Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkoposkihanhia eristetään aitojen taakse Helsingissä – "Jos aitaan jää aukko, hanhet kyllä sen löytävät ja sitä käyttävät"

Helsingin kaupunki aikoo ensi kesänä kokeilla kokonaisten puistonurmikkolohkojen aitaamista valkoposkihanhien ja ihmisten suosimilla nurmialueilla.

– Aitaaminen tehdään siten, että kokonainen nurmilohko aidataan kauttaaltaan, jotta kesä–heinäkuussa lentokyvyttömät sulkasatoiset hanhet ja lentokyvyttömät poikaset eivät pääse laiduntamaan ja ulostamaan nurmikolle, kertoo ympäristötarkastaja Tuomas Lahti Helsingin ympäristöpalveluista.

Vielä ei ole päätetty, millä nurmialueilla aitausta aiotaan tehdä. Lahti arvioi, että päätöksiä alueista tehtäneen syksyn aikana. Olennaista kokeilussa on, että nurmialue aidataan aukottomalla aidalla.

– Jos aitaan jää kevyenliikenteenväylän mentävä aukko, hanhet kyllä sen löytävät ja sitä käyttävät.

Valkoposkihanhien laiduntaminen nurmialueilla johtaa kakkaiseen ja kynittyyn nurmikkoon, joka ei houkuttele kaupunkilaisia vaikka piknikille.

– Osalla rantanurmikoista jatketaan ja laajennetaan korkeamman niittykasvillisuuden suosimista matalan nurmikon sijasta. Tätä on tehty jo Arabianrannassa sekä Vuosaaressa.

Palaute näistä niityistä on ollut pääasiassa positiivista.

– Toisaalta pitkä niitty ei sovellu sellaisenaan kovin hyvin oleskeluun ja asukkaamme ovat myös huolissaan punkkien leviämisestä niityillä.

Niityn suosiminen vähentää hanhien viihtymistä alueella. Samalla se edesauttaa Helsingin puistojen muiden eläin- ja kasvilajien monimuotoisuuden ylläpidossa.

Ensi kesänä on tarkoitus kokeilla myös hanhien hätistelyä koirilla, sillä Helsingin kaupunginvaltuuston mielestä on selvitettävä mahdollisuutta hakea ely-keskukselta poikkeuslupaa koirien käyttöön hätistelyssä. Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar sanoi Helsingin Uutisille (10.–11.8), että koirien käyttö valkoposkihanhien hätistelyyn on vain laastaria.

Hänen mielestään hanhinkantaa pitäisi suitsia järeimmillä keinoilla, kuten munien keräämisellä ja metsästyksellä.

– Kaupunkiympäristön toimialan johtoryhmä käsittelee sen päättääkö Helsinki hakea Espoon esimerkin mukaista poikkeuslupaa hanhien karkottamiseen kytketyn koiran avulla, Lahti jatkaa.

Helsingin ympäristöpalvelut saa kaupunkilaisilta jatkuvasti valkoposkihanhiin liittyviä yhteydenottoja. Helsingissä laiduntavien valkoposkihanhien kanta on kasvanut parikymmentä prosenttia viime vuodesta.

– Heinäkuun suosituimpina lomaviikkoina palautteen määrä selvästi kasvoi. Varsinkin Arabianrannan, Töölönlahden ja Kaivopuiston ympäristössä asuvat ja liikkuvat kuntalaisemme tätä meille välittävät.

Palaute on hyvin kahtiajakautunutta. Osa palautteen lähettäjistä kokee valkoposkihanhet ja erityisesti niiden ulosteet nurmikoilla ja kävelyteillä epämiellyttäviksi, epäesteettisiksi ja suoraan haitallisiksi.

– Edellä mainittujen alueiden virkistyskäyttömahdollisuudet ovat palautteen perusteella heikentyneet. Osa on myös huolissaan ulosteen aiheuttamista hygieniariskeistä esimerkiksi pienille lapsille, Lahti kertoo

Toisaalta ympäristöpalveluihin ollaan jatkuvasti yhteydessä myös sellaisten tahojen toimesta, jotka näkevät, että valkoposkihanhet kuuluvat Helsingin puistoihin ja, että ne rikastuttavat heidän lähivirkistäytymiskokemustaan kaupungin puistoissa ja ranta-alueilla.

– Tällaisen palautteen yhteydessä tuodaan lähes poikkeuksetta esiin myös huolestuttavia kertomuksia tilanteista, joissa hanhia tietoisesti häiritään: niiden perässä juostaan, niiden joukkoon usutetaan koiria ja niiden päälle ajetaan tahallaan sähköpotkulaudoilla ja polkupyörillä.