Katutyömaasta tuli taas painajainen Helsingissä, ravintola joutui jopa panemaan ovet säppiin – "Äärimmäisen hankala paikka"

Hietalahden torin kupeessa sijaitseva Telakkakatu työmaineen on tällä hetkellä yksi Helsingin katutyömaiden murheenkryyni.

Viime vuoden kesäksi avautunut rantaravintola Hampton Bay jäi loppuvuodesta mottiin ja joutui jopa sulkemaan ovensa liki neljäksi kuukaudeksi. Ravintoloitsija ei halunnut kommentoida asiaa.

– Tässä on malliesimerkki keskisen kantakaupungin haastavasta katutyömaasta. Kyseessä on äärimmäisen hankala katutila, jossa operoida, sanoo projektinjohtaja Jyrki Paavilainen kaupunkiympäristön toimialalta.

Työmaan aikana muun muassa kadun alta paljastuneet yllätykset ovat laajentaneet remonttia niin, että koko katu on pitänyt repiä auki. Remontti valmistuu ensi kesänä.

Sama tilanne on ollut muun muassa Hämeentiellä ja Mechelininkadulla, jonka peruskorjaus venähti yli kaksivuotiseksi. Myös Hämeentien remontin on arveltu kestävän muutaman vuoden.

Telakkaranta muuttuu lähivuosina asuin- ja työpaikka-alueeksi. Kadulle rakennetaan raitiotiekiskot Hernesaaren uutta asuinaluetta varten.

Nyt luvassa on muutoksia. Helsingin palkkasi elokuun alussa ensimmäistä kertaa asiantuntijan kartoittamaan keinoja Helsingin katutöiden haittojen vähentämiseksi.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta koskaan, kun mikään kaupunki palkkaa oman työmaa-asiantuntijan. Paavilainen kutsuu itseään muutosagentiksi

– Systeemiin tarvitaan nyt muutosta. Lyhyempi työmaan kesto on se kriittisin asia. Työmaita on jatkossakin tulossa lisää. Haluamme varmistaa, että työt sujuvat jatkossa yhä paremmin.

Taustalla on Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) viime vuonna tekemä lupaus, että Helsinki lähtee hakemaan apua katutöiden nopeuttamiseksi. Erityisesti Mechelininkadun sekä MeilahdenTukholmankadun työmaat aiheuttivat palautetulvan kaupungille. Helsinki aloitti viime vuonna yhdessä Aalto-yliopiston kanssa kaksivuotisen tutkimushankkeen, joka nimi on Toimivat katuhankkeet.

Hämeentien työmaalla on otettu poikkeuksellisella tavalla huomioon muun muassa urakoitsijan tiedotusvastuu asukkaille. Urakoitsijan tulee antaa informaatiota myös silloin, kun työmaalla ei näytä tapahtuvan mitään.

– Kaupunki vastaa nyt huutoon, joka asukkailta on tullut, Paavilainen toteaa.

Ongelma erityisesti kantakaupungin työmailla on se, että kadun pinnan alta voi löytyä mitä tahansa. Yli sata vuotta sitten tehtyjen katujen pohjille on saatettu jättää silkkaa roskaa lautatavarasta jätteeseen.

Myöskään kadun alla olevien putkien sijainneista ei ole aina tietoa. Näin kävi muun muassa Hämeentiellä.

– Nyt pyritään löytämään keinoja selvittää tilannetta etukäteen. Joskus ilmi tulleet muutostarpeet voivat olla merkittäviäkin. Tätä prosessia täytyy saada nopeutettua, Paavilainen toteaa.

Nykyisillä työmailla kaikki tieto taltioidaan.

– Jatkossa tiedetään tasan tarkkaan, mitä kadun alla on, jatkaa Paavilainen.

Yksi ratkaisu voisi olla nykyisten suunnitteluprosessien muuttaminen, jolloin työmaan aikana esiin tuleviin muutostarpeisiin pystyttäisiin reagoimaan nykyistä nopeammin.

Kaupunki on kiinnostunut selvittämään myös, mitkä katutöiden todelliset vaikutukset yrittäjille ovat.

Telakkakadun ja Hämeentien lisäksi Erottaja ja Lauttasaaren silta ovat Helsingin tämän vuoden merkittävimpiä työmaita. Seuraavaksi peruskorjattavien listalla ovat Mäkelänkatu ja Runeberginkatu.

– Mäkelänkatu tulee jo olemaan yksi pilottikohteista, sanoo Paavilainen, jonkapesti kestää vuoden 2021 loppuun.

Isojen remonttien lisäksi Helsingissä on jatkuvasti valtava määrä pienempiä työmaita.

Korjaus 28.8. kello 10.22: Tukholmankatu sijaitsee Meilahdessa, ei Töölössä.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut