MTV: Yli puolet suomalaisista vastustaa ruuhkamaksuja – "Ylimääräinen lisävero kehyskuntalaisille"

Yli puolet suomalaisista pitää ruuhkamaksuja melko tai erittäin huonona keinona yksityisautoilun hillitsemiseen, ilmenee MTV Uutisten verkkokyselystä.

Kyselyn mukaan 28 prosenttia suomalaisista kannattaa ruuhkamaksuja. Ajatusta puoltaa myös Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.). Kun pyritään päästöjen puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä, mitään keinoa ei voi sulkea ulos.

MTV:n Huomenta Suomi -lähetyksessä Sinnemäki toteaa, että ruuhkamaksuja ei pidä sulkea pois, vaan pitää miettiä, millainen systeemi on suomalaisille paras.

– Sen pitää reagoida sekä ruuhkiin että päästöjen vähenemiseen, Sinnemäki sanoo.

Hän myöntää, että kansainvälisellä mittapuulla Suomessa ei ole pahoja ruuhkia. Niistä on kuitenkin tullut jo palautetta autoilijoilta.

Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola ja Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sen sijaan ovat samaa mieltä kuin yli puolet suomalaisista. Ruuhkamaksuja ovat melko tai erittäin huonoja keinoja yksityisautoilun hillitsemiseen.

– Ruuhkamaksut ovat ylimääräinen lisävero kehyskuntalaisille, jotka käyvät töissä pääkaupunkiseudulla, Eerola kiteyttää Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Niemisen mukaan autoilijat maksavat Suomessa paljon veroja muutenkin.

Nieminen on huolissaan siitä, kuinka kalliiksi ruuhkamaksujärjestelmän luominen tuli Tukholmassa.

– Se myytiin tukholmalaisille niin, että järjestelmä alkaa tuottaa nopeasti ylijäämää. Siihen meni kuitenkin viisi vuotta.

MTV Uutisten tutkimus ruuhkamaksuista tehtiin 15.– 23. heinäkuuta ja siihen vastasi 2 264 täysi-ikäistä suomalaista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttia suuntaansa.