Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaipuu metsään kasvaa – Panu Könönen aikoo nukkua yönsä ulkona ja tuhannet muut tekevät viikonloppuna samoin

Tuhannet kokoontuvat jälleen tänä viikonloppuna nukkumaan yönsä ulkona. Nuku yö ulkona -tempauksessa ideana on, että kuka tahansa voi järjestää oman tapahtuman ja viettää yön metsässä.

– Metsässä oleskelu tutkitustikin vähentää stressiä ja alentaa verenpainetta. Erityisen hyvin metsän vaikutuksen huomaa lapsissa: se rauhoittaa ja toisaalta innostaa heitä hyppimään, liikkumaan ja tutkimaan, toteaa Suomen Ladun viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könönen.

Könönen kertoo, että yöpymishaastetta lähdettiin alunperin ideoimaan osaksi Suomi 100 vuotta -juhlintaa.

– Siitä lähtikin sitten isompi someilmiö liikkeelle ja huomattiin, että tällaiselle on kysyntää. Siksi tapahtumaa on kehitetty vuosi vuodelta.

Tänä vuonna Suomen Latu järjestää kaksi Metsähotelli -nimeä kantavaa virallisempaa päätapahtumaa, toisen Espoon Oittaalla ja toisen Saariselällä.

Könösen mukaan metsähotelli-konseptiin kuuluu tarjota osallistujille esimerkiksi riippumattoja tai telttoja, mahdollisuus ruokailuun ja oheisohjelmaa.

– Eli se ei ole vain paikka, jossa nukutaan.

Oittaan tapahtuma ja aiemmat pk-seudulla järjestetyt tilaisuudet on varattu nopeasti täyteen. Oittaalle on tulossa 400–500 yöpyjää.

Sille ihmismäärälle tarvitaan jo aika paljon esimerkiksi vessojakin?

– Kyllä ja meillä on useampi henkilö töissä tekemässä pelkästään tätä tapahtumaa, Könönen toteaa.

Hän myöntää, että 500 kävijää on jo paljon. Raja on vedettävä johonkin, sillä muuten tapahtuma alkaa näyttää festarilta ja loitontuu alkuperäisideastaan tarjota luonnon rauhaa.

Könönen muistuttaa, että täydellistä hiljaisuutta kaipaava voi hyvin mennä yksinkin teltan kanssa nukkumaan ulos.

– Meillä on Suomessa hyvät jokamiehenoikeudet.

Nukutaanko öitä ulkona myös Helsingissä?

– Vaikka virallista tapahtumaa Helsingissä ei olekaan, niin kyllä nukutaan. Esimerkiksi viime vuonna järjestin omille ja naapurin lapsille tapahtuman omalla takapihalla Puistolassa, nukuttiin teltassa ja grillailtiin.

Könönen pohtii, että hänen itsensä olisi vaikea kuvitella hyvää elämää ilman luontoa ja metsiä.

– Helsingissä on hienoja alueita, kuten Paloheinä, Haltiala ja Keskuspuisto. Lisäksi tulee paljon käytyä Sipoonkorvessa ja Nuuksiossa, sekä tietysti Lapissa.

Onko helsinkiläinen noin keskimäärin vieraantunut luonnosta?

– Sanoisin, että me kaikki ollaan vähän vieraannuttu, mutta toisaalta helsinkiläinen myös arvostaa luontoa ja puolustaa sitä, jos vaikka asukkaille tärkeä metsä aiotaan jyrätä, Könönen muistuttaa.

Kaipuuta luontoelämyksiin on, siitä kertovat Könösen mukaan Nuuksion kasvavat kävijämäärät ja osallistujaryntäykset Suomen Ladun järjestämille retkille.

– Myös Helsingin uusille asuinalueille tulisi luoda monipuolisia puistoja ja pyrkiä säilyttämään olemassa olevaa metsää sellaisenaan, Könönen toivoo.

Oittaan ulkoilualueen Metsähotellissa (Kunnarlantie 33–39, Espoo) on lauantaina 31. elokuuta kaikille avointa ohjelmaa kello 11–23.