Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotimaan matkailun suosio kasvoi tänä kesänä – parhaiten hotellit buukattiin kahdessa maakunnassa

Suomalaiset matkustelivat heinäkuussa enemmän kotimaassa kuin vuosi sitten, selviää Tilastokeskuksen ennakkotilastoista.

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät Suomen majoitusliikkeissä 7 prosentilla viime vuodesta. Heille tilastoitiin 2,45 miljoonaa yöpymisvuorokautta heinäkuussa.

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset taas pysyivät edellisvuoden tasolla. Heille yöpymisvuorokausia tilastoitiin 0,8 miljoonaa. Kaikkiaan yöpymisvuorokausia oli yhteensä 3,26 miljoonaa, mikä oli 5,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, Tilastokeskus kertoo.

Maakunnista korkeimmat hotellihuoneiden käyttöasteet mitattiin Ahvenanmaalla (85 prosenttia) ja Varsinais-Suomessa (78 prosenttia). Helsingissä hotellihuoneiden käyttöaste oli 79 prosenttia, Tampereella 66 prosenttia, Turussa 86 prosenttia, Oulussa 75 prosenttia ja Rovaniemellä 42 prosenttia, Tilastokeskus kertoo.

Hotellihuoneen keskihinta oli Tilastokeskuksen mukaan koko maan osalta 102,19 euroa vuorokaudelta. Vuotta aiemmin se oli 100,53 euroa. Hotellihuoneita oli tarjolla koko maassa yhteensä 55 891, mikä oli 1 088 kappaletta enemmän kuin heinäkuussa 2018.

Eniten matkailijoita Suomessa yöpyi Tilastokeskuksen mukaan Venäjältä, Saksasta, Ruotsista ja Iso-Britanniasta. Tärkeimmistä matkailijamaista määrällisesti eniten lisääntyivät kiinalaisten yöpymiset, jotka lisääntyivät 31 400 yöllä. Tämä oli 17 prosenttia edellisvuotta enemmän. Suurin vähennys tapahtui venäläisten yöpymisissä, jotka vähenivät 14 900 yöllä eli 3 prosentilla.

Uudenmaan majoitusliikkeissä kirjattiin kaikkiaan 375 000 ulkomaisten matkailijoiden yöpymistä ja Lapin majoitusliikkeissä 75 000 yöpymisvuorokautta. Uudellamaalla ulkomaiset yöpymiset lisääntyivät 6,2 prosenttia ja Lapissa ne vähenivät 9,7 prosenttia vuoden takaisesta. Uudenmaan osuus kaikista ulkomaisista yöpymisistä oli 47 prosenttia ja Lapin 9 prosenttia, Tilastokeskus kertoo.

Luvut ovat Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietoja ja ne on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.