Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnontieteellisen museon kirahveille löytyi sittenkin käyttöä – Raffe ja Kira muuttivat Sompasaareen

Luonnontieteellisen museon parvekkeella lähes kymmenen vuotta kahvitelleet nykyisin jo huonokuntoiset kirahvit, Kira ja Raffe, saivat yllättäen uuden kodin, kun ne maanantaina aamupäivällä siirrettiin museon toimesta Nihdin kärjessä sijaitsevan Sompasaunan edustalle.

Vielä viime viikolla museolla ei ollut osoittaa niille uutta paikkaa eikä jatkokäyttöä, mutta muuttopäiväksi oli kuitenkin sovittu kuluvan viikon maanantai.

– Yksi aktiiveistamme näki viime viikon lopulla lehdessä artikkelin, jossa kerrottiin, että museo luopuu niistä ja kysyi, että mitä me voisimme asialle tehdä. Sanoin, että me olemme ilman muuta yhteydessä museoon, toteaa sauna-aktiivi Matti Kinnunen

– Museolla oli uudet suunnitelmat, joten luopuminen niistä oli meille erittäin hyvä ratkaisu, Kinnunen jatkaa.

Museo suhtautui positiivisesti ajatukseen, että kirahvit seisoisivat jatkossakin nimenomaan julkisella paikalla ja kaikkien nähtävillä. Kinnunen kertoo nimittäin, että lehtiartikkelin julkaisemisen jälkeen myös eräs yksityinen taho kiinnostui kirahveista.

Maanantaina 3,5 metriä korkeat kirahvikaverukset saapuivat lava-auton kyydillä lopulliselle paikalleen Sompasaunan kupeessa sijaitsevan mammutti-patsaan viereen. Kuljetuksessa toisen kirahvin kaula katkesi, joten uuden pintamaalin ja muun korjauksen yhteydessä myös sen kaula on korjattava.

Raffe ja Kira on tarkoitus kunnostaa seuraavan muutaman kuukauden aikana talkootyönä saunalaisten voimin.

– Olemme rakentaneet tänne saunatkin ja uskon, että meillä on taitoa myös kunnostaa ne, Kinnunen kertoo.

Kinnusen mukaan kirahvien kavioissa olleet kahvikupit tullaan todennäköisesti vaihtamaan paikan hengen mukaisesti esimerkiksi vihtaan ja löylykauhaan.

Kavioeläimet istuvat luontevasti Sompasaunan jo ennestään eläimelliseen katukuvaan. Mammutti-patsaan lisäksi saunarakennusten seiniin on maalattu muun muassa riikinkukko, leijona, mustekaloja ja hylje.

Museon markkinointikoordinaattori Salla Mehtälä on iloinen, että vuodesta 2010 alkaen Maailman luonto -näyttelyn avaamisen yhteydessä parvekkeelle tuodut kirahvit saivat vielä uuden elämän.

– On tosi kiva, että ne voivat ilahduttaa saunojia tästä eteenpäin. Kirahvit ovat kuitenkin huonokuntoisia ja niiden kunnostaminen olisi ollut niin iso urakka, että mietimme, että haluamme parvekkeelle jotakin muuta. Sitä ei ole vielä päätetty, miten asiassa edetään. Hetken aikaa parveke on tyhjillään.

Kirahvien siirtymisestä sovittiin museon johtaja Leif Schulmanin kanssa. Neuvotteluissa oli mukana myös museon puuseppä Kimmo Fröberg, joka kertoi, mitä niille oli aikaisemmin tehty ja mitä niiden kunnostamisen suhteen voisi suositella. Kirahvit ovataikanaan valmistettu Pakilan työkeskuksen puutyöosastolla.

Eläimet on nostettukertaalleen, vuonna 2012, alas parvekkeelta ja kunnostettu. Muuten tarvittavat korjaukset on tehty paikan päällä.