Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Voiko ilmalämpöpumppu aiheuttaa kotiin kosteusvaurion? Näin kommentoi alan yrittäjä 30 vuoden kokemuksella

Ilmalämpöpumput alkavat näkyä osana yhä useamman suomalaisen kotitalouden arkea.

Toistaiseksi hyvin tuoreesta tulokkaasta on vähän tutkittua tietoa, joten pumppujen käytön riskeistä ollaan montaa mieltä.

Tuusulalaisen ilmalämpöpumppuja asentavan ja huoltavan Lämpötilamestarit Oy:n yrittäjän Mikko Vikströmin mukaan itse ilmalämpöpumppujen käyttöä ei tarvitse pelätä.

– Oleellista on pumpun imuroiminen vähintään kaksi kertaa kuussa. Perushuollon voi teettää 5 vuoden välein mikäli tehot tuntuvat hiipuneen. Suosittelemamme huolto on yksikön perusteellinen purkaminen ja höyrypesu. Kemikaalit eivät mahdolliseen homeeseen tehokkaasti vaikuta, sanoo Vikström Keski-Uusimaa-lehdelle.

Paljon puhuttu aihe pumppujen yhteydessä on kosteusvauriot talojen rakenteissa. Helteellä talon jäähdyttäminen ei voi Vikströmin mukaan aiheuttaa ilman sisältämän vesihöyryn tiivistymistä höyrysulkuun, sillä siihen vaaditaan suurempia jäähdytystehoja kuin mihin ilmalämpöpumput kykenevät.

– Usein ongelmana on laitteen huono asennus. Pumppu ei homehduta taloa, ongelmatilanteissa talon sekä laitteiden normaali huolto on laiminlyöty. Ei taloa pumpun kaukosäätimellä rikki saa, naurahtaa Vikström K-U:n haastattelussa.

– Olen ollut alalla 30 vuotta, ja vain kerran olen törmännyt tapaukseen, jossa pumpun takana ollut kipsilevy oli lievästi kostunut yli 10 vuoden jäähdytyskäytön jälkeen.

Vikströmin mukaan myös ”sen minkä talvella säästät, kesällä tuhlaat” -huhu on perätön.

– Noin puolet vuorokaudesta kesäpäivänä on aikaa, jolloin talon lämpötila nousee mikäli pumpun sammuttaa. Kahdentoista tunnin jäähdytyksen aikana itse sähköä vievä kompressori on toiminnassa vain noin neljä tuntia. Koko kesän jäähdytyslasku jää rahallisesti kymppeihin, arvioi Vikström.

– Lisäksi kaikki supertehopuhdistustoiminnot ilmalämpöpumpuissa ovat mainospuheita. Sanon asiakkailleni myyntitilanteissa suoraan, ettei laite mitään tauteja paranna tai taloa siivoa.

Asiasta uutisoi ensin Keski-Uusimaa.