Autoilijat ihmeissään: Selittämätön ilmiö lukitsee ovet Porvoon keskustassa – ainakin 10 tapausta paljastunut

Kirjoittajien mukaan Porvoon keskustasta löytyy nyt lähes tuhat parkkiruutua noin 200 metrin säteellä torista. Juha Perämäki

Anniina Virtanen

Porvoon torin läheisyydessä tapahtuu kummia. Porvoolaismies oli kaksi viikkoa sitten pysäköidyt autonsa torin laidalle kaupungintalon edustalla olevaan parkkiin. Mies oli laittanut ovet lukkoon, mutta kun hän palasi autollensa, keskuslukitus ei avannutkaan ovien lukkoja.

Mies ei ole ainoa, vaan tapauksia on enemmänkin, kertoo Uusimaa-lehti.

Miehen mukaan eräs nainen oli joutunut menemään takaluukun kautta sisään, koska sähköinen lukitusjärjestelmä ei toiminut.

Torilla vihanneksia myyvä Christoffer Lindberg tietää noin kymmenen tapausta kuukauden ajalta, jossa auton keskuslukitus ei ole toiminut.

– Hinausauto kävi tuossa toissapäivänä hinaamassa yhden auton pois, koska sen ovet eivät auenneet, Lindberg kertoo Uusimaalle.

Kauppiaan mukaan ilmiö on uusi ja se rajoittuu pienelle alueelle: Rauhankadulla lukitukset tuntuvat toimivan, mutta esimerkiksi Raatihuoneenkadulla enää ei.

Porvoon Sähkö ei osaa kertoa, mistä häiriöt voisivat johtua. Käyttöpäällikkö Mikael Hämäläinen löysi kuitenkin vastaavanlaisen tapauksen Lahdesta vuonna 2013. Silloin autojen keskuslukituksia häiritsi radioamatöörikerhon toistin, koska se toimi lähes samalla taajuudella kuin autojen avainten taajuudet.

– Syynä voi olla mahdollisesti radiohäiriö, vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin radiotarkastusasiantuntija Jukka Pihonen

Pihoselle on tullut silloin tällöin vastaan tapauksia, joissa autojen langaton keskuslukitus on häiriintynyt. Monesti häiriöt voivat olla hyvinkin paikallisia, kuten Porvoossa.

– Autojen keskuslukitukset käyttävät yhteiskäytössä olevaa taajuutta. Jokin muu samalla taajuudella toimiva laite voi häiritä autojen keskuslukituksia, hän sanoo.

Syynä voi olla esimerkiksi jonkin kotitalouden käytössä oleva langaton sääasema, langaton ovikello tai autotallin oven kauko-ohjaus.

Nämä voivat vikaantuessaan jäädä lähettämään jatkuvasti ja häiritä muiden laitteiden toimintaa. Usein nämä laitteet ovat paristokäyttöisiä ja ongelma häviää, kun häiriön aiheuttava laite lopulta sammuu.

Jos auton keskuslukitus ei toimi kuten pitäisi, avain kannattaa viedä lähelle tuulilasin alareunaa, missä lukituksen vastaanotin yleensä sijaitsee.

Joskus viestintäviraston on käytävä paikan päällä, jotta häiriönlähde saadaan paikallistettua mittalaitteilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 13. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 14. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 9. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 10. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 11. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 12. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 15. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.