Viron Kultaranta – Idyllisen Toilan upeilla rannoilla voi kulkea ilman turistilaumoja

Toilalainen Kadri Jalonen vetää tilauksesta ryhmille kierroksia Oru-puistossa 1930-luvun tunnelmissa. Susanna Särkkä

toimitus

Oru-puiston jykevältä portilta alkaa lehmuskuja, jota ovat tallanneet niin tsaarin aikainen Pietarin yläluokka kuin monet presidentitkin.

– Juuri tässä Suomen presidentti P.E. Svinhufvudkin asteli, kun hän vieraili Orussa kollega Konstantin Pätsin luona vuonna 1936. Kujan varrella oli kahden metrin välein vartiosotilaita ja torvisoittokunta, puistossa opaskierroksia vetävä Kadri Jalonen kertoo.

Oru on yksi Baltian upeimmista puistoista, Viron Kultarannaksikin kutsuttu. Orun puiston ja komean linnan rakensi 1890-luvun lopulla Grigori Jelissejev itselleen kesäpalatsiksi. Jelissejev oli yksi vaikutusvaltaisimmista ja rikkaimmista kauppiaista Venäjällä.

Toila oli jo tuolloin tunnettu luonnonkauneudestaan, hienoista rantamaisemistaan ja terveellisistä mäntymetsistään. Sinne pääsi Pietarista kätevästi junalla.

Kolme virolaista tehtailijaa osti linnan ja puiston vuonna 1935 ja lahjoitti sen presidentti Pätsille kesäasunnoksi.

Orussa voi nauttia päiväkahvit Viron ensimmäisen tasavallan ajan tyyliin. Kuva: Susanna Särkkä Susanna Särkkä

Puistoon on istutettu yli 270 pensas- ja puulajia, osa tuotiin Kaukoidästä ja Amerikasta asti. Suuren maailman malliin puistoon pystytettiin veistoksia, suihkulähteitä, huvimajoja ja kukkatarhoja.

Toisen maailmansodan alkupuolella puna-armeija poltti linnan. Puisto säästyi, ja se on nyt kunnostettu entiseen loistoonsa.

Neuvostoajan loppupuolella Moskovassa päätettiin, että Viron palavan kiven kaivoksissa työskenteleville piti antaa mahdollisuus päästä kovan työn vastapainoksi kohentamaan terveyttään hoitolaan.

Senkin paikaksi valikoitui luonnonkaunis Toila. Kaivosmiehille rakennettiin sinne terveyskylpylä 1980-luvulla. Kommunismin ajan sanatoriumista muistuttavat enää aulaan jätetty neuvostoestetiikan mukainen keltaruskea kattokruunu ja sisäänkäynnin edessä oleva kaivosmiehen patsas.

Nykyisin Toilan kylpylän orkideojen koristamalla hemmotteluosastolla juodaan vihreää teetä ja syödään sushia. Kylpylässä on lukuisa määrä erilaisia saunoja, hoitoja, iso uima-allasosasto, laajat piha-alueet ja ranta.

Villa Meretare olisi paremmin paikallaan Välimeren kuin Itämeren rannikolla. Oman aikansa monimiljonääri kauppias Jelissejev rakennutti Oru-puiston linnan lisäksi komean huvilan Toilan keskustaan vierasmajakseen.

Kivestä rakennettu Villa Meretare valmistui vuonna 1904. Mallia suunnittelussa oli otettu Ranskasta ja Italiasta, joissa kummassakin Jelissejevillä oli huvila.

Kylpylän sisäänkäynnin edustalla on kaivosmiehen patsas. Kuva: Susanna Särkkä Susanna Särkkä

Villa Meretaressa leijuu vastaleivotun leivän tuoksu. Huvilan nykyinen emäntä, suomalainen Jaana Nurro tarjoilee aamiaisella uunista juuri tullutta leipää.

Nurro iski silmänsä pahasti rapistuneeseen huvilaan vuonna 2000. Ikkunat olivat rikki, ja rappaukset tippuivat seiniltä. Työtä pelkäämätön Nurro osti 1200-neliöisen huvilan.

– Vanhassa talossa ei tule vapaa-ajanongelmia. Kunnostusta riittää, mutta tästä on tullut elämäntapa, Nurro naureskelee.

– Toilassa on todella hyvä asua, luonto on kaunista ja naapuriapu toimii loistavasti, Nurro kertoo.

Villa Meretareen mahtuu 20 vierasta. Kaikki huoneet ovat erilaisia, ja ne on sisustettu antiikkikaupoista löytyneillä ja perinnöksi saaduilla, kunnostetuilla huonekaluilla.

Oru-puisto ja kylpylä tuovat matkailijoita, mutta Toilan kylällä palveluita on toistaiseksi vähän. Kylässä on paljon vanhoja puutaloja mutta myös uudempia, siistejä omakotitaloja.

Paikkakunnalle on muuttanut viime vuosina isommista kaupungeista pikkukylän idylliä ja luonnonrauhaa arvostavaa väkeä.

Toistaiseksi kauniissa Toilassa ja rannoilla voi kulkea rauhassa, turistilaumat pysyvät muualla.

Teksti ja kuvat: Susanna Särkkä

Toila

Toila sijaitsee Itä-Virossa rannikolla, 175 kilometrin päässä Tallinnasta kohti Narvaa. Ajomatka kestää runsaat pari tuntia.

Tallinnasta on Toilaan muutama suora bussivuoro päivittäin. Matka kestää kolmisen tuntia.

Tallinnasta on tiheät bussi- ja junayhteydet Jõhvin kaupunkiin, josta ilmainen paikallisbussi vie Toilaan. Taksi maksaa noin 10 euroa. Matkaa on noin 10 kilometriä.

Suomalaisilla matkanjärjestäjillä on paketteja Toilaan.

Toilassa on vierasvenesatama.

Turistikierroksia Oru-puistossa järjestetään tilauksesta ryhmille. Tietoa opastuksista ja matkailuvinkkejä Itä-Viroon on osoitteessa www.idaviru.ee Sivusto on myös suomeksi.

Toilan lähellä on monia kartanoita, yöpyä voi romanttisissa Sakan ja Mäetagusen kartanohotelleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 2. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 3. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 4. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 5. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 6. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 9. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 10. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 11. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 12. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 13. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 14. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 15. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 2. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 3. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 4. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 5. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 6. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 7. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 8. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 9. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 10. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 11. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 12. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 13. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 14. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.