Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heinäkuun kävijäpiikki löi Redin leffateatterin ällikällä – nämä elokuvat vetivät kesällä väkeä Helsingissä

Kauppakeskus Redissä toimivan Cinamonkinon teatterivastaava Mikko Miettinen iloitsee yleisön löytäneen uuden elokuvateatterin hyvin. Katsojia on käynyt jopa odotettua paremmin.

– Toukokuu oli selkeästi parempi kuin uskalsimme odottaa. Kesäkuu oli tavanomaisen hiljainen, mutta heinäkuu yllätti meidät täysin. Kävijämäärässä mitattuna se on toistaiseksi paras kuukautemme, hän kertoo.

Cinamon Redin asiakkaita ovat kesällä kiinnostaneet erityisesti Leijonakuningas, Aladdin, Lemmikkien salainen elämä sekä uusin Spider-Man -elokuva. Kassamagneettien lisäksi yleisö on löytänyt myös pienemmät elokuvat.

– Olisiko ihmisillä kenties lomaillessaan enemmän aikaa katsoa muitakin elokuvia kuin pelkästään kassamagneetteja, Miettinen pohtii.

Miettisen omia kesäsuosikkejaan ovat elokuvat, jotka tekevät onnelliseksi ja herättävät tunteita.

– Mitä enemmän jännitystä ja rakkautta, sitä parempi. Kesällä pitää saada katharsis!

Myös Kalliossa toimivasta elokuvateatteri Rivierasta kerrotaan katsojia riittäneen hyvin.

–  Kesä-heinäkuussa meillä oli kävijöitä yhteensä 4183. Se on hieman vähemmän kuin viime kesänä, mutta silloin meillä oli enemmän näytöksiäkin. Tänä vuonna huilasimme sunnuntait ja maanantait.

Eniten katsojia Rivieraan veti Elton Johnin elämästä kertova Rocketman. Toiseksi suosituin oli Dome Karukosken ohjaama Tolkien ja kolmanneksi teatterin järjestämät Piukat paikat, eli Some Like It Hot -elokuvan 60-vuotisjuhlanäytökset.

Rivierasta kerrotaan, että viihteellinen, mutta älykäs elokuva vetää katsojia kesällä.

– Sen sijaan vakavia taide-elokuvia raskaista aiheista yleisö ei oikein löydä.

Lasipalatsin Bio Rex vietti kesällä taukoa, mutta Korjaamo Kino Töölö toimi läpi kesän. Kävijämäärän kerrotaan olleen kesä-heinäkuussa hieman alle 2000 katsojaa.

– Kirjanpito-ohjelmamme vaihtumisen vuoksi en valitettavasti pysty vertaamaan kävijämäärää edelliseen kesään, mutta viime kesän hyvät säät söivät kyllä valtakunnallisesti kaikilta elokuvateattereilta katsojia, toteaa Korjaamo Kino Töölön teatterivastaava Anni Kekki

Selkeä katsojien suosikki oli Töölössäkin Rocketman sekä moderni kauhuleffa Midsommar – Loputon yö.

– Myös Claire Darlingin viimeiset hullutukset ja Yesterday keräsivät mukavasti katsojia. Kesällä käydään leffassa yleensä isommalla porukalla, joten iloiset ja näyttävät tapaukset vetävät ihmisiä parhaiten terasseilta elokuviin, Kekki sanoo.

Pitkät ja traagiset draamaelokuvat eivät sen sijaan välttämättä toimi kesällä.

– Mutta siihen vaikuttavat toki elokuvien tekijät ja näyttelijät. Isot ja suositut nimet vetävät aina, Kekki huomauttaa.

Finnkinon toimitusjohtaja Veronica Lindholm kertoo eniten katsojia keränneitä elokuvia olleen Aladdin, Lemmikkien Salainen Elämä 2, Spider Man, Far from Home, Leijonakuningas ja Rocketman.

Kesän tarkkoja katsojalukuja Lindholm ei paljasta, mutta kertoo kuluneen kesän olleen selvästi parempi kuin edellinen.

– Viime kesänä muun muasa jalkapallon maailmanmestaruuskisat vaikuttivat kävijöihin, hän sanoo.

Hollywoodissa on Lindholmin mukaan ollut jo pitkään tapana ajoittaa suuria efektipitoisia tuotantoja kesäkauteen, kun ihmisillä on enemmän vapaa-aikaa käydä katsomassa uutuuksia nopeaan tahtiin. Suurimittaisia draamaelokuvia kesäkaudelle ajoitetaan harvemmin.

– Ne saavat useammin ensi-iltansa syksyllä tai esimerkiksi Oscar-sesongissa vuoden alussa.

Elokuvayleisö näyttää kuitenkin Lindholmin mukaan löytävän elokuvat varsin samaan tapaan sekä kesällä että talvella. Hyvä elokuva vetää katsojia aina, vuodenajasta riippumatta.

Millainen sitten on hyvä elokuva?

– Elokuvat ovat hyviä silloin, kun ne herättävät katsojissa tunteita ja tuottavat vaikuttavia elämyksiä, Lindholm vastaa.