän aina heti, kun tulen toimistolle, hän nauraa.

Paloheinän yksiköllä on toistaiseksi käytössään yksi sähköavusteinen pyörä.

– Sähköstä on apua varsinkin ylämäissä, Sebastião kehuu.

Mitään vaivatonta köröttelyä sähköpyörälläkään ajaminen ei ole.

– Olen nyt ajanut tällä kahdeksan viikkoa ja painoni on pudonnut sinä aikana kuusi kiloa, Sebastião sanoo.

Parhaana työpäivänä pyöräilevä hoitaja voi joutua ajamaan 30 kilometriäkin, mutta tavallisimmin 10–20.

– Käytäviä paikkoja on päivässä 12–14.

Ennen pyörän tuloa Sebastião ajoi työajot autolla ja vieläkin, jos kohteet ovat etäällä toisistaan.

Paloheinän kotihoito saa pian toisenkin sähköpyörän.

– Alkuun sähköpyörää vierastettiin, kun turvaohjeissa on kuitenkin yhtä ja toista opeteltavaa, mutta käyttöaste on kasvanut tottumisen myötä, esimies Saara Tallila kertoo.

Sähköpotkulautaa hän ei ole uskaltautunut vielä tilaamaan.

– Mietin että kompurointiriski potkulaudalla on suurempi, kun hoitajilla on painavat reput selässään, Tallila sanoo.

Kotihoidolla on tällä hetkellä 50 yhteisesti hankittua sähköpolkupyörää eri puolilla kaupunkia.

– Myös yksi sähköpotkulauta on juuri tulossa kokeiluun. Arvioimme sen jälkeen sähköpotkulautojen sopivuutta kotihoitotyöhön, kertoo Helsingin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen lännen alueen johtaja Maarit Rautio

Jatkossa kotihoitoyksiköt voivat tilata sähköpyöriä itsenäisesti. Sähköpolkupyörä maksaa nastarenkaineen ja muine lisävarusteineen noin 1 700 euroa.

– Sähköpolkupyöriä käyttäviltä työntekijöiltä on tullut hyvää palautetta. Niillä pääsee nopeasti ja joustavasti eikä ole ongelmaa parkkipaikkojen kanssa, Rautio kuvailee.

Lisäksi käyttöön aiotaan vielä ottaa optimointiohjelma, joka reitittää työntekijän kulkemisen optimaalisesti. Siihen voitaneen liittää myös tieto kohteiden pysäköintimahdollisuuksista.

Helsinki on esittänyt valtiolle toiveen, että uutta tieliikennelakia säädettäessä kotihoidolle voitaisiin myöntää samantapainen erityislupa pysäköintiin kuin liikuntarajoitteisilla.

Yli 2 000 allekirjoittanut adressin

Adressit.comiin on heinäkuussa jätetty vetoomus, että kotihoidon työntekijöille sallittaisiin lakiin maksuton pysäköinti sekä oikeus poikkeavaan pysäköintiin työtehtävänsä aikana.

Lähihoitajien luottamusmies Hanna Jokisen aloittamassa adressissa todetaan, että kunnissa on toisistaan eroavia käytäntöjä siitä, miten ja mihin hoitajat saavat parkkeerata autonsa kotikäynnillä.

Adressissa huomautetaan myös epäkohdasta, että työnantaja ei yleensä vastaa pysäköintivirhemaksusta, jos kotikäynti menee yliajalle.

Adressin on allekirjoittanut reilut 2 000 henkeä. Allekirjoituksia voi jättää vielä syyskuun puoliväliin asti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut