Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Leppä haluaa Suomesta soijattoman vuoteen 2025 mennessä – "Härkäpaputuotannolla voisimme luopua soijarouheen tuonnista kokonaan"

Soijarouheen tuonnista voitaisiin luopua 80 000 hehtaarin härkäpaputuotannolla, ministeri arvioi.

Suomesta on tehtävä soijaton vuoteen 2025 mennessä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä linjaa tiedotteessaan.

Suomeen tuotu soijarouhe on pääosin peräisin Yhdysvalloista ja Brasiliasta. Suomessa soijan maahantuonti rehukäyttöön on noussut merkittävästi tällä vuosikymmenellä, tiedotteessa todetaan.

– Sertifioimaton ja metsäkatoa aiheuttava brasilialainen tuontisoija ei kestä vastuullisuuskriteerejämme eikä hiilineutraaliustavoitteitamme, siksi Keskusta haluaa Suomesta täysin soijattoman vuoteen 2025 mennessä, ministeri Leppä linjaa tiedotteessa.

Vaikka soija on Suomessakin tärkeä valkuaisainelähde, rehuteollisuus on tehnyt pitkään töitä korvaavien kotimaisten raaka-aineiden lisäämiseksi. Suomalainen maito ja naudanliha tuotetaan käytännössä jo ilman soijaa, Leppä toteaa tiedotteessa.

– Erityisesti kotimaisella kuoritulla kauralla, teollisuuden sivuvirroilla, herneellä, rypsillä ja rapsilla tyydytetään jo nyt kotieläintuotannossa olevien eläinten valkuaisaineiden tarvetta. Kotimainen vilja on myös itsessään hyvin valkuaispitoista, Leppä toteaa.

Lepän mukaan kotimaisen valkuaiskasvituotannon asemaa tulee merkittävästi parantaa. Ministeri linjaa, että jokainen peltohehtaari on Suomessa saatava aktiiviseen viljelykäyttöön.

– Karkean arvion mukaan 80 000 hehtaarin härkäpaputuotannolla voisimme luopua soijarouheen tuonnista kokonaan. Tämä on alle 4 prosenttia Suomen peltopinta-alasta. Tavoitteen saavuttaminen on täysin realistista, Leppä sanoo tiedotteessa.

– Meidän on panostettava kasvinjalostukseen ja viljelymenetelmien kehittämiseen. Samalla tukipolitiikan keinoin voimme kannustaa viljelijöitä tuottamaan kotimaista valkuaista, Leppä toteaa tiedotteessa.