Yhä useampi lähtee lähelle: Kotimaanmatkailu on nyt trendikästä – nämä kohteet vetävät eniten

Lappeenrannan seudulla matkailu on lisääntynyt viime vuosina. Minna Kivistö

toimitus

Suomalaiset matkustavat paljon enemmän kotimaassa kuin he osaavat edes ajatella, sanoo Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtaja Antti Honkanen.

Moni ei tule ajatelleeksi, että kotimaanmatkailuksi lasketaan muun muassa erilaisiin tapahtumiin osallistuminen, turnausmatkat ja vierailut tuttavien luokse.

Kotimaanmatkailu tuottaa noin 70 prosenttia Suomen matkailukysynnästä, selviää työ- ja elinkeinoministeriön toukokuussa teettämästä selvityksestä. Selvityksen mukaan kotimaanmatkailussa on kasvupotentiaalia.

Suomen matkailuelinkeino on viime vuosina kasvanut muita toimialoja nopeammin. Siitä on tullut kansallisesti merkittävä vientitoimiala ja työllistäjä.

Selvityksen mukaan matkailutulo on ollut useamman vuoden yli 14 miljardia euroa, ja sillä on mahdollisuuksia kasvaa jopa 20 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä.

Antti Honkasen mukaan kotimaanmatkailu on tällä hetkellä trendikästä.

– Ainakin puheen tasolla ilmastonmuutos on vaikuttanut lähimatkailun lisääntymiseen. Tilastoissa se ei vielä näy, sillä myös ulkomaanmatkat ovat lisääntyneet.

Suomalaiset tekevät tällä hetkellä lähes yhtä monta vapaa-ajanmatkaa kotimaahan ja ulkomaille, mutta kasvu kohdistuu vahvemmin ulkomaille, selvityksessä kerrotaan. Lukuun sisältyvät yöpymiset maksullisessa majoituksessa.

Myös pienet kaupungit, kuten Porvoo, saavat tuloja matkailusta. Kuva: Ismo Pekkarinen Ismo Pekkarinen

Honkasen mukaan kotimaanmatkailu on muuttunut paljon viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana. Airbnb:stä eli vuokramajoituksesta on tullut merkittävä majoituspalveluiden tarjoaja.

– Ideana se on hyvä, mutta hotellit kokevat sen epäreiluksi, sillä kaikki samat velvoitteet eivät koske kotimajoituksen tarjoajia.

Honkasen mukaan pääkaupunkiseudulle ja Lappiin matkustetaan yhtä paljon ulkomailta kuin Suomesta.

Muissa kotimaan kaupungeissa turistit ovat pääosin suomalaisia. Kylpylöillä on vieläkin suuri merkitys kotimaanmatkailulle.

– Lappeenrannan seudulle on rakennettu kylpylöitä venäläisille turisteille, mutta suomalaiset ovat ottaneet ne omakseen. Kotimaan matkailu on lisääntynyt muutenkin viime aikoina Etelä-Karjalassa.

Kotimaassa matkustetaan Helsingin lisäksi muihin suurimpiin kaupunkeihin, kuten Tampereelle ja Turkuun, mutta myös pienemmät kaupungit, kuten Porvoo, saavat jonkin verran tuloja matkailusta.

Hintakilpailukyvyn edistäminen on pitkän ajan tavoite. Kotimaanmatkailua ja sen imagoa voidaan kuitenkin edistää myös nopeammin toteutettavissa olevilla toimenpiteillä, kuten viestintä- ja markkinointikampanjoilla.

Matkailutoimijoita myös kannustetaan huomioimaan kotimaan markkinat aiempaa vahvemmin kansainvälisten markkinoiden kasvupotentiaalin rinnalla.

Kuva: Juha rika Juha rika

Selvityksen mukaan kotimaanmatkailua rajoittavat eniten kotimaan hintataso, erityisesti hintatasosta johtuva ulkomainen kilpailu, toimijoiden vähäiset markkinointiresurssit sekä vajavaiset julkisen liikenteen yhteydet matkailukohteisiin.

Jos tällä hetkellä pinnalla olevat arvot, kuten hiilijalanjäljen pienentäminen, vastuullisuus ja elämysten hakeminen sekä luonto ja hyvinvointi nähdään osana elämäntapaa, ne tarjoavat mahdollisuuksia kotimaanmatkailulle.

Selvityksessä nousivat esille erityisesti yli 60-vuotiaiden vireä ja aktiivinen sukupolvi sekä elämyksiä ja rauhoittumista luonnosta janoavat nuoret.

Selvityksessä tarkasteltiin muun muassa kotimaanmatkailun kehittämistarpeita ja niiden vaatimia toimenpiteitä. Analyysi perustuu matkailuelinkeinolle suunnattuun kyselyyn ja matkailun asiantuntijahaastatteluihin sekä matkailutilastoihin. Selvityksen toteutti WSP Finland Oy.

Kirjoittaja: Elina Iiskola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. Uimaan pääsee pian Malmilla – Näin muutkin uimahallit avaavat ovensa
 4. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 5. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. T24: Kuriiri-elokuva on tosipohjainen tarina Suomen ja Viron välillä mustan pörssin kauppiaan toimineesta suomalaissiivoojasta
 8. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 9. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 10. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 11. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 12. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 13. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 14. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 15. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 4. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 6. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 7. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 8. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 9. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 10. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 11. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 14. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 15. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.