Vallilalaiseen lelukauppaan jopa jonotetaan viikonloppuisin – sankarikissan hinta on 300–500 euroa

Sanna Jompero

Kerrostalon kivijalassa Vallillassa sijaitsevan pienen Flea-lelukaupan edessä on usein lauantaiaamuisin ruuhkaa ennen liikkeen avaamista.

Nuoret tytöt jonottavat aamutuimaan päästäkseen tutkailemaan, onko liikkeeseen tullut viikon aikana uusia muovisia Littlest Pet Shop -kissa- ja koirahahmoja eli petsejä.

– Lauantaisin on joskus 5–7 ihmistä, jotka odottavat, että ovet avataan. Jonottajat ovat tavallisesti 8–12-vuotiaita tyttöjä, sanoo liikkeen omistaja Mihhail Borouhhin

Fleassa on yksi Suomen suurimmista Littlest Pet Shop -valikoimista. Borouhhin arvioi, että hahmoja on liikkeessä noin 1 500. Liike myy pääosin käytettyjä, mutta myös uusia leluja.

Leluja on yhteensä arviolta noin 3 000.

Kiinasta kotoisin olevat eläinhahmot ovat niin haluttuja, että ostajaehdokkaat ottavat usein ensin yhteyttä Facebookissa tai Instagramissa ja pyytävät Borouhhinia tai hänen liikekumppanina toimivaa vaimoaan varaamaan hahmon muutamaksi päiväksi.

– Peruspetsejä saa kolmella eurolla. Jostain erittäin harvinaisesta voi joutua maksamaan monta sataa euroa.

Borouhhin tuo näytille 300 euron arvoisen kissan. Supersankarikissasta saattaa joutua maksamaan jopa 500 euroa. Sellainenkin Borouhhinilla on, mutta se ei ole myynnissä.

Spanielit, tanskandoggit, mäyräkoirat ja seisovat kissat ovat suosituimpia.

Lelukaupan nimi Flea tarkoittaa englanniksi kirppua. Neljä vuotta sitten kun liike avattiin Kalliossa, siellä myytiin pääosin käytettyjä lastenvaatteita, mutta myös leluja. Sittemmin vaatteiden myynnistä luovuttiin.

– Emme tykänneet käytettyjen vaatteiden myynnistä. Samanlaisia kirpputoreja on niin paljon, lelukauppoja ei niinkään ole, Borouhhin kertoo.

Uusia leluja liikkeeseen tilataan Keski-Euroopasta. Hyllystä löytyy tunnettuja lelumerkkejä, kuten Disneytä, Schleich:iä, Sylvanian Families:iä, Peppa Pig:iä ja Monster High:ta.

Käytettyjä leluja ostetaan yksittäisiltä ihmisiltä, jotka ottavat yhteyttä ja tarjoavat niitä myyntiin.

– Joka päivä joku tarjoaa jotain Facebookin tai Instagramin kautta. Ostamme aina vasta paikan päällä.

Kaikkea myytäväksi tarjottavaa tavaraa ei oteta vastaan.

– Ostamme vain hyväkuntoisia leluja. Pehmoleluja on vaikea myydä käytettyinä. Ne eivät mene hyvin kaupaksi, sanoo Borouhhin.

Asiakkaita liikkeeseen tulee ympäri Suomea.

– Kerran paikalla oli neljä äitiä. Yksi sanoi tulleensa Espoosta, toinen Turusta, kolmas Rovaniemeltä ja neljäs Oulusta, Borouhhin naurahtaa.

Entä mikä on lelukauppojen tulevaisuus? Lelut myyvät, mutta paremminkin voisi mennä.

– No onhan se vaikeaa. Uskon, että pienet perheyritykset voivat menestyä.

Borouhhin otti uusia leluja myyntiin vasta vuosi sitten. Vielä on aikaista sanoa, kuinka paljon BR- ja Toys 'R' Us -lelukauppojen sulkemisella on vaikutusta Flean myyntiin. Tanskalainen Top-Toy ilmoitti yhtiön konkurssista alkuvuonna.

Neljävuotias lelukauppa

Flea-lelukauppa on toiminut kaksi vuotta Vallilassa.

Liike perustettiin neljä vuotta sitten.

Kaksi ensimmäistä vuotta se sijaitsi Kalliossa.

Suosituimpia myyntuotteita ovat Littlest Pet Shop -keräilyhahmot.

Aiheeseen liittyvää

  1. Angry Birdseille kyytiä! – Leikkikenttävalmistaja vaihtoi muumeihin 9.8.2019 10:20
  2. Helsingin pelastuslaitos kerää pehmoleluja – "Toimivat ikävissä tilanteissa lasten tukena ja turvana" 6.6.2019 13:48
  3. Suomen ainoassa allergiapäiväkodissa lelut pestään usein ja omia syötäviä ei tuoda edes retkipäivinä – "Aika lailla kuitenkin peruspäiväkotiarkea" 3.4.2019 20:10
  4. Muistatko ensimmäisen leluautosi? Entä tämän Pan Amin 747-koneen? – Espoon lelumuseossa on tarjolla nyt tunteita herättäviä nostalgiatrippejä 25.4.2019 6:05
  5. Legot ovat ammattirakentajalle pääasia – Myös Michael Jackson esillä Lego-festareilla 17.2.2018 19:45
  6. Suklaalta tuoksuva nalle mureni tukehduttaviksi palasiksi – Tukes testasi verkkokaupoista tilattuja leluja 10.9.2018 12:09
  7. Enemmistö laittaisi lapset opettelemaan tärkeimpiä taloustaitoja jo peruskoulussa – suomalaisten mielestä näistä aineista joutaisi karsia 10.7.2019 6:20

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut