Suomalaisia herkkuja ei kannata unohtaa tapaspöydästä – Ahvenet ja kantarellit sopivat suupaloihin erinomaisesti

toimitus

Kun kalareissulta tarttuu mukaan tuoreita ahvenia tai sieniretkellä keräät koppaan kantarelleja, voit hyödyntää tuoreet, kotimaiset raaka-aineet tapaksia valmistaessasi.

Tapakset vievät makujen mukana Espanjaan tai oikeastaan ihan minne vain. Alun perin espanjalaiset tapakset ovat syntyneet monen eri maan aineksia ja vaikutteita yhdistelemällä.

Tapaksista pidetään nykyisin joka puolella maailmaa, sillä niiden syöminen on hyvin sosiaalinen tapahtuma ja pienet suupalat on helppo syödä.

Myös suomalaiseen suuhun ne sopivat erinomaisesti, ja yhdessä koettu tapashetki kokoaa porukan pöydän ääreen nauttimaan rennolla tavalla.

– Espanjalainen ruoka on suosittua Suomessa. Tänäkin vuonna pääkaupunkiseudulle on auennut taas uusia espanjalaisia ravintoloita, kertoo helsinkiläisen Tapas Barcelonan keittiöpäällikkö Juha Laine.

Erikoisia juustoja ja leikkeleitä saa muun muassa suurista marketeista ja kauppahalleista. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Tapaksiin kuuluu laaja kattaus makuja. Ne sisältävät lihaa, mereneläviä, kasviksia, oliiveja, sieniä, pähkinöitä ja yrttejä.

Laine sanoo, että espanjalainen ruoka maistuu suomalaisille, koska se on täyteläistä ja siinä on makua ja lämpöä. Tapaksissa on myös pientä tulisuutta ja valkosipulia sekä mausteisuutta, joka on tunnetusti suomalaisten mieleen.

Laine uskoo tapasten suosion perustuvan siihen, että yhdellä kerralla voi ottaa paljon erilaisia pieniä annoksia ja sitä kautta saada illallisen, jossa on paljon erilaisia makuja.

– Pöytäseurueeseen voidaan ottaa monenlaisia annoksia, joita kaikki voivat maistella. Niistä syntyy sosiaalinen ja yhteisöllinen illallinen.

Se voi sisältää Laineen mukaan esimerkiksi marinoituja kasviksia, mausteista makkaraa, hyviä leikkeleitä, täyteläisiä espanjalaisia juustoja ja kylkeen punaviiniä.

Myös tapaksien suomalaisversiolle on annettu oma nimensä. Silloin, kun tapakset pohjautuvat suomalaiseen ruokaperinteeseen, niitä voidaan kutsua nimellä sapas.

Sapakset valmistuvat kotimaisista raaka-aineista, kuten kalasta, marjoista, vihanneksista, juureksista sekä sienistä. Ne toimivat täydellisenä osana niin arjen ruokahetkissä kuin juhlien päätähtenä.

Lähteet: Tapas ja muut Espanjan herkut, www.k-ruoka.fi

Kantarelliruisnapit

1. Lisää rasva ja sienet pannulle ja paista, kunnes kantarellien väri on kauniin kullanruskea.

2. Lisää kantarelleihin kevyt suola ja anna niiden jäähtyä.

3. Laita noin teelusikallinen tuorejuustoa ruisnappia kohden ja nostele jäähtyneet kantarellit ruisnappien päälle.

4. Silppua ruohosipuli ja ripottele silppu nappien päälle.

Kokeile carpacciota, jos olet karttanut raakaa lihaa. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Carpaccio

1. Kääri naudan sisäfilee tuorekelmuun ja nosta se puoleksi tunniksi pakastimeen.

2. Leikkaa siitä terävällä veitsellä hyvin ohuita viipaleita ja asettele lautaselle.

3. Ripottele päälle sitruunanmehu sekä mausta suolalla ja pippurilla ja pirskota öljyä päälle.

4. Raasta päälle parmesaania.

5. Tarjoile rucolan kanssa. Lisää sormisuolaa tarvittaessa.

Ahvenet ovat parhaimmillaan, kun ne on paistettu tuoreeltaan. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Ahvenet

1. Ripottele kalan pintaan kevyesti suolaa.

2. Kuumenna pannu ja lisää rasva. Paista kaloja molemmin puolin noin kahden minuutin ajan.

3. Nosta ahvenfileet varovasti lautaselle ja ripottele pinnalle suolaa, roseepippuria ja mätiä.

4. Koristele ketunleivillä.

Kesäkurpitsakierteet

1. Leikkaa kesäkurpitsa noin parin sentin levyisiksi pitkiksi suikaleiksi. Voit käyttää apuna myös juustohöylää.

2. Paista suikaleita oliiviöljyssä molemmin puolin hetki. Nostossa apuna toimii terävä haarukka.

3. Nosta suikaleet paiston jälkeen talouspaperin päälle. Mausta pinta suolalla ja sitruunapippurilla.

4. Sekoita vuohentuorejuusto, pilkottu ruohosipuli, raastettu valkosipulinkynsi ja pilkottu punasipuli.

5. Pyöritä noin sentin halkaisijaltaan olevia palloja ja laita kesäkurpitsasuikaleen alkupäähän.Lopuksi pyöritä kesäkurpitsat rullalle.

Uunituore leipä kuuluu tapaspöytään. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Leipä

Leivän sisään

Koristeluun

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon oliiviöljy, suola ja hunaja sekä raastettu valkosipuli.

2. Lisää jauhoja vähitellen vaivaten, taikina saa jäädä hieman löysäksi.

3. Anna taikinan kohota peitettynä puolisen tuntia.

4. Kaada ja levitä taikina oliiviöljyllä voidellulle leivinpaperille, reunalliseen uunin kestävään vuokaan tai uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota vielä puolisen tuntia.

5. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Pilko kirsikkatomaatit ja oliivit. Raasta valkosipuli. Sekoita ne ja timjami taikinaan. Muotoile halkaisijaltaan noin 20 senttiä oleva leipä.

6. Paina kokonaiset kirsikkatomaatit leivän pintaan.

7. Paista leipää noin 15 minuuttia, kunnes se on kullankeltainen.

8. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja nosta päälle oliivit ja tuoretta rosmariinia ja ripottele kevyesti suolaa.

Savustettu paprikamauste antaa upean maun manteleille. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Savupaprikamantelit

1. Laita kuumalle pannulle öljy ja hunaja, sekoita joukkoon mantelit. Paista sekoittaen minuutin ajan.

2. Lisää joukkoon suola sekäsavustettu paprikamauste ja anna paistua parin minuutin ajan.

3. Kaada leivinpaperin päälle erilleen, anna jäähtyä ja jähmettyä.

Marinoidut oliivit

1. Valuta oliiveista vesi.

2. Raasta tai pilko valkosipuli ja sekoita se öljyn ja oliivien kanssa.

Pähkinät ja sangria täydentävät toisiaan. Kuva: Annukka Roth Annukka Roth

Alkoholiton sangria

1 litra

1. Purista sitrushedelmien mehu kannuun. Lisää myös hedelmän toisesta puolikkaasta jäänyt hedelmäliha lohkoina kannuun.

2. Kaada sekaan viini. Anna maustua jääkaapissa noin tunti.

3. Kaada sekaan kylmä sitruunalimonadi ja jäitä.

Teksti ja kuvat: Annukka Roth

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
  2. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
  3. Vuonna 1948 syntyneet Pekka, Lauri ja Pauli harjoittelevat Käpylän jalkapallokentällä SM-kisoihin – tämä potku on kielletty yli 70-vuotiailta
  4. Paulan ja Sepon puutarhaohjelmasta tuli ajankohtainen – "Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia tämän ahdistuksen keskellä"
  5. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
  6. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
  7. Pohjois-Haagan katutyöt etenevät – autoilijoiden kaistat siirtyvät sitä mukaa, kun kuoppia täytetään
  8. Upea tanssiteos nähdään Pasilassa syksyllä – tarjolla raikas näkökulma liikkeeseen
  9. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
  10. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
  11. Puutarhakalusteet menevät kuin kuumille kiville – erilaisten materiaalien sekoittaminen on nyt trendikästä
  12. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
  13. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
  14. Saitko lapsen alkuvuonna? – Jo lähes 600 helsinkiläisvauvaa on saanut upean kulttuurikummin
  15. Pitäjänmäki on askeleen lähempänä omaa asukastilaansa – nyt tarvitaan asukkaiden aktiivisuutta

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
  2. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
  3. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
  4. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
  5. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
  6. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
  7. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
  8. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"
  9. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
  10. 12 kuoli koronaan Suursuon sairaalassa – USU: Kaikki hoitajat eivät käyttäneet suojavarustusta, kun potilaita hoidettiin samassa huoneessa koronaepäillyn kanssa
  11. Kaupunki aikoo luopua ravintolalegenda Kappelin rakennuksesta –  kellarissa sisäilmaongelma
  12. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
  13. Korona sai työnantajat varovaisiksi – Näin suuret konsernit jatkavat työntekijöiden etätyöskentelyä
  14. Kauppakeskus Itiksen kävijämäärä kasvoi selvästi – taittuiko jo koronan valtakausi?
  15. Lauttasaaressa koeajettavana yli 30 erilaista venettä kesäkuun alussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.