Luonnontieteellisen museon kirahveille löytyi sittenkin käyttöä – Raffe ja Kira muuttivat Sompasaareen

Luonnontieteellisen museon parvekkeella kahvitelleet kirahvit muuttivat maanantaina Sompasaareen. Matti Kinnunen

Sanna Jompero

Luonnontieteellisen museon parvekkeella lähes kymmenen vuotta kahvitelleet nykyisin jo huonokuntoiset kirahvit, Kira ja Raffe, saivat yllättäen uuden kodin, kun ne maanantaina aamupäivällä siirrettiin museon toimesta Nihdin kärjessä sijaitsevan Sompasaunan edustalle.

Vielä viime viikolla museolla ei ollut osoittaa niille uutta paikkaa eikä jatkokäyttöä, mutta muuttopäiväksi oli kuitenkin sovittu kuluvan viikon maanantai.

– Yksi aktiiveistamme näki viime viikon lopulla lehdessä artikkelin, jossa kerrottiin, että museo luopuu niistä ja kysyi, että mitä me voisimme asialle tehdä. Sanoin, että me olemme ilman muuta yhteydessä museoon, toteaa sauna-aktiivi Matti Kinnunen

– Museolla oli uudet suunnitelmat, joten luopuminen niistä oli meille erittäin hyvä ratkaisu, Kinnunen jatkaa.

Museo suhtautui positiivisesti ajatukseen, että kirahvit seisoisivat jatkossakin nimenomaan julkisella paikalla ja kaikkien nähtävillä. Kinnunen kertoo nimittäin, että lehtiartikkelin julkaisemisen jälkeen myös eräs yksityinen taho kiinnostui kirahveista.

Maanantaina 3,5 metriä korkeat kirahvikaverukset saapuivat lava-auton kyydillä lopulliselle paikalleen Sompasaunan kupeessa sijaitsevan mammutti-patsaan viereen. Kuljetuksessa toisen kirahvin kaula katkesi, joten uuden pintamaalin ja muun korjauksen yhteydessä myös sen kaula on korjattava.

Raffe ja Kira on tarkoitus kunnostaa seuraavan muutaman kuukauden aikana talkootyönä saunalaisten voimin.

– Olemme rakentaneet tänne saunatkin ja uskon, että meillä on taitoa myös kunnostaa ne, Kinnunen kertoo.

Kinnusen mukaan kirahvien kavioissa olleet kahvikupit tullaan todennäköisesti vaihtamaan paikan hengen mukaisesti esimerkiksi vihtaan ja löylykauhaan.

Kavioeläimet istuvat luontevasti Sompasaunan jo ennestään eläimelliseen katukuvaan. Mammutti-patsaan lisäksi saunarakennusten seiniin on maalattu muun muassa riikinkukko, leijona, mustekaloja ja hylje.

Museon markkinointikoordinaattori Salla Mehtälä on iloinen, että vuodesta 2010 alkaen Maailman luonto -näyttelyn avaamisen yhteydessä parvekkeelle tuodut kirahvit saivat vielä uuden elämän.

– On tosi kiva, että ne voivat ilahduttaa saunojia tästä eteenpäin. Kirahvit ovat kuitenkin huonokuntoisia ja niiden kunnostaminen olisi ollut niin iso urakka, että mietimme, että haluamme parvekkeelle jotakin muuta. Sitä ei ole vielä päätetty, miten asiassa edetään. Hetken aikaa parveke on tyhjillään.

Kirahvien siirtymisestä sovittiin museon johtaja Leif Schulmanin kanssa. Neuvotteluissa oli mukana myös museon puuseppä Kimmo Fröberg, joka kertoi, mitä niille oli aikaisemmin tehty ja mitä niiden kunnostamisen suhteen voisi suositella. Kirahvit ovataikanaan valmistettu Pakilan työkeskuksen puutyöosastolla.

Eläimet on nostettukertaalleen, vuonna 2012, alas parvekkeelta ja kunnostettu. Muuten tarvittavat korjaukset on tehty paikan päällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.