Uusi ilmastoraportti: Vastuuton maa- ja metsätalous lisää ilmastonmuutosta – Suomi saa sapiskaa turpeesta

Milla Asikainen

Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n torstaina julkaistun ilmastoraportin mukaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoite rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen voi olla hävitty taistelu ilman dramaattisia muutoksia maankäytössä, maataloudessa ja ihmisten ruokavalioissa.

Maa- ja metsätalous sekä muu maankäyttö aiheuttavat laskelmien mukaan 23 prosenttia kaikista ihmisen tuottamista kasvihuonekaasupäästöistä. Lisäksi huolimattomalla maankäytöllä vaarannetaan luonnolliset hiilinielut. Raportin mukaan ne sitovat itseensä noin kolmanneksen ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä.

Suomen kohdalla erityisen haitallista on turvemailla sijaitsevien metsien kaataminen uusien peltojen tieltä, toteaa tutkimusprofessori Raisa Mäkipää Luonnonvarakeskuksesta (Luke) Ylelle

– Turvemaapeltojen raivaaminen pitäisi pysäyttää kiireesti, koska turpeen hajoamisesta tulee suuret päästöt.

Raportissa todetaan, että maan on pysyttävä tuottavana maailman kasvavan väestön ruokkimiseksi. Joillakin alueilla lämpeneminen lisää kasvien kasvua, mutta esimerkiksi Pohjois-Euraasiassa, Pohjois-Amerikassa, Keski-Aasiassa ja osissa trooppista Afrikkaa kasvava vesistressi näyttäisi vähentävän kasvien yhteyttämisen nopeutta. Myös esimerkiksi biopolttoainekasvien viljely voi jopa pahentaa ilmastonmuutosta, jos niiden tieltä kaadetaan luonnontilaista metsää. Samoin ne voivat myös vallata pinta-alaa ruoantuotannolta.

IPCC huomauttaa raportissa, että viljelijöiden ja yhteisöjen ympäri maailman on otettava huomioon ilmastonmuutoksen aiheuttamat voimakkaat sateet, tulvat ja kuivuudet. Maaperän huonontuminen ja laajenevat aavikot uhkaavat vaikuttaa elintarviketurvaan, lisätä köyhyyttä ja vauhdittaa muuttoliikettä.

Noin neljäsosa maan maapinta-alasta näyttää jo kärsivän maaperän huonontumista. Vastuussa tästä on ennen kaikkea teollistuneet viljelykäytännöt. Ilmastonmuutoksen odotetaan pahentavan asiaa etenkin matalalla sijaitsevilla rannikkoalueilla, jokien suistoalueilla, kuivilla alueilla ja ikiroutaisilla alueilla.

Raportissa kasvispainotteinen ruokavalio nähdään keskeisenä keinona taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Lihansyönti kiihdyttää ilmastonmuutosta, sillä trooppista sademetsiä raivataan soijarehun ja karjan laiduntamisen tieltä. Märehtivä karja myös tuottaa metaanipäästöjä. Raportin mukaan sekä ihmisten terveydelle, että ympäristölle olisi hyväksi, jos ihmiset kuluttaisivat vähemmän lihaa.

Raportin mukaan ruokavalion muutokset vuoteen 2050 mennessä voisivat vapauttaa miljoonia neliökilometrejä maata ja vähentää maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjä jopa kahdeksalla miljardilla tonnilla vuodessa suhteessa nykyiseen, tutkijat arvioivat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 2. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 3. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 4. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 5. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 14. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 15. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 8. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 9. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 10. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 11. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 12. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 13. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 14. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.