Katso isompi kuvaGevorg Sahakyan esittelee ylpeydellä kotimaansa kulttuuria Armenian Grill House -ravintolassaan. Ruoka-aineita ja juomia tuodaan itse Armeniasta. Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaSeinällä on kuvia tunnetuista, enemmän tai vähemmän armenialaistaustaisista henkilöistä. Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaArmenialaiset viinit kuuluvat asiaan. Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaArmenian Grill House sijaitsee Punavuorenkatu 3:ssa. Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaArmenialainen suola- ja pippurisirotin. Jussi Vehkasalo
Katso isompi kuvaArmenialaisia oluita ja mineraalivettä. Jussi Vehkasalo
Ravintoloitsija Gevorg Sahakyan haluaa tarjota Punavuorenkadun Armenian Grill House -ravintolassaan aidon armenialaisen elämyksen.
– Kun asiakkaat istuvat pöydässä, tuodaan kaikki ruuat pöytään. Jokaisella on oma lautanen, johon voi ottaa ruokia. Eli tarjoilemme niin kuin Armeniassa ja tavoittelemme kotoisaa tunnelmaa, Sahakyan kuvailee.
Helmikuussa avautuneen ravintolan ideana on rikkaan ruoka- ja juomakulttuurin kautta esitellä Sahakyanin kotimaata Armeniaa.
Varsinkin siksi, että Armenian Grill House on Suomen ensimmäinen armenialainen ravintola.
Munakoisoista tehtyä säilykettä. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen
– Moni asiakas ei edes tiedä, missä Armenia sijaitsee. Se on yksi maailman vanhimmista maista ja samalla armenialainen keittiö on maailman vanhimpia. Esittelen ylpeydellä kotimaatani.
Georgialaisia ravintoloita Helsingissä on jo useampia. Armenia sijaitsee Georgian naapurissa Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä.
– Muutin Suomeen 2000-luvun puolivälissä, vaimoni tuli hieman myöhemmin, Sahakyan kertoo.
Armenian Grill House sijaitsee Punavuorenkatu 3:ssa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen
Ravintolan sisustuselementtejä on tuotu Armeniasta. Pöytään istuvan huomio kiinnittyy välittömästi veikeisiin suola- ja pippurisirottimiin, jotka esittävät jonkinlaista puhallinsoitinta soittavia mieshahmoja.
– Viinipullohylly on käsintehty Armeniassa, Sahakyan esittelee tiskin takana olevaa puuhyllyä.
Seinällä on kuvia tunnetuista, enemmän tai vähemmän armenialaistaustaisista henkilöistä. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen
Ravintolan seinällä on kuvia tunnetuista, enemmän tai vähemmän armenialaistaustaisista henkilöistä. Pikavilkaisulla silmä tunnistaa ainakin Charles Aznavourin, Cherin ja System of a Down -bändin.
Samassa liiketilassa toimi aiemmin lounaskahvila. Hieno, persoonallisen näköinen katto on Sahakyanin mukaan peräisin 1980-luvulta.
Armenialainen suola- ja pippurisirotin. Kuva: Jussi Vehkasalo Jussi Vehkasalo
Ravintolassa on tandooriuuni, jossa tehdään monenlaisia grilliruokia.
Ruokalistalta löytyy monenlaisia herkkuja: esimerkiksi valkosipulilla, mustapippurilla ja armenialaisilla mausteilla maustettua, ilmakuivattua naudanpaistia, viininlehtikääryleitä, jauhelihavartaita ja lavash-leipää.
Tarjolla on liha-, kana- ja kalaruokia, kasvis- ja vegaaniannoksia sekä jälkiruokia. Tärkeässä osassa armenialaisissa ruuissa ovat erikseen pienissä kipoissa tuotavat mausteiset sosekastikkeet.
Armenialaisia oluita ja mineraalivettä. Kuva: Jussi Vehkasalo Jussi Vehkasalo
– Meille tuli juuri Armeniasta lisää erilaisia oluita, viinejä, mineraalivettä sekä yrttejä ja ruokatarpeita.
Ruokailun päätteeksi voi vaikka maistaa armenialaisittain tarjoiltua kahvia kuuluisan Ararat-brandyn kera.
Lounasta ravintolassa on tarjolla arkisin kello 11–15.