Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Museovirasto jyrähti Malmin lentokentän puolesta – myös luontoväki vastustaa Helsingin rakentamissuunnitelmia

Taistelu Helsingin Malmin lentokentän suojelemisesta jatkuu seuraavaksi ympäristöministeriössä.

Sekä lentokenttää puolustava Malmin lentoaseman ystävät ry. että Museovirasto ovat valittaneet ministeriölle Uudenmaan ely-keskuksen päätöksestä, jonka myötä vain pieni osa kenttäalueesta suojeltaisiin.

Museovirasto ja lentokentän ystävät katsovat, että ely-keskus toimi väärin, kun se kesäkuisessa suojelupäätöksessään vetosi maankäyttö- ja rakennuslakiin. Valittajien mukaan suojelupäätös on tehtävä rakennusperintölakia noudattaen.

Ely-keskus katsoi kesäkuussa, että lentokentän arvokkaat rakennukset voidaan säilyttää nykyasussaan asemakaavoituksen avulla.

Sen sijaan kentän kiitotiet uhkaavat jäädä rakentamisen alle, kun Helsingin kaupunki haluaa rakentaa Malmille jopa 25000 asukkaan uudenasuinalueen.

Elyn mukaan Malmilla voidaan säilyttää kuitenkin myös "muistumia" kiitoteistä ja avoimista maisema-alueista.

Lentokentän rakentamiseen kriittisesti alusta pitäen suhtautunut Museovirasto katsoo uudessa valituksessaan, että elyn ratkaisu jättää kentän suojelun avoimeksi.

Virasto huomauttaa, ettei alueen vireillä tai valituskäsittelyssä olevissa asemakaavoissa ole riittävästi huomioitu suojelutarpeita.

Museovirasto ei täysin tyrmää asuntorakentamista. Viraston mukaan olennainen kysymys on, onko alue lisärakennettavissa niin, että myös lentokenttätoiminta tai ainakin kentän avoin maisematila säilyvät.

– Kansainvälisenä verrokkina voi viitata Berliinin Tempelhofin lentokenttään. Kenttää ei käytetä enää ilmailuun mutta kenttäalue on haluttu säilyttää avoimena. Se on muun muassa kaupunkilaisten vapaa-ajan ja tapahtumakäytössä, viraston kannanotossa todetaan.

Malmin lentoaseman ystävät ry. on moittinut ely-keskusta paitsi rakennusperinnelain sivuttamisesta myös asenteellisuudesta. Puheenjohtaja Timo Hyvönen ihmetteli tuoreeltaan elyn päätöksen jälkeen, miksi virasto samaan aikaan pitää kenttää arvokkaana, mutta sen antama päätös on ristiriidassa suojeluesityksen kanssa.

Uudessa valituksessaan yhdistys katsoo, ettei ely ole ottanut huomioon ympäristöministeriön näkemystä, vaikka ministeriö on aiemmin todennut, että suojelupäätös pitää tehdä rakennusperintölain nojalla. Yhdistys haluaa säilyttää kentän ilmailukäytössä.

Malmin kentän laajempaa suojelua puolustaa myös Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) Uudenmaan piiri. Piiri olisi halunnut valittaa elyn päätöksestä, mutta rakennusperintölaki ei anna tähän mahdollisuutta.

Erityisasiantuntija Tapani Veistola katsoo SLL:n verkkosivuilla, että Malmin kentän luonto- ja kulttuuriperintöarvot pitää turvata, jatkuipa lentotoiminta tai rakennettiinpa ison alueen muille osille.

Malmin luontoarvojen turvaamiseksi on menossa uusi kansalaisaloite. Se perustuu harvinaisen niityn ja erittäin uhanalaisen viheryökkösen suojelemiseen.