Poliisi paljasti: Laiton koiranpentujen kauppa pyörinyt ympäri Suomen – totuus selvinnyt ostajille vasta myöhemmin

Kuvituskuva. Jaakko Heiskanen / Arkisto

toimitus

Länsi-Uudellamaan poliisi epäilee kahden eri tahon syyllistyneen petoksiin ja eläintaudin levittämisvaaran aiheuttamisiin tuomalla koiranpentuja EU:n alueelta Suomeen. Myyjät ovat kaupitelleet koiria puutteellisilla ja virheellisillä tiedoilla eri puolelle Suomea. Pentukauppiaat ovat toimineet Länsi-Uudenmaan alueella.

– Osaa koirista on väitetty Suomessa syntyneiksi. Myöhemmin ostajille on kuitenkin selvinnyt, että koirat on tuotu Puolasta, Latviasta, Unkarista tai Virosta vaillinaisilla papereilla. Eläinlääkärikäynneillä on havaittu, että koirat eivät ole väitetyn ikäisiä, vaan pentuvaiheen jo ohittaneita, eivätkä koirien tunnistetiedot ole olleet kunnossa, kertoo rikoskomisario Jutta Saarinen poliisin tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että ulkomailta puutteellisilla tiedoilla tuotujen Suomessa myytävien koirien hankkiminen on riski ostajalle. Ostaja saattaa saada koiran kasvuolosuhteista virheellisen kuvan, kun koira myydään Suomessa siististä kodista. Olosuhteet lähtömaassa ovat kuitenkin voineet olla täysin erilaiset.

Myyjä ei välttämättä pysty kertomaan totuudenmukaisesti, miten koiranpentu on pentuaikana totutettu ihmisiin. Myyjällä ei myöskään mahdollisesti ole riittävää tai oikeaa tietoa koiranpennun terveydentilasta tai sen saamista rokotteista tai lääkityksestä.

Rokottamaton tuontikoira voi aiheuttaa tautien tartunta- ja leviämisvaaran muille eläimille, mahdollisesti jopa ihmisille. Lisäksi koiran terveydentilassa saattaa olla paljon ongelmia, jolloin koira saattaa eläinlääkärikulujen vuoksi tulla ostajalle erittäin kalliiksi.

Koiraa ostaessa hälytyskellojen pitäisi soida, jos koiran hinta on muita samaa rotua olevia koiria alhaisempi. Ostotapahtuman kiirehtiminen myyjän taholta voi myös olla merkki siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Epäilyksien pitäisi myös herätä, mikäli koiran ostaminen vaikuttaa kovin hankalalta. Esimerkiksi ostohetkellä myyjällä ei olekaan kaikkia luvattuja koiran papereita vaan hän lupaa toimittaa niitä myöhemmin. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, jos lääkärintodistukset eivät ole suomeksi, eivätkä ne yksilöi koiraa tarpeeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.