HSL nostaisi tarkastusmaksun 100 euroon, lautakunta pitäisi ennallaan – myös seniorilipun aikarajasta halutaan eroon

Joukkoliikenteen tarkastusmaksua ei pitäisi korottaa nykyisestä 80 eurosta, katsoo kaupunkiympäristölautakunta. Helsingin seudun liikenne (HSL) ehdottaa tarkastusmaksun nostamista 100 euroon.

Lautakunta vastustaa korotusta äänin 7–5.

Tässä vaiheessa ei lautakunnan mielestä ole perusteita liputta matkustamisen tarkastusmaksun korottamiseen, vaikka korotusta ei ole tehty yli kymmeneen vuoteen.

Helsingissä on perinteisesti pidetty joukkoliikenteen tarkastusmaksu samalla tasolla kuin ajoneuvojen pysäköintivirhemaksu, joka on nyt vyöhykkeestä riippuen 60–80 euroa.

Lue myös:Rollaattorin tai lastenvaunujen kanssa liikkuvalle sittenkin sama kohtelu? – lautakunnan enemmistö haluaa korjata epäkohdan

Vihreiden aloitteesta HSL:n toivotaan palauttavan matkalippujen opiskelija-alennus 50 prosenttiin. Opiskelija-alennus on nyt 45 prosenttia.

Ehdotus hyväksyttiin äänin 10–2. Lautakunnan kannat ovat ehdotuksia kaupunginhallitukselle, jolta HSL on pyytänyt lausuntoa lähivuosien budjettia varten.

Lautakunta haluaa, että HSL poistaisi 70 vuotta täyttäneiden alennuslippujen aikarajat. Seniorit voivat nyt matkustaa alehintaan vain kello 9–14.

Kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaaran tekemää ehdotusta kannatettiin äänin 7–5.

Lautakunta esittää, että rollaattorin kanssa kulkevat voisivat matkustaa HSL-alueella ilmaiseksi. Jos tämä toteutuu, käytäntö olisi samanlainen kuin lastenvaunujen kanssa matkustavilla.

Eräiden bussilinjojen ruuhkia olisi lautakunnan mielestä syytä helpottaa lisäämällä avorahastusta eli sitä, että matkustajat voivat nousta bussiin kaikista ovista lippua näyttämättä.

Tälle olisi tarvetta esimerkiksi ruuhkaisilla linjoilla 14 ja 18.

Luottamushenkilöt peräsivät joukkoliikenteeseen parempaa kysynnän ja tarjonnan kohdistamista. Vuosina 2010–2018 joukkoliikenteen tarjonta kasvoi 40 prosenttia, mutta matkustajamäärä 19 prosenttia.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut