Supikoira ja minkki alennettiin rottien kastiin – "Eräs innokas luolakoiramies pyydystää ainakin 100 vuodessa"

Elina Lavonen

Supikoira ja minkki on määritelty laissa haitallisiksi vieraslajeiksi, mikä alensi ne pyyntimielessä hiirien ja rottien kastiin.

Kesäkuusta lähtien näitä petoja on saanut pyydystää ja tappaa ympäri vuoden myös ilman metsästyskorttia.

Lohjan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Markku Saario pitää pyynnin vapautumista hyvänä asiana, sillä se tehostaa pyyntiä ja helpottaa paikallisten metsästäjien työtä.

– Metsästäjille tulee pyyntöjä tulla loukuttamaan supikoiria tai minkkejä ihmisten nurkista. Nyt ihmiset pystyvät hoitamaan ongelmaa ainakin tiettyyn pisteeseen asti itse, toteaa Saario Länsi-Uusimaan haastattelussa.

Loukun hankkiminen, virittäminen ja petojen pyytäminen on helppoa. Mahdollinen ongelma tulee siinä kohtaa, kun supi on loukussa ja se pitäisi saada lopetettua eläinsuojelulakia noudattaen.

Eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Lopettajan täytyy osata asiansa.

Saario näkee ampumisen ainoana vaihtoehtona lopettaa eläin asianmukaisesti. Sen voi tehdä myös pienoiskiväärillä tai -pistoolilla.

– Esimerkiksi hukuttaminen tai myrkyttäminen on kiellettyä. Jos aseeton haluaa ruveta pyytämään supikoiraa tai minkkiä loukulla, järkevintä on sopia tutun metsästäjän kanssa, että tämä tulee lopettamaan eläimen.

Saario uskoo, että metsästäjät ovat halukkaita auttamaan omalla alueellaan.

– Lopettamisesta tulee sopia etukäteen. Ei niin, että puolenyön aikaan ruvetaan soittelemaan ympäriinsä.

Supikoiria istutettiin luontoon turkiseläimiksi entisen Neuvostoliiton alueelle, mistä on levinnyt Suomeenkin tiheä ja tehokkaasti lisääntyvä kanta. Minkkipopulaatio taas on syntynyt turkistarhoilta karanneista yksilöistä.

– Nämä pedot aiheuttavat haittaa esimerkiksi maassa pesiville metsäkana- ja vesilinnuille. Ne hajottavat munat ja syövät poikaset. Saariston lintuluodoille tulee näistä armotonta tuhoa.

Lisäksi supikoirat levittävät tauteja, ja juuri sairaat yksilöt hakeutuvat usein pihapiiriin.

– Vieraslajeilla ei ole paikkaa ekosysteemissämme eikä meidän eläimistöllemme ei ole kehittynyt suojamekanismia niitä vastaan. Niillä ei myöskään ole juuri luontaisia vihollisia, joten kantojen säätelypaine jää ihmiselle.

Pienpetokantojen kurissa pitämiseksi on tehty pitkäjänteisesti töitä metsästysseuroissa. Petoja pyydetään loukuilla ja koirilla sekä ammutaan haaskalta.

– Meidänkin seurassamme eräs innokas luolakoiramies pyydystää ainakin sata supikoiraa vuodessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut