Yle: Uusi menetelmä voisi paljastaa Bodomin murhaajan, mutta laki estää sen käytön

Bodomin murhapaikka. Arkisto / Pekka Salonen

toimitus

Tahra tyynyliinassa voisi jo paljastaa Bodominjärven murhaajan kasvot silmien ja hiusten väriä myöten. Esteenä on kuitenkin Suomen laki, sillä poliisi ei Suomessasaa hyödyntää sukututkimuksia varten syntyneitä dna-tietokantoja rikostutkinnassa.

Dna-tietokantoja on syntynyt siksi, että geneettisen sukututkimuksen suosio on lisääntynyt vuosi vuodelta. Mitä enemmän ihmisiä saadaan tietokantoihin, sitä tarkemmaksi nämä tiedot tulevat, kertoo Yle uutisessaan

– Julkisessa levityksessä olevissa tietokannoissa on maailmanlaajuisesti arviolta 20–30 miljoonaa dna-näytettä. Suomesta lähetettyjen näytteiden määrä on ehkä joitain kymmeniä tuhansia, molekyylibiologi Jari Louhelainen arvioi.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen ei usko, että Suomen laki sallii sukututkimusta varten annettujen dna-tietojen käyttämistä rikostutkinnassa. Sylkinäytteiden ottamista, säilyttämistä ja tuhoamista säädellään tarkasti lailla.

– Ei voida ajatella, että ihmisten dna-tietoja käytettäisiin heidän tietämättään. Toisaalta olisi aika pulmallista ja hankalaa ilmoittaa kaikille tietokannoissa oleville, että heidän dna:taan halutaan käyttää rikostutkinnassa, pohtii Tolvanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.