Pho-keitolla ja banh mi -patongeilla tuot Vietnamin keittiöösi – "Panos ihmiskunnan onnellisuuden puolesta"

Tästä kattauksesta riittää naposteltavaa isommallekin porukalle. Annukka Roth

toimitus

Vietnamissa on runsas ja monipuolinen ruokakulttuuri, jossa raaka-aineiden tuoreus näkyy ja maistuu. Kaakkoisaasialaiseen tapaan ruuanlaitossa käytetään runsaasti korianteria, sitruunaruohoa, chiliä sekä soija- ja kalakastikkeita.

Vietnamin ruokakulttuuri on saanut vaikutteita monesta suunnasta. Uppopaistamis- ja wokkausmenetelmät ovat lähtöisin kiinalaisilta. Mongolialaiset toivat aikanaan mieltymyksen pihviin. Tomaatti, chili ja peruna ovat tulleet todennäköisesti eurooppalaisten mukana.

Ranskalaiset ovat vaikuttaneet muun muassa pho-keitossa käytettävän lihaliemen valmistustapoihin.

Silmiinpistävä ranskalaisvaikutus on myös täytetty patonki, banh mi, jota myydään kaupunkien tien varsilla kautta maan.

Vietnamilainen ruoka on ennen kaikkea liha- ja kalapainotteista, mutta myös kasvisruualla on Vietnamissa pitkät perinteet.

Varsinkin Etelä-Vietnamin pienimmistäkin kaupungeista on mahdollista löytää ravintola, jonka kyltissä lukee com chay – kasvisruokaa.

Riisi toimii usein ruoanlaiton pohjana. Vietnamilaisiin hyviin tapoihin kuuluu se, että yhtä ainoaa riisinjyvää ei jätetä syömättä. Tällä osoitetaan kunnioitusta työlästä riisinviljelyä kohtaan.

Kesärullat ovat oikea herkku, ja täytetty patonki on kelpo ja helppo eväs niin töihin, piknikille kuin automatkalle.

Pho-keitto lämmittää viileänä sadepäivänä. Sen perusmakuna on tuhti, muun muassa aniksella maustettu lihaliemi.

Keitto on lunastanut itselleen kansallisaarteen roolin. Tutkija Huu Ngocin on sanonut pho-keiton olevan ”Vietnamin panos ihmiskunnan onnellisuuden puolesta.”

Pho-keitto

4 hengelle

Liemi:

1. Kaada liemen ainekset kattilaan. Anna niiden hautua 20 minuutin ajan matalalla lämmöllä.

2. Viipaloi liha, kevätsipuli ja chili. Lohko lime ja hienonna yrtit.

3. Keitä kattilallinen vettä ja mausta se suolalla. Nosta lihaviipaleet siivilässä kiehuvaan veteen. Anna kiehua korkeintaan minuutin ajan.

4. Keitä ituja siivilässä puolitoista minuuttia.

5. Keitä nuudelit kypsiksi ohjeen mukaan.

6. Jaa nuudelit ja idut keittolautasille. Nosta päälle liha, kevätsipuli, chili ja yrtit.

7. Poista liemestä mausteet ja kaada mausteliemi ainesten päälle.

8. Mausta limellä. Käytä mausteina soijaa ja thaimaalaista chilikastiketta, jos haluat.

Vietnamilaiset kesärullat

4 hengelle (12 rullaa)

1. Keitä vettä ja laita se riisipaperiarkille sopivaan kulhoon. Upota riisipaperi hetkeksi kulhoon. Kun riisipaperi on pehmennyt, nosta se lautaselle. Jos teet rullia ensimäistä kertaa, kannattaa ostaa kaksi levypakettia. Arkkien kanssa on opittava oma tekniikkansa.

2. Kasaa täytteitä paperin alaosaan, mutta älä laita niitä liian alas. Laita ravut alimmaiseksi, jotta ne näkyvät rullan päällä.

3. Käännä riisipaperin alareuna täytteiden päälle. Taita riisipaperin reunat kohti keskustaa ja rullaa. Rullasta kannattaa tehdä melko tiukka, jotta se pysyy paremmin kasassa syödessä.

4. Älä kasaa rullia päällekkäin, sillä riisipaperit liimautuvat kiinni toisiinsa.

5. Tarjoa dippien kanssa. Myös makea chilikastike ja soija ovat nopea ja helppo tapa maustaa rullia.

Banh mi -patonki broilerista

4 hengelle

1. Pilko kaali, porkkana ja kurkut ohuiksi suikaleiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita joukkoon etikka, öljy ja soija. Laita kaalisalaatti jääkaappiin.

2. Pilko broileri. Laita palat kulhoon ja lisää niiden päälle makea chilikastike ja sitruunaruohotahna.

3. Sekoita kastikkeeksi majoneesi, thaimaalainen chilikastike, inkivääri ja valkosipulinkynnet.

4. Leikkaa patonki keskeltä pituussuunnassa kahtia. Lämmitä puolikkaita uunissa noin viisi minuuttia tai kunnes ovat lämmenneet. Lämmitä samalla myös broileri.

5. Valuta kaalisalaatista ylimääräiset nesteet. Voitele patongit majoneesikastikkeella ja lisää täytteeksi salaatti ja broileri. Tarjoile korianterin, limen ja chilin kanssa.

Perinteinen dippikastike

4 annosta

1. Yhdistä kalakastike, limenmehu, riisiviinietikka ja sokeri kulhossa.

2. Sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut.

3. Lisää joukkoon pilkottu valkosipuli ja chili. Jaa kastike neljään pieneen kippoon.

Soija-chilidippikastike

4 annosta

1. Yhdistä soija, limemehu ja sokeri pienessä kulhossa. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut.

2. Jaa kastike neljään dippikulhoon ja ripottele päälle chiliviipaleet.

Teksti ja kuvat Annukka Roth

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
  2. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
  3. Vuonna 1948 syntyneet Pekka, Lauri ja Pauli harjoittelevat Käpylän jalkapallokentällä SM-kisoihin – tämä potku on kielletty yli 70-vuotiailta
  4. Paulan ja Sepon puutarhaohjelmasta tuli ajankohtainen – "Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia tämän ahdistuksen keskellä"
  5. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
  6. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
  7. Pohjois-Haagan katutyöt etenevät – autoilijoiden kaistat siirtyvät sitä mukaa, kun kuoppia täytetään
  8. Upea tanssiteos nähdään Pasilassa syksyllä – tarjolla raikas näkökulma liikkeeseen
  9. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
  10. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
  11. Puutarhakalusteet menevät kuin kuumille kiville – erilaisten materiaalien sekoittaminen on nyt trendikästä
  12. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
  13. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
  14. Saitko lapsen alkuvuonna? – Jo lähes 600 helsinkiläisvauvaa on saanut upean kulttuurikummin
  15. Pitäjänmäki on askeleen lähempänä omaa asukastilaansa – nyt tarvitaan asukkaiden aktiivisuutta

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
  2. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
  3. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
  4. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
  5. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
  6. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
  7. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
  8. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
  9. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"
  10. 12 kuoli koronaan Suursuon sairaalassa – USU: Kaikki hoitajat eivät käyttäneet suojavarustusta, kun potilaita hoidettiin samassa huoneessa koronaepäillyn kanssa
  11. Kaupunki aikoo luopua ravintolalegenda Kappelin rakennuksesta –  kellarissa sisäilmaongelma
  12. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
  13. Korona sai työnantajat varovaisiksi – Näin suuret konsernit jatkavat työntekijöiden etätyöskentelyä
  14. Kauppakeskus Itiksen kävijämäärä kasvoi selvästi – taittuiko jo koronan valtakausi?
  15. Lauttasaaressa koeajettavana yli 30 erilaista venettä kesäkuun alussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.