Äiti taistelee sairasta pelikulttuuria vastaan – nyt hän kertoo, millaista oli olla peliriippuvaisen vanhempi 20 vuotta

Heidi Salminen

Elämässä ei tarvitse olla sen suurempia ongelmia, jotta rahapeleihin syntyy paha riippuvuus. Sen tietää omasta kokemuksesta riihimäkeläinen Leena Pihanurmi, jonka poika oli koukussa rahapeleihin 20 vuotta.

– Siihen voi riittää yksi voitto peliautomaatilla. Alkoholi- tai tupakkariippuvuus ei tule yhdestä kerrasta, mutta peliriippuvuus voi tulla yhdestä voitosta, Pihanurmi sanoo.

Pihanurmen pojan pelaaminen alkoi jo ala-asteikäisenä, ja se valkeni Pihanurmelle, tuolloiselle kiireiselle yrittäjälle, vähitellen. Pihanurmi tietää, että peliongelmaisen läheinen on lopulta peliongelman edessä keinoton.

– Peliriippuvuus on kaikista raadollisin riippuvuus. Se voi lyhyessä ajassa aiheuttaa niin psyykkisen, taloudellisen kuin sosiaalisenkin katastrofin. Rahapeliriippuvaisilla on 15-kertainen itsemurhariski, enkä yhtään ihmettele sitä, sillä haitat voivat kestää niin pitkään. Peliongelmainen voi menettää lyhyessä ajassa satoja tuhansia euroja pikavippien siivittämänä, Pihanurmi kertoo.

Pihanurmi on ollut yksi näkyvimmistä hahmoista, joka on viime aikoina puhunut rahapeliongelmista sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi viime viikolla Pihanurmi kirjoitti Twitterissä siitä, kuinka hän lähti tutustumaan yhteen vanhusten palvelukeskuksista Lahdessa. Hän oli kuullut, että keskuksen aulaan olisi sijoitettu Veikkauksen pelikone.

– Mikäs täällä Lahden vanhusten palvelukeskus Vanhassa Herrassa nököttää? Eihän rahapelikoneita pitänyt olla vanhusten palvelutaloissa ja keskuksissa. Olen jälleen kerran tyrmistynyt #veikkaus'n "vastuullisuudesta", Pihanurmi kirjoitti twiitissään.

Seuraavana päivänä 20 vuotta paikallaan ollut pelikone oli jo viety pois palvelukeskuksesta.

Rahapelikoneita verrataan useissa kansainvälisissä tutkimuksissa koviin huumeisiin. Nyt niitä vaaditaan vedettäväksi pois markettien auloista kansalaisaloitteella, jota Pihanurmi oli keväällä perustamassa.

– Toivon, ettei Suomessa enää kasvatettaisi yhtäkään rahapeliautomaattisukupolvea. Rahapelaamiseen liittyy aina addiktoitumisen riski. Peliongelmat aiheuttavat yhteiskunnalle myös valtaisia taloudellisia kustannuksia, Pihanurmi sanoo.

Pihanurmi kokee, että hän teki poikansa peliriippuvaisuuden eteen lopulta 15 vuoden aikana kaiken mahdollisen, mutta se ei ainakaan silloin tuntunut auttavan. Toipuminen on tapahtunut vasta viime vuosina vähitellen. Pihanurmi itse kokee saaneensa vaikeiden tunteiden käsittelemiseen apua meditaatiosta.

Tällä hetkellä Pihanurmi jaksaa laittaa voimavaransa muiden auttamiseen, sillä hänen poikansa pitää huolen itsestään. Pihanurmi alkoi huhtikuussa käyttää Twitteriä, ja hän on kirjoittanut kevään ja kesän aikana sinne lähes tuhat julkaisua. Suurin osa koskee rahapelejä ja niihin koukuttumista.

– Haluan ainakin nyt keskittyä peliongelmien ehkäisemiseen. Aion tehdä yhteiskunnassa kaiken mahdollisen ja kääntää jokaisen kiven, jotta asia etenee. Poikani kanssa siihen meni viisitoista vuotta, ja uskon, että näen tässäkin asiassa jossakin vaiheessa vielä jonkinlaisen muutoksen, Pihanurmi sanoo.

Pihanurmi kertoo tehneensä kaikkensa saadakseen peliriippuvuus-, päihde-, ja mielenterveysjärjestöt mukaan tukemaan kansalaisaloitetta sosiaalisessa mediassa.

Hänen mukaansa suurin osa järjestöistä on ollut ihan hiljaa ja jopa vastustanut aloitetta, sillä ne saavat rahoituksensa Veikkaukselta. Pihanurmen mukaan vasta viime päivinä peliongelmia ehkäisevät järjestöt Ehyt ry ja Peluuri ovat nostaneet asian esille kirjoituksissaan.

Peluurista kuitenkin kerrotaan, että järjestö on pitänyt kansalaisaloitetta esillä sosiaalisen median kanavissaan sen julkaisemisesta lähtien useita kertoja.Myös Ehyt ry kertoo jakaneensa kansalaisaloitteen somekanavissaan 10. elokuuta.Ehyt kertoo jo aikaisemmin kritisoineensa pelikoneiden sijoittelua esimerkiksi useissa asiantuntijalausunnoissaan.

Pihanurmen poika on ylpeä äitinsä vaikuttamistyöstä. – Hän tsemppaa ja laittaa viestiä, että juuri noin se on, hyvä äiti! Häneltä voin myös kysyä asioista tarvittaessa. En kuitenkaan tee tätä yksin, vaan puramme tarvittaessa tuntoja keskenämme kansalaisaloiteporukan kanssa. Meillä on hyvä kööri, Pihanurmi kertoo.

//Juttua muokattu 20.8. klo 15.20. Toisin kuin alkuperäisessä artikkelissa väitettiin, Peluuri on pitänyt kansalaisaloitetta esillä sosiaalisen median kanavissaan.

Juttua muokattu 21.8. 19.00. Toisin kuin jutussa alun perin väitettiin, Ehyt ry on jakanut kansalaisaloitteen somekanavissaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 2. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 3. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 4. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 5. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 3. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 7. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 8. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 9. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 10. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 11. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 14. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 15. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.