Jaatko sinäkin löytötavaroista kuvia sosiaalisessa mediassa? Poliisilta tärkeä varoitus ja ohjeistus

Facebookin löytötavararyhmässä etsittiin viime viikolla omistajaa ajokortille, pankkikortille ja puhelimelle. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Kaikkia löytötavaroita ei pidä poliisin mukaan ilmoittaa sosiaalisen median löytötavararyhmiin.

– Henkilöpapereita sisältävät lompakot, korut ynnä muut tulisi toimittaa mahdollisimman pikaisesti poliisin löytötavaratoimistoon, koska se on paikka, mihin kadonnutta omaisuuttaan kaipaavat yleensä ensimmäiseksi ottavat yhteyttä. Kaikilla ei ole sosiaalisen median kanavia käytössään, ylikonstaapeliTeemu ÄikäsLounais-Suomen poliisilaitokselta toteaa.

Entistäuseampi ilmoittaa nykyään löytötavaroista sosiaalisessa mediassa eli somessa.

Esimerkiksi suosittuun Turku Intel: Varastettu/etsintäkuulutus/SOS -nimiseen Facebook-ryhmään kuuluu jo 24 400 jäsentä.

Ryhmässä ilmoitetaan muun muassa löytyneistä ja kadonneista polkupyöristä, ajokorteista, avaimista ja älypuhelimista.

Viime viikon keskiviikkona ryhmään julkaistiin kuva ajokortista. Kuvassa näkyy ajokortin haltijan kuva, sukunimi ja etunimet. Muut tiedot on peitetty.

Poliisisuhtautuu sosiaalisen median käyttöön omistajan etsinnässä periaatteessa myönteisesti.

– Ei sitä mikään sinänsä estä. Hyvähän se on, jos omistaja löytyy sitä kautta, Äikäs sanoo.

Löytötavaralaissa todetaan kuitenkin, että löytäjän on ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava löydöstä omistajalle tai toimitettava löytötavara poliisille.

– Jos viikonloppuna löytää kadulta ajokortin, niin voi siitä ennen poliisin löytötavaratoimiston aukenemista sosiaalisessa mediassa ilmoittaa, mutta kyseessä on vain välivaihe.

Velvollisuus ei koske löytötavaraa, jonka arvo on enintään 20 euroa ja jolla ei ole omistajalle erityistä käyttö-, tunne- tai muuta henkilökohtaista arvoa.

Onmyös hyvä pysähtyä miettimään, mitä tietoja sosiaalisessa mediassa jakaa.

Tavaksi on tullut, että löytötavarasta peitetään osa, esimerkiksi avaimenperä, ja löytötavara luovutetaan sille, joka osaa kertoa, minkälainen peitetty osa on.

Äikäs pitää käytäntöä hyvänä. Hän kehottaa kuitenkin varmistamaan, että löytötavara päätyy varmasti oikealle omistajalle.

Jos kadonneelle ajokortille etsitään omistajaa, Äikäs jakaisi sosiaalisessa mediassa vain kuvan ja etunimen ja peittäisi sukunimen ja muut tiedot.

– Kyllä ne tiedot riittävät omistajalle tai hänen tuttavilleen.

Ennen kuin jakaa kuvan vaikkapa ajokortista, kannattaa toki katsoa, löytyisikö omistaja sosiaalisesta mediasta haun avulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.