Jani ja Ina vihitään luolassa ilmataskussa, jonne vieraidenkin on sukellettava 450 metriä – seremoniamestari oli pelastamassa jalkapallopoikia Thaimaassa

Ina ja Jani viettävät häitään sukelluspuvuissa. Irina Björkman

Irina Björkman

Miltä kuulostaisi häät ilmataskussa? Jani Santalan ja hänen norjalaisen morsiamensa InaTrælnesin mielestä hyvältä. Jopa niin hyvältä, että he aikovat toteuttaa sellaiset elokuussa.

– Idea lähti, niin kuin hyvät ideat usein lähtevät, ihan pari vuotta sitten ilmaan heitetystä vitsistä. Ajan kuluessa siitä on kuitenkin jalostunut ihan oikea hääsuunnitelma, hausjärveläislähtöinen sukeltaja ja sukelluskouluttaja Jani Santala kertoo.

Santala myöntää vähän jännittävänsä. Ei varsinaisesti itse häitä, vaan sitä, kuinka tilaisuudessa kaikki teknisesti sujuu. Ilmatasku, siis kuivaluola, jossa hääseremonia pidetään, sijaitsee Pohjois-Norjassa vedenalaisessa luolastossa, jonne on sukellettava noin 450 metrin pituinen matka.

– Meidän mukana vihkimistilaisuuteen sukeltaa noin 70 häävierasta ja muut jäävät morsiameni kotitilalle, luolaston läheisyyteen, seuraamaan seremoniaa kaapelia pitkin lähetettävän lähetyksen kautta, Santala kertoo.

Itse seremonia kuivaluolassa ei ole kovin pitkä, noin 15 minuuttia, mutta paikan päällä pääseminen vie hääseurueelta parisen tuntia. Ja takaisin maanpinnallekin sukeltaminen kestää ryhmältä noin tunnin.

– Seremonia on aika pelkistetty, mutta varmasti tunnelmallinen. Meidän vihkimisen seremoniamestarina toimii Ben Reymenants, joka oli yksi thaimaalaisten jalkapallopoikien pelastusoperaation avainhenkilöistä. Hän on myös hyvä ystävä vuosien takaa.

Seremoniaa paikan päällä seuraavat ovat hääparin sukeltajaystäviä.

– Tällaiseen suoritukseen osallistuvien kaikkien pitää olla kokeneita sukeltajia, sillä luolasukeltaminen ei ole riskitöntä.

Santala myöntää sukellusyhteisön olevan tiivis, ystäviä on ympäri maailmaa. Tulevan vaimonsakin Santala on tavannut sukelluspiireissä.

– Olemme varmasti hyvällä ja samalla tavalla molemmat hulluja, joten tämä on mahdollisimman meidän näköinen tilaisuus.

Sukelluksissa vietetyt häät ovat siinäkin mielessä luontevat, että Santala viettää nykyisin suuren osan elämästään pinnan alla.

– Olen laskenut, että sukelluksia tulee noin 350 vuodessa, joten oikeastaan joka päivä.

Luolasukellusta pidetään vaarallisena lajina, jossa sattuu aika ajoin kohtalokkaita onnettomuuksia. Mikä lajissa oikein kiehtoo, jännitys ja adrenaliini?

– Se, että ihminen sukeltaisi luolissa jännityksen takia, on kumman piintynyt harhaluulo. Sellainen, jota tässä jännittää, ei voi pitkään sukeltaa, se on vaarallista. Minä vertaisin tätä pikemminkin meditaatioon. Luolissa on tavattoman kaunista ja painottomuuden tunne on ainutlaatuinen sukeltaessa.

Santala työskentelee nykyisin Norjassa täysipäiväisenä sukelluskouluttajana, mutta pitää tekniikka- ja luolasukelluskursseja ympäri maailmaa. Suomessa hän käy noin parin kuukauden välein.

– Minulla on vielä talo Hausjärvellä, mutta tarkoitus on, että se nyt lähiaikoina siirtyy nuorimman poikani omistukseen.

Sulhasen häiden valmistelun täyttää siis seuraavat viikot hieman epätyypilliset valmistelut, kuten kaapelointi tai lisähapen kuljettaminen vihkipaikalle. Kummankaan ei morsiusparista tarvitse luolaolosuhteissa stressata hääasuista tai -kampauksista. Sukelluspuvun alle on puettava pikemminkin villaista kerrastoa kuin hempeä hääpitsiä, sillä luolavesi on hyytävän kylmää.

– On meille kuitenkin tulossa vähän juhlavammat sukellusasut. Morsiamella on vaalea sukellusasu ja minulla musta-sininen, Jani Santala hymähtää.

Jani Santalan ja InaTrælnesin häistä kertoi ensin Aamuposti.

Häät luolassa vaativat suunnittelua

Häät pidetään 10.8. Pohjois-Norjassa, Plurdalenissa.

Pluran luola on suurin veden täyttämä luolasto Pohjois-Euroopassa, joka on löydetty vasta 1960-luvulla.

Vihkimistilaisuus järjestetään 450 metrin sukellusmatkan päässä löytyvässä kuivaluolassa, jossa on niin sanottu ilmatasku.

Kuivaluolaan johtava käytävä on maksimissaan 32 metriä syvä.

Vesi on kristallinkirkasta, noin 2–8-asteista.

Vihkiminen välitetään kaapelilla hääkansalle ja heijastetaan jättikankaille. Kaikkiaan häihin osallistuu noin 200 vierasta.

Hääpari tavoittelee tempauksella pääsyä Guinnesin ennätystenkirjaan.

Ina Trælnes on harrastajasukeltaja, Jani Santala sukellusammattilainen, joka kouluttaa sukeltajia niin Norjassa, Suomessa kuin ympäri maailmaa. Santala on aiemmin vaikuttanut mm. Riihimäen urheilusukeltajissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 2. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. Länsimetron asemien valaistus saanut kansaivälistä huomiota – voitti pohjoismaisen kilpailun
 6. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 7. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 8. Ostitko jonkun näistä autonnostimista? Paljastuivat Tukesin testissä hengenvaaralliseksi
 9. Kotimaisten suojainten tuotanto on alkanut suunnitellusti – Ministeri: "Tilannetta, jossa kotimainen tuotanto joudutaan käynnistämään täysin tyhjästä, ei saa enää päästää syntymään"
 10. Hyvinvointiala: Yksityisissä sote-yrityksissä työskentelevien pääsy koronatestiin vaihtelee alueittain – Viidessä sairaanhoitopiirissä testataan jopa alle joka kolmas tarvitsija
 11. Luulitko suosivasi suomalaista kalaa? Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset eivät tiedä, miten pieni osa syömästämme kalasta on kotimaista
 12. Suomessa kuollaan eri huumeisiin kuin naapurimaissa – oksikodonin nousu yliannostuksissa yllätti asiantuntijat
 13. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 14. Mari Skool: Sivarit komennetaan koronarintamalle
 15. Kolumni: Liikunnan puolitettu ilo

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 6. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 7. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 8. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
 11. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
 14. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 15. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.