Helsingin kotihoidon työntekijäpula on nyt pahimmillaan – Emmi, 17, riensi vanhusten avuksi

Helsingin kotihoito kärsii yhtä pahasta työvoimapulasta kuin viime kesänä. Vaikeimmat ajat ovat vielä edessä, kun moni kesätyöntekijä palaa elokuussa opiskelemaan.

– Henkilöstöpula on fakta. Elämme sen kanssa ja teemme parhaamme. Emme ole joutuneet kuitenkaan pulaan. Käytämme vuokratyöntekijöitä, jos vuoroja puuttuu, sanoo itäisen kotihoitoyksikön va. kotihoitopäällikkö Sanna Numminen

Ongelmia syntyy muun muassa sen takia, ettei kaikilla kotihoidon työntekijöillä ole voimassaolevaa lääkehoitolupaa. Asiakkaille annetaan lääkehoitoa lähes jokaisella käynnillä. Tilannetta ratkotaan mahdollisesti jo elokuussa etähoidolla.

– Hoitajalla on repussaan tabletti-laite, jossa on videoyhteys. Luvat suorittanut työntekijä valvoo etänä lääkkeiden oton. Hän varmistaa, että oikea lääke menee oikealla asiakkaalle.

Helpotusta työvuorojen suunnitteluun tuovat myös 16–17-vuotiaat ”kesänuoret”. Heitä on palkattu kotihoitoon ulkoilemaan vanhusten kanssa.

– Aika, minkä hoitaja käyttäisi esimerkiksi ulkoilemiseen, voidaan käyttää nyt hoitoon, Numminen kertoo.

Emmi Turunen, 17, ulkoilee ja seurustelee vanhusten kanssa Laajasalossa.

– Tämä työ vaatii avointa mieltä ja uskallusta lähteä juttuun. Vanhusten kanssa on ollut yllättävän helppo löytää juttuaihetta. Puhumme nuoruudesta, koulusta ja matkustelusta.

Turunen tähtää lukion jälkeen mahdollisesti armeijaan ja ammattikorkeakouluun terveydenhoitoalalle.

– Aluksi en tiennyt, mitä kotihoito tarkalleen on. Työ näyttää rennolta, eikä kiire ole pistänyt silmään. Kotihoitoon liittyy myös paljon paperityötä, mitä tehdään toimistolla.

Noin kuuden tunnin työpäivien jälkeen Turusella on ollut tyytyväinen olo.

– On mukava jatkaa hyvällä fiiliksellä vapaa-aikaan.

Helsingin kaupungilla oli sosiaali- ja terveystoimessa kaikkiaan 320 kesänuorta. Heistä kotihoidossa työskenteli 91 nuorta.

Työsuhteet ovat kuukauden mittaisia ja ajoittuivat joko kesä- tai heinäkuulle.

Kesänuoren palkka on 800 euroa kuukaudessa.

–  Hakijoita oli tänä vuonna 887 eli noin joka kolmas nuori sai meiltä kesätyöpaikan, sanoo kaupungin sosiaali- ja terveystoimen henkilöstösuunnittelupäällikkö Tarja Näkki

Nuorten työllistämisellä Helsingin kaupunki haluaa parantaa kotihoidon houkuttelevuutta työpaikkana.

– Olemme toivoneet, että nuoret jakaisivat esimerkiksi sosiaalisessa mediassa omia kokemuksiaan työstä, Sanna Numminen kertoo.

Sekä nuorilta että vanhemmilta kesätyöntekijöiltä tullut palaute on Nummisen mukaan ollut tänä kesänä positiivista.

– Meille hyvä palaute on se, kun näemme samojen opiskelijoiden palaavan tähän työhön kesä toisensa jälkeen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut