Ay-liittopomo ärähtää "miljardiluokan tulonsiirroista" työnantajille – "Palkansaajat ovat tehneet osuutensa"

Ammattiliitto Pron mukaan Suomen kilpailukykyä rakennetaan kikyn turvin palkattoman työn varaan. arkistokuva

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomen suurimpiin ammattiliittoihin lukeutuvan Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on saanut kikystä tarpeekseen. Malisen mukaan Suomen kilpailukykyä rakennetaan liiaksi työntekijöiden etuja karsimalla. – Kiky ei voi rakentua vain palkattoman työn varaan. Nyt yrityksiltä vaaditaan rohkeita investointeja, Malinen sanoo.

– Palkansaajat ovat tehneet osuutensa yritysten kilpailukyvyn eteen.

Tänään maanantaina julkaistu Etlan tutkimus kertoo Juha Sipilän hallituksen toteuttaman kiky-sopimuksen nostaneen työllisyyttä ja parantaneen Suomen kilpailukykyä.

Jorma Malinen ilmoittaa, että kikyn turvin elinkeinoelämä rakentaa tuottavuuttaan lisäämällä palkansaajien työtaakkaa korvauksetta.

– Yritysten pitää kantaa vastuu tekemisestään. Palkattomat työtunnit on poistettava tai ne on kompensoitava täysimääräisesti palkankorotuksilla, Malinen vaatii.

Kiky-sopimuksessa palkansaajien työaikaa pidennettiin 24 tuntia vuodessa, julkisella sektorilla leikattiin lomarahoja, ja vuodeksi 2016 sovittiin palkkoihin nollakorotukset.

– Lisäksi siinä tehtiin miljardiluokan tulonsiirtoja palkansaajilta työnantajille, kun sovittiin työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksun siirrosta palkansaajille, Malinen huomauttaa. – Työttömyysvakuutusmaksun vaikutus on yhteensä 0,85 ja työeläkemaksun 1,2 prosenttiyksikköä. Lisäksi työnantajan sosiaaliturvamaksua alennettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.