Osa Helsingin kouluista luopui liian aikaisista aamuista – rehtorin mukaan pienten lasten vanhemmille voi tulla ongelmia

Laajasalon peruskoulun rehtori Marja Riitta Rautaparta palasi kesälomalta töihin heinäkuussa. Koulu alkaa 8. elokuuta. Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Laajasalon peruskoulun oppilaat saavat nukkua tästä syksystä lähtien viisitoista minuuttia pidempään. Aikaisemmin koulu alkoi aikaisimmillaan kello 8.15, mutta tällä lukukaudella kello kutsuu sisälle vartin myöhemmin, eli 8.30.

Taustalla on Helsingin kaupunginvaltuuston suositus, että kahdeksan aamuista luovuttaisiin.

– Kun tällainen suositus tehtiin, niin halusimme noudattaa sitä ja muuttaa koulun alkamisen aikaa, sanoo Laajasalon peruskoulun rehtori Marja Riitta Rautaparta Hän sanoo, että muun muassa opiskelijajärjestöjen kannanotot vaikuttivat hänen mielipiteeseensä.

–  Maailma muuttuu niin, että elämänrytmi myöhäistyy kaikkialla.

Rehtori tietää, että osalle pienimpien oppilaiden vanhemmista myöhempi koulun aloitus voi tuoda ongelmia arkeen, jos aamun aikataulut venyvät. Oppilaille hän uskoo muutoksen olevan mieluisa.

– Oppilaat ovat toivoneet eheämpiä iltapäiviä. Olemme rytmittäneet välitunnit ja kaksoistunnit niin, että koulu loppuu kaikilla viimeistään kello 16, Rautaparta kertoo.

Lukioista ainakin Viipurinkadulle syksyksi palannut Alppilan lukio myöhensi kouluaamuja tulevalle lukukaudelle.

Aleksis Kiven koulussa, kuten monessa muussakin helsinkiläisessä koulussa, ensimmäiset tunnit alkavat kello 8.15.

–  Tästä ei ole tullut polemiikkia. Yläkoulun lapset ovat huolissaan iltapäivän venymisestä, koska heillä on omia harrastuksia, sanoo Aleksis Kiven koulun rehtori Tiina Hieta

Hieta sanoo, että aikaisemmista kouluaamuista voidaan keskustella ensi vuonna uudestaan, jos aihetta tulee.

– En usko, että olisi olemassa kaikille hyvää mallia. Lapset ovat erilaisia. Toiset nousevat virkeinä aikaisin, toiset ovat hitaampia ja tulisivat mieluummin kello kymmenen.

Lukujärjestysten tekeminen on monimutkaista, jos koulu lainaa tiloja muualta ja opettajia tulee myös muista kouluista. Näin on muun muassa Kalasataman peruskoulussa, jonka yläluokat toimivat Sturenkadulla Alppilassa.

Rehtori Kati Pennanen muistuttaa, että tunteja on viikossa paljon ja ne kaikki on saatava lukujärjestykseen.

– Päiviä voi myöhentää mutta silloin toki iltapäivistä päivä pitenee.  Meillä, kuten monella muulla Helsingin koululla on keskiviikkoisin harrasteiltapäivä, jolloin koulu loppuu aikaisemmin iltapäivällä. Jos tästä halutaan pitää kiinni, on 8:n aamuja pakko olla, sanoo Pennanen.

Pennasen mukaan esimerkiksi 7.-luokkalaisilla koulu alkaa viikolla kolme kertaa kahdeksalta sekä kerran yhdeksältä ja kymmeneltä.

– Murrosikäiselle ne voivat olla ikäviä, mutta 8:n aamuja tulee väkisin, Kati Pennanen sanoo.

Yksityisessä Apollon Yhteiskoulussa nuoret ovat saaneet nukkua aamuisin pidempään jo useamman vuoden ajan.

Koulu alkaa pääsääntöisesti kello 9. Poikkeuksia on esimerkiksi perjantaisin, jolloin 8.-9.-luokkalaisten valinnaisaineiden tunnit alkavat kello 8.45.

– Murrosikä vaikuttaa siihen, että nuorten rytmi siirtyy. Yhdeksältä alkava aamu on mielestäni inhimillisempi. Aamulla jää paremmin aikaa myös opettajien kokouksille, sanoo Apollon Yhteiskoulun rehtori Hilla Etelämäki.

Helsingin peruskouluja sekä lukioita suositellaan aloittamaan koulupäivät aikaisintaan kello 8.30–9.

Valtuusto teki suosituksen kaupunginvaltuutettu Emma Karin (vihr.) viime syksynä jättämän aloitteen pohjalta.

Karin mukaan aikainen koulunaloitus johtaa univajeeseen.

– Univaje on riski lasten hyvinvoinnille ja terveydelle. Kahdeksalta alkavat kouluaamut ovat haitallisia erityisesti murrosikäisille. Tutkimusten mukaan aikaiset aamut lyhentävät nuorten nukkumisaikaa ja voivat haitata oppimista, Kari perusteli tuolloin.

Helsingissä koulun alkamisajankohta on koulujen itsensä päätettävissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 2. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 3. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 4. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 5. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 7. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 8. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 9. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 10. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 11. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 12. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 13. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 14. Kun meteli alkaa, Veijo, 73, kantaa patjan olohuoneeseen – ”Kun palasin vaimon hautajaisista ja se taas alkoi, olin että ei voi olla totta”
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.