Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Isona minusta tulee johtaja – Näyttävän uran voi suunnitella etukäteen – Tavoite voi olla vuosikymmenien päässä

Mitä olet tehnyt, mistä olet kiinnostunut, mitä olet valmis tekemään tavoitteesi eteen?

Näitä nuoren kannattaa pohtia, jos miettii tekevänsä näyttävän työuran. Osa rakentaakin uraansa systemaattisesti, toiset miettivät työuraansa eri näkökulmasta.

– He miettivät omaa vapaa-aikaansa, harrastuksia ja ehkä perheen perustamista suhteessa työelämään ja saattavat priorisoida valintojaan sen mukaisesti. Heillä on usein ihan hyvä koulutus, mutta uraa ajatellaan eri tavalla, sanoo Sonja Grönlund-Lamminsalo, työuravalmennusta antavan UP Partners Oy:n toimitusjohtaja.

Valintoihin voivat vaikuttaa myös vanhempien uravalinnat.

– Jos jollain on ollut uraa tekevät vanhemmat, jotka eivät ehkä ole olleet koko ajan läsnä, omille lapsille halutaan ehkä erilaista.

Joku tietää jo 25-vuotiaana, millaisen uran haluaa luoda. Nuoret elävät tässä hetkessä, kun edelliset sukupolvet suunnittelivat uransa aina eläkepäiviin saakka.

– Nuoret miettivät usein, pääsevätkö he ikinä eläkkeelle tai maksetaanko eläkkeitä lainkaan siinä vaiheessa, kun se aika olisi, Sonja Grönlund-Lamminsalo toteaa.

Tulevan uran suunnittelu on hyvä aloittaa koulutusta miettiessä, mutta käytännön toimissa jo kesätöissä.

– Kaikilla aloilla näkee, että ne jotka suunnittelevat uraansa, erottuvat jo kesätöissä. Työnantajat ottavat mielellään sellaisia työntekijöitä myös töihin.

Nuoren mielenkiinto yritystä kohtaan voi herätä esimerkiksi sen edustavan arvomaailman tai sen tarjoamien mahdollisuuksien ansiosta.

– Yritysten kannattaa pitää huolta siitä, että luvattu arvomaailma toteutuu. Nuoret jakavat helposti kokemuksiaan sosiaalisessa mediassa ja etenkin silloin, jos eivät voi suositella yritystä työpaikaksi muille, Sonja Grönlund-Lamminsalo muistuttaa.

Yrityksen etu on saada osaajia palvelukseen ja myös pitää heidät.

Kun osaava nuori on saatu riveihin, osaava esimies kannustaa, antaa vastuuta ja auttaa häntä etenemään yrityksen sisällä.

– Sellaistakin on, että hyvälle työntekijälle ei kerrota etenemismahdollisuuksista tai vaikkapa talon sisällä vapautuvista uusista tehtävistä, koska hänet halutaan pitää omassa yksikössä. Työnantajan vastuulla on miettiä myös, mikä voisi olla nuoren uusi tehtävä yrityksessä, Sonja Grönlund-Lamminsalo painottaa.

Joskus on myös todettava, että "tämä tehtävä ei ehkä ollutkaan se, missä olet parhaimmillasi".

– Silloin pitää miettiä, olisiko jokin muu tehtävä, jossa henkilö voisi kukoistaa. Jokainen loistaa jossain.

Uran suunnittelu lähtee liikkeelle perusasioista ja yhä useampi ottaa avuksi ammattilaisen. Up Partnersin Susan Caloniuksen työnä on miettiä ihmisten kanssa, miten löytää uusi ura. Hänen puoleensa kääntyvät esimerkiksi ihmiset, jotka haluavat asiantuntijatason tehtäviin, esimiestehtäviin tai vaikkapa toimitusjohtajaksi.

– Suuri osa valmennettavista tulee ammattiliittojen kautta tai yritysten yt-neuvottelujen jälkeen. Yksityishenkilöt haluavat apua oman uran suunnitteluun, kun hakevat taloudellisesti kannattavaa tai merkityksellistä työtä, Susan Calonius kertoo.

– Kaikille motivaatio ei ole työn taloudellinen puoli, vaan työn merkityksellisyys. Se auttaa jaksamaan työssä paremmin.

On myös niitä jotka ajattelevat koulutusta sijoituksena, jonka haluaa myös tuottavan rahaa.

Uravalmentaja kartoittaa, mitä asiakas osaa ja mistä hän on kiinnostunut, ja sitten mietitään, miten mieleistä työpaikkaa tavoitellaan.

– Laaditaan ikään kuin markkinointistrategia. Nykyisin työn hakeminen on kovaa työtä, ja siinä pitää erottua muista hakijoista, Susan Calonius kuvaa.

Kiinnostusta osoitetaan muun muassa opiskelemalla yritystä. On eduksi, jos voi sanoa, minkä takia haluaa juuri tähän yritykseen.

Perusasioihin kuuluu verkoston luominen, ja LinkedInissä on oltava ajan tasalla oleva profiili. Palo ja halu oman uran luomiseen on oltava.

– Joku nuori voi asettaa tavoitteeksi päästä tietyn organisaation toimitusjohtajaksi, poliittiseksi vaikuttajaksi tai kansainvälisen yhteisön johtotehtäviin. Silloin uraa rakennetaan vuosi vuodelta, ja uraa voidaan ajatella jopa kymmenien vuosien päähän.

Ja jos haluaa edetä uralla, työpaikkaa, työtehtävää tai asemaa pitää pyrkiä vaihtamaan.

– Ennen suositeltiin, että yhdessä tehtävässä ollaan viisi vuotta, mutta nykyisin suositellaan, että työtä vaihdetaan kolmen vuoden välein. Tosin: ei kaikkien tarvitse edetä. On myös ihan okei olla pitkään samassa firmassa.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen