Äiti taistelee sairasta pelikulttuuria vastaan – nyt hän kertoo, millaista oli olla peliriippuvaisen vanhempi 20 vuotta

Heidi Salminen

Elämässä ei tarvitse olla sen suurempia ongelmia, jotta rahapeleihin syntyy paha riippuvuus. Sen tietää omasta kokemuksesta riihimäkeläinen Leena Pihanurmi, jonka poika oli koukussa rahapeleihin 20 vuotta.

– Siihen voi riittää yksi voitto peliautomaatilla. Alkoholi- tai tupakkariippuvuus ei tule yhdestä kerrasta, mutta peliriippuvuus voi tulla yhdestä voitosta, Pihanurmi sanoo.

Pihanurmen pojan pelaaminen alkoi jo ala-asteikäisenä, ja se valkeni Pihanurmelle, tuolloiselle kiireiselle yrittäjälle, vähitellen. Pihanurmi tietää, että peliongelmaisen läheinen on lopulta peliongelman edessä keinoton.

– Peliriippuvuus on kaikista raadollisin riippuvuus. Se voi lyhyessä ajassa aiheuttaa niin psyykkisen, taloudellisen kuin sosiaalisenkin katastrofin. Rahapeliriippuvaisilla on 15-kertainen itsemurhariski, enkä yhtään ihmettele sitä, sillä haitat voivat kestää niin pitkään. Peliongelmainen voi menettää lyhyessä ajassa satoja tuhansia euroja pikavippien siivittämänä, Pihanurmi kertoo.

Pihanurmi on ollut yksi näkyvimmistä hahmoista, joka on viime aikoina puhunut rahapeliongelmista sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi viime viikolla Pihanurmi kirjoitti Twitterissä siitä, kuinka hän lähti tutustumaan yhteen vanhusten palvelukeskuksista Lahdessa. Hän oli kuullut, että keskuksen aulaan olisi sijoitettu Veikkauksen pelikone.

– Mikäs täällä Lahden vanhusten palvelukeskus Vanhassa Herrassa nököttää? Eihän rahapelikoneita pitänyt olla vanhusten palvelutaloissa ja keskuksissa. Olen jälleen kerran tyrmistynyt #veikkaus'n "vastuullisuudesta", Pihanurmi kirjoitti twiitissään.

Seuraavana päivänä 20 vuotta paikallaan ollut pelikone oli jo viety pois palvelukeskuksesta.

Rahapelikoneita verrataan useissa kansainvälisissä tutkimuksissa koviin huumeisiin. Nyt niitä vaaditaan vedettäväksi pois markettien auloista kansalaisaloitteella, jota Pihanurmi oli keväällä perustamassa.

– Toivon, ettei Suomessa enää kasvatettaisi yhtäkään rahapeliautomaattisukupolvea. Rahapelaamiseen liittyy aina addiktoitumisen riski. Peliongelmat aiheuttavat yhteiskunnalle myös valtaisia taloudellisia kustannuksia, Pihanurmi sanoo.

Pihanurmi kokee, että hän teki poikansa peliriippuvaisuuden eteen lopulta 15 vuoden aikana kaiken mahdollisen, mutta se ei ainakaan silloin tuntunut auttavan. Toipuminen on tapahtunut vasta viime vuosina vähitellen. Pihanurmi itse kokee saaneensa vaikeiden tunteiden käsittelemiseen apua meditaatiosta.

Tällä hetkellä Pihanurmi jaksaa laittaa voimavaransa muiden auttamiseen, sillä hänen poikansa pitää huolen itsestään. Pihanurmi alkoi huhtikuussa käyttää Twitteriä, ja hän on kirjoittanut kevään ja kesän aikana sinne lähes tuhat julkaisua. Suurin osa koskee rahapelejä ja niihin koukuttumista.

– Haluan ainakin nyt keskittyä peliongelmien ehkäisemiseen. Aion tehdä yhteiskunnassa kaiken mahdollisen ja kääntää jokaisen kiven, jotta asia etenee. Poikani kanssa siihen meni viisitoista vuotta, ja uskon, että näen tässäkin asiassa jossakin vaiheessa vielä jonkinlaisen muutoksen, Pihanurmi sanoo.

Pihanurmi kertoo tehneensä kaikkensa saadakseen peliriippuvuus-, päihde-, ja mielenterveysjärjestöt mukaan tukemaan kansalaisaloitetta sosiaalisessa mediassa.

Hänen mukaansa suurin osa järjestöistä on ollut ihan hiljaa ja jopa vastustanut aloitetta, sillä ne saavat rahoituksensa Veikkaukselta. Pihanurmen mukaan vasta viime päivinä peliongelmia ehkäisevät järjestöt Ehyt ry ja Peluuri ovat nostaneet asian esille kirjoituksissaan.

Peluurista kuitenkin kerrotaan, että järjestö on pitänyt kansalaisaloitetta esillä sosiaalisen median kanavissaan sen julkaisemisesta lähtien useita kertoja.Myös Ehyt ry kertoo jakaneensa kansalaisaloitteen somekanavissaan 10. elokuuta.Ehyt kertoo jo aikaisemmin kritisoineensa pelikoneiden sijoittelua esimerkiksi useissa asiantuntijalausunnoissaan.

Pihanurmen poika on ylpeä äitinsä vaikuttamistyöstä. – Hän tsemppaa ja laittaa viestiä, että juuri noin se on, hyvä äiti! Häneltä voin myös kysyä asioista tarvittaessa. En kuitenkaan tee tätä yksin, vaan puramme tarvittaessa tuntoja keskenämme kansalaisaloiteporukan kanssa. Meillä on hyvä kööri, Pihanurmi kertoo.

//Juttua muokattu 20.8. klo 15.20. Toisin kuin alkuperäisessä artikkelissa väitettiin, Peluuri on pitänyt kansalaisaloitetta esillä sosiaalisen median kanavissaan.

Juttua muokattu 21.8. 19.00. Toisin kuin jutussa alun perin väitettiin, Ehyt ry on jakanut kansalaisaloitteen somekanavissaan.

Aiheeseen liittyvää

  1. IS: Joka neljännellä kansanedustajalla kytkös Veikkaukseen – ”Moraalitonta sulkea silmät. Kaikkein pienituloisimmat kärsivät peliongelmista eniten” 17.8.2019 9:02
  2. Kansalaisaloite tyhjentäisi markettien aulat, uutta lakimuutosta ei koeta riittäväksi – "Peliongelmainen voisi käyttää pelikoneella 1000e/pv ja jatkaa sitten pelisaliin" 12.8.2019 19:00

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut