Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar: "Valkoposkihanhien hätistely koirilla on laastaria, järeämmät keinot käyttöön"

Töölönlahden kevyenliikenteenväylällä on jatkuvasti vaaratilanteita pyöräilijöiden ja hanhien kohdatessa. Tuomas Lahti

Jussi Vehkasalo

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar ottaa voimakkaasti kantaa valkoposkihanhikannan vähentämiseksi Helsingissä.

Puistojen nurmikoilla laiduntavien ja kakkivien hanhien kantaa pitäisi Razmyarin mielestä rajoittaa järeämmin konstein. Valkoposkihanhia on ensi kesänä tarkoitus hätistellä koirilla, mutta tämä ei apulaispormestarin mielestä riitä.

– Hanhien hätistely koirilla on vain laastaria ongelmaan, se ei poista sitä. Hanhet vain siirtyvät toiseen paikkaan. Hanhikanta on kasvanut Helsingissä noin 20 prosenttia viime vuodesta, kannan rajoittamiseksi on otettava järeämmät keinot käyttöön, Razmyar sanoo.

Hänen tietojensa mukaan Norjassa on vähennetty valkoposkihanhikantaa keräämällä pesistä munia.

– Ja Ruotsissa kantaa on rajoitettu metsästyksellä. Jos naapurimaissa on kannan rajoittamisessa onnistuttu näillä keinoilla, niin kyllä Helsinginkin pitäisi voida käyttää näitä keinoja. Ei pidä piiloutua sen taakse, että joku EU-direktiivi suojelee valkoposkihanhia.

Norja tosin ei kuulu EU:hun. Razmyarin mielestä Helsingissä ei löydy riittävästi poliittista tahtoa puuttua hanhiongelmaan hanakammin.

– Minä, ja varmasti moni muu kaupunkilainen, joka haluaisi käyttää ihmisille rakennettuja puistoja esimerkiksi piknikeihin, on varmasti ollut tätä mieltä jo pitkään. Nyt olisi viimeinkin ryhdyttävä kannan rajoittamiseen, Razmyar jatkaa.

Hän korostaa, että arvostaa luonnonsuojelua ja esimerkiksi Helsingille tärkeitä metsäalueita.

– Mutta puistot ovat pääasiassa ihmisiä varten, ne on rakennettu ihmisille. Eihän koirienkaan anneta kakkia puistoissa sinne tänne, ja jos kakkivat, keräävät koiranulkoiluttajat kakat pois.

Razmyar on parhaillaan perhevapaalla. Hän twiittasi heinäkuun loppupuolella seuraavasti:

– Hanhenkakkakentät eivät kuulu helsinkiläiseen puisto/rantakuvaan. Oman käden oikeuteen ei tietenkään pidä lähteä, vaan kaupungin pitää hoitaa tilanne kuntoon. Keinoja kyllä löytyy.

Poliisi kertoi heinäkuussa saaneensa viestejä valkoposkihanhiin Helsingissä kohdistuneista julmuuksista. Polkupyöräilijät ja sähköpotkulautailijat olivat ajaneet kovaa vauhtia hanhiparvien sekaan. Myös koiria oli usutettu tarkoituksella hanhien kimppuun ja hanhia oli potkittu.

Espoon Tapiolassa karkotettiin jo tänä kesänä hanhia muutamilla nurmialueilla.

– Näiden kohteiden yhteenlaskettu hanhimäärä oli tänä kesänä Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin kaupungin yhteisessä laskennassa heinäkuun lopussa 41 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Koirakarkotus näin tehtynä ei siis näytä alustavien tulosten perusteella vähentävän hanhien määrää loppukesällä, ilmoittaa Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Tuomas Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallion kirkossa järjestetään jälleen hääyö – tarjolla ilmaiset juhlaherkut
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 4. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 5. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 14. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 15. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 9. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 10. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 11. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 12. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 13. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 14. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.