Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntojen hinnoissa jopa 4–4,7 prosentin laskua isoissa kaupungeissa kesällä – näin ekonomisti kommentoi

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat notkahtivat kesällä useissa suurissa kaupungeissa Suomessa.

Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi Tampereella hinnat laskivat heinäkuussa 4,7 prosenttia, Turussa 3 prosenttia ja Oulussa 4 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Hypo-pankin pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan yhden kuukauden muutoksista ei pidä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä hintojen laskukäänteestä.

– Ennakkotiedot ja yksi kuukausi eivät anna uskottavaa kuvaa. (On) katsottava laajempaa kehitystä ja muita indikaattoreita. Kauppa kasvaa Tampereella ja Turussa, Oulussa oikeasti hiljentymistä, Brotherus kommentoi Twitterissä tiistaina.

Ennakkotiedot sisältävät keskimäärin puolet lopullisista vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kaupoista. Etenkin kesäkuukausina kuukausitilastossa olevien kauppojen lukumäärä saattaa jäädä tavallista vähäisemmäksi, huomauttaa Tilastokeskus.

Heinäkuussa asuntokauppa näyttääkin tehdyn alemmilla hinnoilla koko maassa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla myyntihinnat laskivat 1,7 prosenttia edelliskuusta.

Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna vanhojen asuntojen hinnat olivat pääkaupunkiseudulla ja etenkin Helsingissä yhä selvässä nousussa.

Muualla Suomessa sen sijaan hinnat laskivat myös vuoden takaisesta, ja lasku koski myös isoja kaupunkeja, kuten Turkua (-4,3 prosenttia) ja Tamperetta (-3,8 prosenttia).

Espoossa ja Vantaalla hinnat pysyivät vuodessa ennallaan. Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa laskuksi mitattiin 1,9 prosenttia.

Helsingissä vanhan osakeasunnon keskineliöhinta on nyt 4279 euroa, Espoossa 3 399 euroa, Vantaalla 2720 euroa, Tampereella 2345 euroa ja Turussa 2079 euroa. Pk-seudun kehyskunnissa keskihinta on 2065 euroa.