Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar: "Valkoposkihanhien hätistely koirilla on laastaria, järeämmät keinot käyttöön"

Töölönlahden kevyenliikenteenväylällä on jatkuvasti vaaratilanteita pyöräilijöiden ja hanhien kohdatessa. Tuomas Lahti

Jussi Vehkasalo

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar ottaa voimakkaasti kantaa valkoposkihanhikannan vähentämiseksi Helsingissä.

Puistojen nurmikoilla laiduntavien ja kakkivien hanhien kantaa pitäisi Razmyarin mielestä rajoittaa järeämmin konstein. Valkoposkihanhia on ensi kesänä tarkoitus hätistellä koirilla, mutta tämä ei apulaispormestarin mielestä riitä.

– Hanhien hätistely koirilla on vain laastaria ongelmaan, se ei poista sitä. Hanhet vain siirtyvät toiseen paikkaan. Hanhikanta on kasvanut Helsingissä noin 20 prosenttia viime vuodesta, kannan rajoittamiseksi on otettava järeämmät keinot käyttöön, Razmyar sanoo.

Hänen tietojensa mukaan Norjassa on vähennetty valkoposkihanhikantaa keräämällä pesistä munia.

– Ja Ruotsissa kantaa on rajoitettu metsästyksellä. Jos naapurimaissa on kannan rajoittamisessa onnistuttu näillä keinoilla, niin kyllä Helsinginkin pitäisi voida käyttää näitä keinoja. Ei pidä piiloutua sen taakse, että joku EU-direktiivi suojelee valkoposkihanhia.

Norja tosin ei kuulu EU:hun. Razmyarin mielestä Helsingissä ei löydy riittävästi poliittista tahtoa puuttua hanhiongelmaan hanakammin.

– Minä, ja varmasti moni muu kaupunkilainen, joka haluaisi käyttää ihmisille rakennettuja puistoja esimerkiksi piknikeihin, on varmasti ollut tätä mieltä jo pitkään. Nyt olisi viimeinkin ryhdyttävä kannan rajoittamiseen, Razmyar jatkaa.

Hän korostaa, että arvostaa luonnonsuojelua ja esimerkiksi Helsingille tärkeitä metsäalueita.

– Mutta puistot ovat pääasiassa ihmisiä varten, ne on rakennettu ihmisille. Eihän koirienkaan anneta kakkia puistoissa sinne tänne, ja jos kakkivat, keräävät koiranulkoiluttajat kakat pois.

Razmyar on parhaillaan perhevapaalla. Hän twiittasi heinäkuun loppupuolella seuraavasti:

– Hanhenkakkakentät eivät kuulu helsinkiläiseen puisto/rantakuvaan. Oman käden oikeuteen ei tietenkään pidä lähteä, vaan kaupungin pitää hoitaa tilanne kuntoon. Keinoja kyllä löytyy.

Poliisi kertoi heinäkuussa saaneensa viestejä valkoposkihanhiin Helsingissä kohdistuneista julmuuksista. Polkupyöräilijät ja sähköpotkulautailijat olivat ajaneet kovaa vauhtia hanhiparvien sekaan. Myös koiria oli usutettu tarkoituksella hanhien kimppuun ja hanhia oli potkittu.

Espoon Tapiolassa karkotettiin jo tänä kesänä hanhia muutamilla nurmialueilla.

– Näiden kohteiden yhteenlaskettu hanhimäärä oli tänä kesänä Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin kaupungin yhteisessä laskennassa heinäkuun lopussa 41 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Koirakarkotus näin tehtynä ei siis näytä alustavien tulosten perusteella vähentävän hanhien määrää loppukesällä, ilmoittaa Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Tuomas Lahti

Aiheeseen liittyvää

  1. Poliisi saanut viestejä valkoposkihanhien raa'asta kohtelusta – "Parviin ajetaan pyörällä, lintuja potkitaan ja koiria usutetaan kimppuun" 24.7.2019 16:25
  2. Koirakuria Helsingin valkoposkihanhille aikaisintaan ensi kesänä – "En voi sietää näitä alueen kakkaisia nurtseja" 9.6.2019 9:10
  3. Kovat keinot käyttöön valkoposkihanhia vastaan? Helsinki pohtii munien rei'ittämistä 6.2.2018 18:40
  4. Valkoposkihanhien määrä väheni selvästi – kuivuus pudotti poikasten määrää 50 prosentilla 3.8.2018 7:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut