Opettaja joutui pitelemään yksin kiinni toisia lapsia uhannutta oppilasta – sai potkut

Pasi Natunen

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnyt Keravan kaupungin perusopetusjohtajan lokakuussa 2017 antaman päätöksen, jolla irtisanottiin keravalaisessa peruskoulussa toiminut erityisluokanopettaja.

Perusopetusjohtaja irtisanoi opettajan vedoten tämän liialliseen voimankäyttöön oppilaan rauhoittamisessa.

Asiasta kertoo Keski-Uusimaa

Potkujentaustalla olivat syys- ja lokakuussa 2017 sattuneet tapaukset, joissa erityisluokanopettaja oli joutunut rauhoittamaan kahdeksanvuotiasta poikaa koulussa. Hallinto-oikeudessa tapauksista käsiteltiin viittä.

Opettaja oli useamman kerran joutunut rauhoittelemaan yllättäviä ja aggressiivisia raivokohtauksia saanutta poikaa. Esimiesten mukaan opettaja piti oppilasta otteessaan liian kauan ja liian voimakkaasti.

Koulun rehtorin ja virka-apulaisrehtorin mukaan opettajaa oli pyydetty hoitamaan tilanteet muuten kuin pitämällä oppilasta kiinni.

Heidän mukaansa erityisluokanopettaja aiheutti myös kipua oppilaalle.

Irtisanotunopettajan mukaan hän vain käytti niitä keinoja, joita oli saanut niin sanotussa mapa-koulutuksessa väkivaltatilanteiden hoitamiseksi. Hänen mukaansa työnantaja ei kertonut, millä tavoin hänen olisi pitänyt toimia kyseisissä tilanteissa, joissa poika käytöksellään vaaransi muiden oppilaiden ja henkilökunnan terveyttä.

Hallinto-oikeudessa asiaa käsitellessä kävi ilmi, että mapa-ohjeissa neuvotaan että oppilaan rauhoittamiseksi tulisi olla kaksi aikuista. Samalla kävi myös ilmi, että Keravan omissa ohjeissa kerrotaan, että luokassa toimiva avustaja ei voi käydä käsiksi riehuvaan oppilaaseen.

Hallinto-oikeuskatsoi opettajan kyllä toimineen virkavelvollisuuksiensa vastaisesti kolmessa eri tilanteessa. Samalla oikeus kuitenkin katsoi, että esimiehet eivät puuttuneet tilanteisiin antamalla esimerkiksi huomautusta tai varoitusta tilanteista.

Oikeus kumosi opettajan irtisanomisen. Keravan kaupunki on näillä näkymin valittamassa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 2. Senaatintorin kupeessa vastaanottoa pitävällä Vieno Puustjärvellä, 75, on harvinainen työ –  "Tämä ei missään tapauksessa ole ennustamista"
 3. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 4. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 5. Lukijalta: Miksi koronarajoitukset koskevat yhä lapsia, vaikka aikuisten elämä on palautettu ennalleen
 6. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 7. Kolumni: Uusi yrittäjyys luo uutta työtä
 8. Väsynyt, murtoveikoksi epäilty mies nukahti rappukäytävään Helsingissä
 9. Lukijalta: Helsingissä on paljon omituista – johtunee johtajistosta
 10. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet
 11. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 12. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi
 13. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 14. Mari Skool: Stadin kauppakuolema on tyhmä unelma
 15. Rediin aukesi uusi yöreitti –  helpottaa bussipysäkin löytämistä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 3. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 6. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 7. Päätoimittaja Kannala: Niko Ranta-ahon ympärillä oleva sädekehä on vaarallista glooriaa
 8. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 9. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 10. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 13. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 14. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 15. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.