SDP:n konkaripoliitikko lataa: Lasten kuluttaminen on ongelma Suomessakin – professori kyseenalaistaa näkemyksen

Kansanedustaja Erkki Tuomioja, professori Janne Saarikivi Helsingin yliopistosta ja teologian tohtori Lauri Kemppainen tulivat Rauhanfoorumiin puhumaan kestämättömästä kehityksestä vakauden ja rauhan uhkaajana. Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

– Häveliäisyyssyistä tätä ei yleensä haluta korostaa kestävän kehityksen keskusteluissa, vaikka tämä onkin sen keskiössä, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) pamautti Rauhanfoorumin seminaarissa Loviissa viikonloppuna.

Kestävän kehityksen näkökulmasta pääministeri Antti Rinteenkin (sd.) esillä pitämät synnytystalkoot ovat Tuomiojan mielestä järjetön ajatus.

Tuomioja toi avauspuheessaan monia ilmastonmuutoksen ongelmakohtia esiin, mutta jätti viimeiseksi sen keskeisimmän: väestönkasvun.

– Ongelma ei ole ainoastaan kehitysmaiden, vaikka siellä väestö lisääntyy, kun taas teollisuusmaissa se laskee. Jokainen Suomeen syntynyt kuluttaa kymmenen kertaa enemmän kuin afrikkalainen,Tuomioja sanoi Uusimaa-lehden mukaan.

Helsingin yliopiston professori Janne Saarikivi kuitenkin kyseenalaisti Tuomiojan näkemyksen.

– Mitä jos ihmisiä ei ole liikaa. Meidän pitäisi vain oppia elämään ilman monia asioita, joihin olemme tottuneet. Ilmastokysymykset eivät ratkea sillä, että elintaso nousee. Ratkaisuna on köyhyys, sanoi yliopiston suomalais-ugrilaisten kielten laitoksella työskentelevä Saarikivi Uusimaan mukaan

Loviisan Rauhanfoorumi nosti pöydälle tärkeitä kysymyksiä seminaarissa lauantaina. Seminaarin järjesti Itä-Uudenmaan Paasikiviseura.

Kuinka kestämätön kehitys näyttäytyy rauhan ja vakauden uhkana? Ilmastonmuutoksen uhka rauhalle ja vakaudelle on tunnustettu jo aikaa sitten.

Viime vuosina Rauhanfoorumin teemoina on ollut muun muassa uskontojen rinnakkaiselo, kriisinhallinnan ajankohtaiset näkymät, koti-, koulu- ja maailmanrauha.

Pitkäaikaisena ulkoministerinä tunnettu, kansanedustaja Tuomioja, piti avauspuheenvuoron seminaarissa. Tuomiojan alustuksessa ilmastokysymykset nousivat heti esiin.

– Kykenemmekö enää maailmanlaajuisesti siirtymään kestävään kehitykseen ja tekemään välittömästi ne, mitä sen eteen olisi tehtävä, Tuomioja kysyi.

Hän sanoi, ettei ihminen edes pysty sopeutumaan niin nopeasti muutoksiin.

– Emmekä edes varmuudella voi tietää, kuinka paljon ympäristössä tapahtuneet muutokset ovat jo peruuntumattomia, hän jatkoi.

Professori Janne Saarikivi katseli asiaa antropologisesta näkökulmasta. Hän tarkasteli ilmastokysymyksiä syvähistorian kautta ja löysisieltä samanlaisia kaavoja, jotkaihmiskunnallakin saattaa olla edessä ilmastonmuutoksen myötä.

– Kaikkina aikoina on esiintynyt tällaisia ympäristökatastrofeja, jotka ovat pienentäneet yhteisön lukumäärää ja pakottaneet muuttamaan elintapojaan ekologisesti köyhemmäksi, hän totesi.

Hänen mukaansa lohdullinen puoli siinä on se, että ihmiset sopeutuvat. Lohduton puoli on se, että tämä elintapa ei ole se, mihin voimme sopeutua, koska se on kestämätön.

Saarikiven näkemyksen mukaan nykyisenkaltainen demokratiajärjestelmä voi olla esteenä isojen muutosten tekemiselle, joita ihmiskunnan täytyisi tehdä

– Demokratiaa on testattu vasta voin sata vuotta Euroopassa. Pelkään pahoin, että tällaisen järjestelmän vallitessa on hankalaa leikata elintasoa, hän sanoi Uusimaan mukaan.

Saarikivi hieman ihmettelikin, miksi Erkki Tuomiojan alustuksessa ei tullut esiin elintason laskun tärkeys. Tuomioja kyllä totesi, että ilmastonmuutos muuttaa elinmahdollisuuksia, joka pakottaa ihmiset liikkeelle etsimään parempia elinympäristöjä.

Seminaarista kertoi ensin Uusimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Synnyttäjien tukihenkilöiden rajoituksia puretaan asteittain – keisarileikkaukseen ei silti vielä pääse mukaan
 2. Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta
 3. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 4. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 5. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 6. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 7. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 8. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 9. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 10. T24: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen
 11. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 12. Sompasaari saa päiväkodin
 13. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 14. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 15. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 15. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.