Oikeus: Pikkupojan puukolla Helsingissä tappanut syyllistyi murhaan syyntakeettomana

Mikko Välimaa

Helsingin Arabianrannassa 7-vuotiaan sukulaispoikansa hengiltä puukottanut mies,37, tuomittiin syyntakeettomana murhasta käräjäoikeudessa tiistaina. Teko sattui jouluaattona 2018.

Oikeus toteaa julkisessa selosteessaan, että mies surmasi sukulaispoikansa isokokoista keittiöveistä käyttäen. Hän aiheutti lapselle useita viilto- ja pistohaavoja erityisesti kaulan alueelle.

Käräjäoikeus katsoi teon olevan raaka ja julma sekä myös kokonaisuutena arvostelleen törkeä.

Sen sijaan näyttöä ei ollut siitä, että mies olisi toiminut vakaasta harkinnasta. Pakistanilaistaustainen mies katsoi teon olleen murhan sijasta tappo, mutta oikeus ei yhtynyt tähän.

Mielentilatutkimuksessa todettiin, että mies oli tekohetkellä mielisairaudesta johtuvien harhojen vuoksi syyntakeeton. Oikeuden mukaan hän on edelleen mielenterveyslain tarkoittaman tahdonvastaisen hoidon tarpeessa.

Koska rangaistuksen tuomitseminen edellyttää syyntakeisuutta, käräjäoikeus jätti miehen rangaistukseen tuomitsematta.

Mies joutuu korvaamaan oikeudenomistajille hautaamiseen liittyviä kuluja yhteensä 5 200 euroa ja muita rikoksesta aiheutuneita kuluja yhteensä 8 400 euroa.

Lisäksi hänet velvoitettiin korvaamaan kummallekin oikeudenomistajalle rikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä 20 000 euroa.

Koska miestä ei tuomittu rangaistukseen, valtion vahingoksi jäivät muun muassatodistelukulut.

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa tuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpanossa. Tuomio oli yksimielinen.

Tuomitulla on aiempaa rikostaustaa muun muassa pahoinpitelystä ja rattijuoppoudesta.