Ulkomailla sairastuminen voi rokottaa kukkaroa rankalla kädellä – tällaisia hintoja hoidoista saattaa joutua maksamaan

Kuvituskuva. Armi Suojanen

toimitus

Sairastuminen tai tapaturma voi yllättää ikävästi kenet tahansa ulkomailla matkustavan, ja se voi käydä matkalaisen kukkarolle todella kalliiksi, muistuttaa If.

– Yksityisten lääkäri- ja sairaanhoitopalveluiden käyttäminen maailmalla on usein kallista, ja niiden tarve voi niellä lomabudjetin tai pahimmillaan sekoittaa matkailijan koko henkilökohtaisen talouden jopa vuosiksi eteenpäin, Ifistä kerrotaan.

Ifin laatimasta karttapalvelusta voi tarkistaa, mitä sairastuminen suosituissa lomakohteissa voi maksaa. Kartasta näkee, millaisia korvauksia matkavakuutuksen omaaville Ifin asiakkaille on maksettu.

Esimerkiksi Kreikassa vietetty sairaalayö on maksanut 1 786 euroa. Espanjassa sairaalayö ja annetut hoidot ovat olleet 2 783 euron hintaisia. Ambulanssilento Egyptistä Suomeen on maksanut 37 500 euroa.

– Ulkomaisten lääkärien ja sairaaloiden hinnat kuitenkin vaihtelevat paljon alueittain jopa maiden sisällä, joten matkalla sairastuminen voi maksaa huomattavasti enemmän tai vähemmän kuin kartassa esittämämme esimerkkihinnat, If kertoo.

Luvut ovat yksittäisille matkavakuutusasiakkaille maksettuja esimerkkihintoja ja ne on kerätty alkuvuoden aikana Ifin vahinkokorvauskeskuksesta ja SOS Internationalilta.

Matkalle kannattaa aina ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sillä hoidon saa EU- ja Eta-maassa sekä Sveitsissä samaan hintaan kuin paikallisetkin.

– Hinta on sama julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa, Kela kertoo.

Jos eurooppalainen sairaanhoitokortti ei käy valitsemassasi yksityisessä sairaalassa tai matkustat EU-maiden ulkopuolella, hoito on kustannettava itse. Hoitokuluihin voi hakea korvausta jälkikäteen Kelasta tai omasta matkavakuutuksesta.

Mitä hoidosta aiheutuvia kuluja Suomen valtio korvaa?

Suomen valtio korvaa EU-maissa, Eta-maissa ja Sveitsissä tehdyn lääketieteellisesti välttämättömän hoidon. Muissa maissa tapahtunut äkillinen sairastuminen korvataan sairausvakuutuslain mukaisesti.

Useimmat matkavakuutukset kattavat yllättävän sairauden tai tapaturman hoidon ulkomailla. Matkavakuutus korvaa usein niitäkin kuluja, joita eurooppalainen sairaanhoitokortti ei korvaa. Esimerkiksi valtio ei korvaa Suomeen tehtävää ambulanssikuljetusta.

Jos hoito ei ole lääketieteellisesti välttämätöntä, se on maksettava itse. EU-maissa, Eta-maissa ja Sveitsissä tällaisesta hoidosta voi hakea jälkikäteen sairaanhoitokorvauksia, kunhan hoito kuuluu Suomen palveluvalikoimaan.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla hoidosta maksetaan vain paikallinen asiakasmaksu. Hoitoa antanut maa laskuttaa Suomelta hoidosta syntyneet todelliset kustannukset. Vaikka sinulta ei perittäisi hoidosta maksua, kustannukset laskutetaan silti Suomesta.

Lähde: Kela

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.