SDP:n konkaripoliitikko lataa: Lasten kuluttaminen on ongelma Suomessakin – professori kyseenalaistaa näkemyksen

Kansanedustaja Erkki Tuomioja, professori Janne Saarikivi Helsingin yliopistosta ja teologian tohtori Lauri Kemppainen tulivat Rauhanfoorumiin puhumaan kestämättömästä kehityksestä vakauden ja rauhan uhkaajana. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

– Häveliäisyyssyistä tätä ei yleensä haluta korostaa kestävän kehityksen keskusteluissa, vaikka tämä onkin sen keskiössä, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) pamautti Rauhanfoorumin seminaarissa Loviissa viikonloppuna.

Kestävän kehityksen näkökulmasta pääministeri Antti Rinteenkin (sd.) esillä pitämät synnytystalkoot ovat Tuomiojan mielestä järjetön ajatus.

Tuomioja toi avauspuheessaan monia ilmastonmuutoksen ongelmakohtia esiin, mutta jätti viimeiseksi sen keskeisimmän: väestönkasvun.

– Ongelma ei ole ainoastaan kehitysmaiden, vaikka siellä väestö lisääntyy, kun taas teollisuusmaissa se laskee. Jokainen Suomeen syntynyt kuluttaa kymmenen kertaa enemmän kuin afrikkalainen,Tuomioja sanoi Uusimaa-lehden mukaan.

Helsingin yliopiston professori Janne Saarikivi kuitenkin kyseenalaisti Tuomiojan näkemyksen.

– Mitä jos ihmisiä ei ole liikaa. Meidän pitäisi vain oppia elämään ilman monia asioita, joihin olemme tottuneet. Ilmastokysymykset eivät ratkea sillä, että elintaso nousee. Ratkaisuna on köyhyys, sanoi yliopiston suomalais-ugrilaisten kielten laitoksella työskentelevä Saarikivi Uusimaan mukaan

Loviisan Rauhanfoorumi nosti pöydälle tärkeitä kysymyksiä seminaarissa lauantaina. Seminaarin järjesti Itä-Uudenmaan Paasikiviseura.

Kuinka kestämätön kehitys näyttäytyy rauhan ja vakauden uhkana? Ilmastonmuutoksen uhka rauhalle ja vakaudelle on tunnustettu jo aikaa sitten.

Viime vuosina Rauhanfoorumin teemoina on ollut muun muassa uskontojen rinnakkaiselo, kriisinhallinnan ajankohtaiset näkymät, koti-, koulu- ja maailmanrauha.

Pitkäaikaisena ulkoministerinä tunnettu, kansanedustaja Tuomioja, piti avauspuheenvuoron seminaarissa. Tuomiojan alustuksessa ilmastokysymykset nousivat heti esiin.

– Kykenemmekö enää maailmanlaajuisesti siirtymään kestävään kehitykseen ja tekemään välittömästi ne, mitä sen eteen olisi tehtävä, Tuomioja kysyi.

Hän sanoi, ettei ihminen edes pysty sopeutumaan niin nopeasti muutoksiin.

– Emmekä edes varmuudella voi tietää, kuinka paljon ympäristössä tapahtuneet muutokset ovat jo peruuntumattomia, hän jatkoi.

Professori Janne Saarikivi katseli asiaa antropologisesta näkökulmasta. Hän tarkasteli ilmastokysymyksiä syvähistorian kautta ja löysisieltä samanlaisia kaavoja, jotkaihmiskunnallakin saattaa olla edessä ilmastonmuutoksen myötä.

– Kaikkina aikoina on esiintynyt tällaisia ympäristökatastrofeja, jotka ovat pienentäneet yhteisön lukumäärää ja pakottaneet muuttamaan elintapojaan ekologisesti köyhemmäksi, hän totesi.

Hänen mukaansa lohdullinen puoli siinä on se, että ihmiset sopeutuvat. Lohduton puoli on se, että tämä elintapa ei ole se, mihin voimme sopeutua, koska se on kestämätön.

Saarikiven näkemyksen mukaan nykyisenkaltainen demokratiajärjestelmä voi olla esteenä isojen muutosten tekemiselle, joita ihmiskunnan täytyisi tehdä

– Demokratiaa on testattu vasta voin sata vuotta Euroopassa. Pelkään pahoin, että tällaisen järjestelmän vallitessa on hankalaa leikata elintasoa, hän sanoi Uusimaan mukaan.

Saarikivi hieman ihmettelikin, miksi Erkki Tuomiojan alustuksessa ei tullut esiin elintason laskun tärkeys. Tuomioja kyllä totesi, että ilmastonmuutos muuttaa elinmahdollisuuksia, joka pakottaa ihmiset liikkeelle etsimään parempia elinympäristöjä.

Seminaarista kertoi ensin Uusimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 2. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 3. Painajaismainen moka oikeustieteellisen pääsykokeessa – Yle: Voi viedä opiskelupaikan jo hyväksytyiltä
 4. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 5. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
 6. Auttava puhelin -kampanja alkaa taas: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 7. Poikkeusaika loppuu Pasilassa – ratikat kulkevat normaalisti huomisesta eteenpäin
 8. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan taas
 9. T24: Nyt kannattaa tulla Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 10. T24: Tallinnan Teletorn viettää viikonloppuna 40-vuotissyntymäpäiviään
 11. Barbi-tv-gladiaattori iloitsee, kun nuoret naiset treenaavat: ”Itse aion kisata jotain jossain aina”
 12. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 13. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 14. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
 15. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 4. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 5. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 6. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 7. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 8. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. T24: Keksijä Janne Käpylehto on reissannut Tallinnaan, vaikka minkälaisella kulkupelillä – Tänä vuonna vuorossa oli aurinkosähkökäyttöinen vene
 12. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 13. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
 14. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 15. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.