Komentaja Timo Kivinen varusmiesten lounaspussikohusta: "Niillä on pärjättävä kriisissä koko viikko" – Saab Gripeniä ei tiputeta hävittäjäkisasta

Vain joka kahdessadas varusmies on kertonut olevansa kasvissyöjä. Kuvituskuva. ESM arkisto

Jukka Hämäläinen

Puolustusvoimien uusi komentaja Timo Kivinen otti ensimmäisessä mediatilaisuudessaan kantaa varusmiesten lounaspussikohuun. Varusmiehet vanhempineen ovat ihmetelleet, miten harjoituksissa pärjää on kuivamuonapussukalla, jossa on protiinipatukoita, suklaata ja pähkinöitä.

– Jos kerran viikossa syödään lounaspusseista, niin kriisin aikana koko viikko. Ymmärrämme varusmiesten energiantarpeen. Tämä nyt lounaspusseista, Kivinen kuittasi lyhesti.

Puolustusvoimat saa Kivisen mukaan tällä hetkellä historiansa parasta palautetta koulutuksesta niin varusmiehiltä kuin reserviläisiltä. Yhteiskunnassa kuitenkin käydään keskustelua asevelvollisuuden uudistamisesta.

– Asevelvollisuuden kehittämisestä käynnistetään parlamentaarinen selvitys yhdenvertaisuuden näkökulmasta, koska asevelvollisuutta pitää kehittää ajassa. Me tuomme keskusteluun sen näkökulman, että asevelvollisuuden tulee täyttää maanpuolustustarpeet.

– Nykymallilla on kyllä kovin vankka kansalaisten tuki. Hyvä olisi, jos esitetystä kansalaispalvelusmallista tulisi keskusteluun konkreettisia ehdotuksia, komentaja toivoi.

Virkakautensa tärkeimpänä asiana Kivinen pitää Hornetit korvaavien uusien hävittäjäkoneiden hankintaa.

– Briefaamme (maan) johdon (hankintaan). Meiltä saattaa tulla lisävaatimuksia prosessiin. Se huipentuu sotilaallisen kannan antamiseen puolustusvoimien johdossa sen jälkeen, kun tarjoukset on analysoitu, Kivinen totesi.

Hankintapäätös tehdään vuonna 2021.

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, vaikuttaako Sveitsin päätös pudottaa ruotsalainen Saab Gripen maan hävittäjähankinnoista Suomen valintaprosessiin.

– Emme ole olleet ihan niin jyrkkiä kuin Sveitsi. Mutta tarvittavat suorituskyvyt pitää pystyä todentamaan muutenkin kuin paperilla, Kivinen edellytti.

Presidentti Sauli Niinistö on nimittänyt Kivisen (s. 1959) puolustusvoimien komentajan virkaan ajalle 1.8.2019 – 31.3.2024. Nykyinen komentaja, kenraali Jarmo Lindberg siirtyi reserviin tänään 1. elokuuta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut