Suomen 3. buddhatemppeli löytyy keskeltä omakotialuetta – "Skotlannissa naapurit olisivat välittömästi tulleet ovelle kolkuttamaan"

Oskari Lehto

Keravan Koivikon omakotialueella, lähellä Savion VPK:n paloasemaa sijaitsee talo, joka herättää ohikulkijan huomion oranssinkeltaisen värityksensä ja talon katonrajaan viritettyjen värikkäiden pikkulippujen ansiosta.

Liput ovat buddha-lippuja, ja talossa on toiminut jo usean kuukauden ajan buddhalainen temppeli. Kyseessä on vietnamilaisen yhteisön ylläpitämä paikka, jossa Suomessa asuvat vietnamilaiset käyvät tapaamassa toisiaan, keskustelemassa ja viettämässä erilaisia buddhalaiseen uskontoon liittyviä tilaisuuksia.

Vietnamilaisilla on Suomessa ennestään kaksi buddhatemppeliä, jotka sijaitsevat Vantaalla ja Turussa. Nurmijärven Nukarilla sijaitsee thaimaalainen temppeli.

Keravalla on ollut paikallisen yhteisön ylläpitämä, yksityisasunnossa sijainnut buddhatemppeli vuodesta 2015 lähtien. Yhteisöön kuuluu tätä nykyä noin 200 jäsentä, joista osa asuu Keravalla ja loput muualla Etelä-Suomessa.

Helmikuussa yhteisö osti käyttöönsä Saviolla sijaitsevan omakotitalon, jossa tilaa on aiempaa enemmän. Talo remontoitiin täysin ja virallisia avajaisia vietettiin kesäkuun puolivälissä.

Tällä hetkellä talossa asuu kaksi munkkia: Vietnamista äskettäin saapunut munkki Vichit sekä alkukesästä Suomeen muuttanut skotlantilaislähtöinen Citta Dhammo. Molemmat ovat pukeutuneet buddhalaismunkille tyypilliseen kaapuun. Vichitin kaapu on oranssi ja Citta Dhammon punainen.

– Perinteisesti väri on tullut jackfruit-hedelmästä, jolla kaavut on värjätty. Mitä nuorempi kasvi, sitä keltaisempi on väri. Nykyisin kaapuja värjätään myös kemikaalien avulla, Citta Dhammo tietää.

Munkkien mukaan buddhalainen temppeli on saanut Saviolla toimia varsin rauhassa, vaikka sinne ovat sivullisetkin tervetulleita.

– Skotlannissa naapurit olisivat välittömästi tulleet ovelle kolkuttamaan ja tutustumaan taloon, mutta täällä on käynyt toistaiseksi vain yksittäisiä ihmisiä. Suomessa arvostetaan selvästi yksityisyyttä, Citta Dhammo kertoo.

Savion temppelistä käytetään vietnaminkielistä nimitystä Chùa Đai Tho. Vapaasti käännettynä nimi merkitsee ”Pitkän elämän temppeliä”.

Talon olohuoneen yhdellä seinustalla on valaistu alttari, jossa on kullanvärisiä buddha-patsaita, kynttilä, suitsukkeita ja kukkia, jotka kaikki ovat keskeisiä asioita buddhalaisissa temppeleissä ja munkkien meditaatiossa.

Lisäksi tiloissa on ruokailuhuone ja keittiö, jossa yhteisön jäsenet voivat valmistaa ruokaa. Munkit elävät pitkälti yhteisön jäsenten tarjoamilla aterioilla.

Buddhalaisuus sai alkunsa Intiassa noin 500 vuotta ennen länsimaisen ajanlaskun alkua. Uskonto – tai filosofia – on levinnyt moniin Aasian maihin, kuten Kiinaan, Japaniin, Koreaan, Thaimaahan, Vietnamiin ja Nepaliin. Buddhalaisen kalenterin mukaan nyt eletään vuotta 2562.

– Thaimaassa on vuosi 2562, mutta vietnamilaiset elävät kiinalaisen ajanlaskun mukaan, ja siellä voi olla eri vuosi. En edes tiedä, koska minä elän vuotta 2019. Buddhalaiset yleensäkin sopeutuvat sen maan oloihin, missä kulloinkin ollaan, Citta Dhammo naurahtaa.

Buddhalaisyhteisön tavoitteena on laajentaa jäsenmääräänsä Keravalla. Citta Dhammon mukaan kasvun esteenä on se, ettei kirjallisuutta ole käytännössä lainkaan suomen kielellä ja melko vähän myös englanniksi.

Tämä voi johtaa myös siihen, että monelle Suomessa syntyneelle maahanmuuttajataustaisen perheen lapselle vanhempien uskonto sekä heille ominainen kulttuuri jää vieraaksi.

Citta Dhammo toivoo parempia yhteyksiä paikallisten ihmisten kanssa.

– Yhteistyö muiden kanssa olisi korvaamattoman hienoa. Jos paikallisia kiinnostaa järjestää vaikkapa joogatunteja, se onnistuu täällä. Me emme osaa opettaa joogaa, mutta täällä on siihen tilat, hän hymyilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 2. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. Länsimetron asemien valaistus saanut kansaivälistä huomiota – voitti pohjoismaisen kilpailun
 6. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän – Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 7. Mari Skool: Sivarit komennetaan koronarintamalle
 8. Kolumni: Liikunnan puolitettu ilo
 9. Päätoimittaja Kannala: Rahoitetaanko HSL:n kriisiä ruuhkamaksuilla?
 10. Päätoimittaja Kannala: Korona ajaa HSL:n kuntapolitiikan keskiöön
 11. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 12. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 13. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 14. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 15. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 6. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 7. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 8. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 14. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 15. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.