Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sipsimuseo aukeaa sunnuntaina Helsingissä – nämä herkut ovat kokoelman todellisia harvinaisuuksia

Suomalaiset rakastavat sipsejä ja perunalastuja rouskutetaan menemään niin välipalana kuin herkkunakin.

Museossa sipsejä ei kuitenkaan ole ennen nähty, paitsi nyt. Etu-Töölön Sipsimuseo avaa päiväksi ovensa Kansallismuseon pihalla kaikille avoimessa tapahtumassa.

Sipsimuseon perustajana toimii muusikkona ja radiotoimittajanakin tunnettu Fedja Kamari, joka aloitti museotoiminnan eräänlaisena sosiaalisen median kokeena.

– Ajatus lähti alkuvuodesta, kun mietin, miten jostain hieman tuulesta temmatustakin ajatuksesta saisi sosiaalisen median kautta kohua liikkeelle. Olen kausittainen sipsinsyöjä ja ajatus sipsimuseosta tuntui mielenkiintoiselta, Etu-Töölössä asuva Kamari kertoo.

Kamari perusti Etu-Töölön Sipsimuseolle Facebook-sivun ja polkaisi pystyyn joukkorahoituskampanjan yhdessä Mesenaatti.me:n kanssa.

– Hain rahaa sipsikokoelman kerryttämiseen sekä muihin juokseviin kuluihin, Kamari kertoo.

Museon sipsikokoelmaa Kamari on kerryttänyt itse, ostamalla perunalastuja kotimaasta ja tilaamalla ulkomailta. Sipsien hankkimisessa on hyödynnetty myös ulkomaille matkaavia ystäviä.

Kokoelma painottuu kotimaisiin herkkuihin ja sitä kerättiin nimenomaan makulähtöisesti. Kamaria kiinnostavat niin eksoottiset makuyhdistelmät kuin makujen tasapainoisuus.

– Kruununjalokiviä ovat esimerkiksi venäläiset suolakurkkusipsit sekä eteläafrikkalaiset Simba-sipsit, jotka ovat maultaan hienostuneen makeansuolaisia, hän vinkkaa.

– Minua kiinnostaa myös sipsimakujen kulttuurisidonnaisuus, eli se, miten sama sipsimaku muuttuu eri maissa, Kamari lisää.

Kamari toivoo sunnuntaisista avajaisista yhteisöllistä tapahtumaa.

Avajaisten jälkeen museo jatkaa toimintaansa jossain toisessa muodossa. Kokoelman sijaan katse käännetään kohti suomalaista sipsikulttuuria.

Etu-Töölön Sipsimuseon avajaiset Kansallismuseon (Mannerheimintie 34) kesäpihalla su 4.8. klo 13.