Huumeidenkäyttäjien päiväkeskukset houkuttelevat diilereitä – "Ulkopuolelle tulee parikymmentä myyjää joka aamu yhdeksäksi kuin töihin"

Itäkeskuksen päivätoimintakeskus Symppis sijaitsee Turunlinnantiellä. Arkisto/Jussi Vehkasalo

Jukka Hämäläinen

Itäkeskuksessa ja Kontulassa jotkut paikalliset kertovat päiväkeskus Symppisten keräävän liepeilleen pilleri- ja huumekauppaa. Symppikset ovat päihde- ja mielenterveysasiakkaiden matalan kynnyksen päivätoimintapaikkoja.

– Symppiksen ulkopuolelle tulee parinkymmenen hengen myyjäporukka joka aamu yhdeksäksi kuin töihin, naapurin ravintolayrittäjä Ari Lahikainen kertoo.

Lahikainen sanoo kuulleensa, että toimipisteillä ja poliisilla olisi herrasmiessopimus, ettei Symppisten luona liikkuvia ratsata.

Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön komisario Katja Nissinen kiistää, että mitään tällaista sopimusta olisi olemassa.

– Kyllä poliisi huumekauppaa havaitessaan resurssien mukaan puuttuu siihen, hän sanoo.

– Toisaalta täytyy ymmärtää, että kansanterveyden kannalta on järkevää, että huumeidenkäyttäjillä on neulanvaihtopisteet ja korvaushoitopaikat. Heidän kyttäämisensä ei ole itseisarvo, vaan tärkeintä on, että he saavat asioida toimipisteessä rauhassa, Nissinen näkee.

Kontulan Symppiksen entinen työntekijä, joka ei halua nimeään julkisuuteen, kertoo että päiväkeskuksen toimintatapa on muuttunut siitä, mitä se aikoinaan oli.

– Ennen Kontulan Symppikseen sai tulla päihtyneenä muttei käyttää huumeita siellä. Nyt olen kuullut, että toimintatapa on muuttunut. Huumeiden käyttöä ehkäisevästä paikasta on tullut sen mahdollistava paikka, ex-työntekijä kritisoi.

– Se, että me olimme jämäköitä, synnytti kunnioituksen meitä kohtaan ja ehkäisi lieveilmiöitä, hän sanoo.

Itäkeskuksen ja Kontulan Symppisten johtava sosiaaliohjaaja Linda Brown ei osaa arvioida, onko huumekauppa lisääntynyt Symppisten takia.

– Siitä saa varmasti paremman tiedon poliisilta.

Brown tyrmää entisen työntekijän kritiikin toimintatapojen muuttumisesta.

– Kontulan tai Itiksen Symppis ei missään nimessä ole käyttöä mahdollistavaa toimintaa, vaan lähtökohtana on haittoja vähentävä työ.

– Toipumiseen tuetaan ja autetaan silloin, kun yksilö on siihen itse valmis ja halukas. Meiltä saa esimerkiksi lähetteitä huumekatkolle ja korvaushoitoon.

Poliisin mukaan huumekaupan ongelmia on Itäkeskuksessa esiintynyt.

– Itäkeskuksessa on ollut haasteita eri tyyppisessä huumausainekaupassa. Hetkittäin siellä on ollut rauhattomuutta, Nissinen kertoo.

– Rauhattomuuteen olemme puuttuneet hälytyspartioiden keinoin ja huumausainerikollisuutta on valvottu myös.

Symppikset jakavat 600 000 neulaa vuodessa

Päivätoimintakeskukset antavat terveys- ja sosiaalineuvontaa päihteidenkäyttäjille.

Tarjoavat edullisen aamupalan ja ajanviettoa samassa elämäntilanteessa olevien parissa.

Voi tulla päihtyneenä, mutta kaikilta edellytetään asiallista käyttäytymistä eikä Symppiksessä saa käyttää tai välittää päihteitä.

Jakavat 600 000 puhdasta neulaa vuodessa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Huumeongelmaisen ostarin uudistaminen junnaa – "Teknisesti haastava ja osapuolia valtavasti" 21.8.2019 20:30
  2. Asukkaat tuskastuivat: Miksi huumeralli saa pyöriä lähiössä – "Ostarin seutu etoo ja pelottaa osaa" 14.8.2019 6:35
  3. Poliisi tehovalvoo euron pillereiden katukauppaa Helsingissä, jo 32 myyjää narahtanut viikon sisällä – "Avointa ja härskiä toimintaa" 9.8.2019 8:00
  4. Yksiöstä pyydetään 10 000 euroa/neliö, vieressä käydään avointa huumekauppaa – "Vaikka täällä liikkuu kaikenlaista kulkijaa, en pelkää" 25.5.2019 9:05
  5. Huumeiden piikitystila törmäsi Helsingissä lakiin – kaupunki haluaa nyt oman erillislain 15.3.2019 10:21

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut